Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под въпрос е дали сегашното правителство ще изкара пълен мандат

Любен Добрев: Видин се превърна в място за гледане на внуци

Сегашната власт напомня на антихитлеристката коалиция: непримирими идеологии, обединени срещу враг

Снимка: Радио ВИДИН


Работата на кабинета се оценява скептично както от хората, така и от страна на коалиционните партньори, сочи проучване на "Алфа Рисърч". Редица ключови ангажименти на новата власт са подложени на критика, има риск от спад на обществената подкрепа. Въпреки това, 3 месеца след изборите доверието към кабинета "Петков" остава високо . Повече от 10% са хората, които дават положителна оценка на кабинета в сравнение с отрицателно настроените.

На кръстопът ли е правителството? Този отговор потърсихме в разговор с политическия анализатор Любен Добрев.

Радио ВИДИН: Доверието към настоящия кабинет остава високо, но се поражда скептицизъм в хората. На какво се дължи това?

"Аз гледах и изследването на Галъп, което казва, че Продължаваме промяната остава първа политическа сила, следвана от ГЕРБ. В момента това е инерционно. Все още има надеждата, че нещо може да се направи, нещо може да стане. С всеки изминал ден като че ли тази надежда избледнява все повече. Трябва да имаме предвид, че водещата партия в коалицията, даже не е партия. Нямат изградени структури, нямат политически живот, нямат политическа култура, камо ли традиции. Още повече, че тези, които ги подкрепиха на самите избори, са от крайно ляво до крайно дясно. Имат подкрепа, когато направим разбивка от предишни избори, на партии, които се вляха в самите тях. Спектърът е много пъстър. Всяка група е дала подкрепата си, защото има надежда някаква. Коалицията е събрала вода и масло в себе си, много ми прилича на антихитлеристката коалиция - непримирими идеологии, обединяващи се в името на нещо. Когато този дразнител изчезне и стане маловажен, това нещо се напуква чувствително, ако изобщо не изчезне. Това, което правителството прави в момента, не е съществено. Има много забележки както по вътрешната, така и по външната политика".

Радио ВИДИН: Казват, че всяка нова власт се нуждае от 1 година толеранс преди да можем да дадем красноречива оценка за свършеното. Не са ли достатъчни обаче първите 100 дни от управлението на всяко правителство, които реално задават посоката?

"В държавите с двупартиен модел не са нужни и 100 дни, защото нещата изначално са ясни. Идва новата политическа формация и се знае политиката как ще върви в основните направления. В случая имаме политически формации, които имат коренно противоположни идеологии, затова можем просто да гадаем. Може би затова не се върви към глобални неща, а пак се прави на парче, пак започват реформи в здравеопазването и образованието. Ние тези две неща ги съсипахме - 30 години всяко правителство прави тези две реформи. Виждаме обаче нивото какво е днес. В мен това не буди оптимизъм".

Радио ВИДИН: Звучи сякаш прогнозирате, че това правителство няма да изкара пълен мандат?

"Разбира се. Това правителство се обедини в името на едно нещо - реформа в съдебна система. Въпреки че към момента не се вижда нещо да се прави. Парата отива към свирката, не към машината. Ако не се променят драстично нещата, а аз не виждам как, особено след като част от властта излъчва противоречиви сигнали, все си мисля, че харвардското образование не е достатъчен критерии. Липсва политически опит, култура. Не може с лека ръка да излизаш и първото нещо, което ти дойде, да го изплюваш на сцената. Предполага се, че трябва да има грамотни съветници".

Радио ВИДИН: Забелязват се дори наченки на напрежение между Корнелия Нинова и Кирил Петков.

"Това не е учудващо, когато говорим за такива противоположни идеологии. В последните години ми е страшно трудно да преценя коя политическа формация в България е лява и коя дясна. По много въпроси тепърва ще има разминаване. Що се касае до бюджета: страшно сладко е да раздаваш социални помощи. Най-малкото в България най-много хора се издържат от социала, което не е нормално. Голяма част от тези, които живеят така, им е по-лесно, даже няма смисъл да полагат усилия. Заплащането за труда тук почти не се различава от социалните помощи. Не може просто да се раздават пари, въпреки че аз смятам себе си за ляво-центристко ориентиран. Виждаме какво се случи с пенсиите: хора, които никога не са работили, вече са с изравнени пенсии с тези, работили цял живот. Това не е социална справедливост".

Радио ВИДИН: Какво да кажем за външната политика?

"Аз не съм международник. Имам чувството обаче, че ние пеем в хор с Големия брат. Международната политика е изключително сложна. По еднотипни въпроси, знаем, различните държави спрямо интереса, се реагира по коренно противоположен начин. Сещам се за един стар виц, но е вярно, че нашата политика е най-независимата в цял свят, защото нищо не зависи от нея. Личното ми мнение е на обикновен гражданин. Такива неща има много по света, въпросните държави реагират по различен начин. Същите проблеми има при баски, ирландци, кюрди и т.н. В опита да угодим, което е традиционно за нас, правим достатъчно грешки, с които олекваме".

Радио ВИДИН: Продължаваме ли промяната? Как можем да тълкуваме посланието, което дава самото име на водещата партия?

"Аз не мога да разбера какво продължаваме, защото не видях началото на нещо. Имаше един лаф - положението вместо да се влошава, става безнадежно. Българинът е достатъчно толерантен човек, но всяко едно търпение има една граница".

Радио ВИДИН: Преди избори, а и в дните след тях, обикновено победилата партия акцентира върху потенциала на Видин, обяснявайки че регионът е неглижиран в последните 10-15 години. Какво можем да очакваме за бъдещето на Видин?

"За съжаление, нищо не можем да очакваме. Ще ви разкажа един виц: Тодор Живков открива детска градина в едно село. Държи реч. Казват му, че градината е хубава, но проблемът е, че няма деца. Той отвръща, че щом е направена такава градина, ще направи властта и деца. Градът е в окаяно състояние. Аз не виждам как ще дойде чужд инвеститор тук, освен ако не си докара техника и работници, да си направи инфраструктура, да си построи летище, да си оправи пристанището. Тогава ще дойде. На практика Видин се превръща в едно прекрасно място за пенсионери, които да гледат внуци. Аз не съм оптимист, че инвеститори ще се юрнат да правят каквото и да е. Задължително условие за инвестиции е човешкият ресурс, има ли достатъчно специалисти. Нашето образование не ги ражда, то става все по-зле. Образованието се подлага на 2 години на реформи, всеки министър смята, че е новият Коменски, че образованието възниква от него".

Радио ВИДИН: Големите проблеми в България - образование, здравеопазване, инфраструктура, демографска криза, не трябва ли да са държавни, а не партийни политики?

"По принцип да. Ние правим реформа, за да направим реформа. Казват от ЕС да се направи реформа, а смисълът на мероприятието е да усвоим средствата. Затова се бърза, пише се нещо, за да се приберат пари. Дали е работещо, има ли примественост, ще е ефективно - няма значение. Ако искаш да готвиш специалисти, трябва да има дълготраен ефект. Да готвиш специалист, са нужни 5-10 години".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20