Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правилна ли е позицията на България за войната в Украйна?

Снимка: БГНЕС

Как се отразява войната в Украйна на нашата страна? Настъпва ли поредната криза? Каква трябва да е позицията на България в този конфликт? Ще успее ли коалиционното правителство да се справи с предизвикателствата?

"Със сигурност ще има негативни чисто икономически последици и за България, което вече се вижда. Санкциите, наложени срещу Русия, със сигурност ще имат и обратен рефлекс върху нашата страна. Не случайно Кирил Петков иска България да не се включи в част от санкциите относно петрола и газта, защото ще има последици за вътрешния пазар, ще засегнат и бизнеса, и обикновените хора. Преди няколко дена това, което видяхме във връзка със спекулациите с цените на бензина, препълнените бензиностанции, е един симптом, който показва, че страхът у хората за несигурността в бъдещето е наистина голям. Това е напълно нормално- едва на няколкостотин километра от нас се води война, в която умират хора, над 1,5 млн. бежанци, които търсят нов дом... Ситуацията е много тежка и се надявам съвсем скоро да се намери решение, което може да бъде само и единствено мир. По мирен път, чрез дипломация-  така, както правят цивилизованите хора. Надявам се, че това ще се случи, защото другото е по-страшното- убити хора, разделени семейства, изоставени и разрушени домове, което не е нормално в 21 век. Българската позиция каква трябва да е? Ние сме член на НАТО и ЕС. Трябва да се съобразяваме с общите решения, но имаме и собствени национални интереси, от които зависи и вътрешното развитие на страната. Трябва да сме балансирани. По темата за позиция на България относно Украйна отново излязоха на преден план крайности - две крайни маргинализирани групи, в които не се чува различно мнение- фили, фоби и т.н., които са готови да се разкъсат един друг, само и само за да докажат своята теза. Подобно нещо в момента е излишно в България, напротив- народът ни трябва да е обединен и да сме единни в такива тежки моменти", коментира политологът от агенция Галъп Интернешънъл Болкан Светлин Тачев.

Преди дни Народно събрание прие декларация за осъждане на агресивните действия на Руската федерация в Украйна. Тя предизвика напрежение в управляващата коалиция, след като БСП се обявиха против санкциите. В приетата декларация се казва, че НС: Категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна. Подкрепя партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции, с цел деескалация на конфликта.

"Като във всяка криза, невинни няма и ако тръгнем да търсим причините назад, сигнали за такава криза имаше от много години, но бяха подценени и в момента се случи това, което се случва. В тази ситуация ние сме против санкции срещу Русия, изразили сме категорично позицията си, включително и по време на гласуването на декларация в Народното събрание. Ние подкрепихме хуманитарна помощ за Украйна, за бежанците от Украйна, подкрепихме търсене на изход от ситуацията на масата на преговорите, но не подкрепихме тази част от декларацията, която иска незабавни санкции срещу Русия, защото считаме, че след ситуацията с Кримския полуостров, на Русия бяха наложени тежки и много санкции, видяхме, че те всъщност не постигнаха никакъв ефект, видяхме, че големите икономики и отвъд океана, и в Европа, продължиха да развиват сериозни търговски връзки с Русия. Така че в така наложените санкции, има голяма доза лицемерие. Това в още по-голяма степен налага ние като малка и енергозависима държава да мислим за собствените си интереси. Ние продължаваме да смятаме, че кризата в Украйна може да се реши единствено с мирни преговори, с усилия в тази посока, защото освен икономиките, страдат много невинни хора. Надявам се съвсем скоро да има мирно решение на кризата, за да може държавите да продължат икономическото си развитие. От друга страна си мисля, че точно тази криза ще даде допълнителни аргументи на правителството да обърне сериозно внимание на някои от секторите, които са много важни за държавата", каза народният представител от БСП от Монтана Ирена Анастасова.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че е получил забрана да влиза в Украйна за срок от 10 години. Това се е случило, след като преди дни е бил на посещение в Молдова, а след това - и в Украйна. Украинските служби му казали, че са получили информация от българските разузнавателни служби, че е председател на проруска партия в България. Според Костадинов България не бива да налага никакви санкции на Русия, а да бъде посредник за мирно разрешаване на конфликта между двете воюващи държави:

"Ние казахме още в самото начало- когато избухне война между две близки на нас страни, в които и в двете имаме български малцинства, с които и с двете държави имаме близки отношения, ние трябваше да бъдем първите, които да протегнем ръка за посредничество. Ние трябваше да бъдем активна страна, в никакъв случай пасивни участници. Няма как да гледаш как двама от братята ти се избиват, трябва да се намесиш, за да ги помириш, а не да даваш оръжия на единия, за да се бие с другия. Това трябваше да е нашата позиция- на посредник, на помирител, в позицията на държава, която може много да загуби и от едната страна, и от другата страна, защото на българите в Украйна правата са нулеви. Какво правим, за да предотвратим загубите? Нищо не правим. Можем ли да загубим много в отношенията си с Русия? Можем, тя е велика сила. Какво правим? Налагаме санкции."

Санкциите и войната влияят по непредвидими начини, но на този етап няма опасност за българската икономика. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер:

"В България има достатъчно горива, в Европа има достатъчно горива, в света има достатъчно горива, така че не бива да има никакви притеснения относно това дали ще има ли изобщо бензин у нас. По отношение на бюджета- засега той е стабилен. Изключително трудно е да се прогнозира икономическата ситуация в момента, тъй като войната е непредвидим фактор. Ако тя приключи сравнително бързо, може да се окаже и фактор, който да стимулира икономическият растеж по света, тъй като след всяка война идва период на изключително бърз растеж. Друг е въпросът, ако конфликтът продължи продължително време, ако Русия премине към обсадни действия и започне да се оформя гражданска война. Това ще повлияе на икономическия растеж на целия свят, но това предстои да го видим в идните месеци. Санкциите срещу Русия също ще подействат на световната икономика. Единственото предвиждане, което се наемам да направя, е, че ще те ще стимулират енергийния преход на цяла Европа."

Нов пакет санкции обсъдиха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и италианският премиер Марио Драги. Правителството няма да подкрепи санкции срещу Русия, които са неизгодни за страната ни. Това подчерта в Народното събрание премиерът Кирил Петков. На дипломатически форум в Анталия в края на седмицата е планирана тристранна среща с участието на министрите на външните работи на Русия, на Украйна и на Турция.


Повече по темата- в прикачения звуков файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20