Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на жените съдии

Снимка: Радио ВИДИН, Архив





Тази година за първи път отбелязваме Международния ден на жените съдии. Професията е нелека, изисква 100% отговорност и всеотдайност. 

В "Цветовете на деня" говорим за изборите и предизвикателствата в професията със съдия Нели Дончева. От 20 декември 2006 година, с решение на Висшия съдебен съвет, тя е назначена за председател на Административния съд във Видин. Тя е и първият председател на Съда от неговото създаване, има два успешни мандата от 5 години.

Радио Видин: Повод за гордост ли е това Вас, като жена на тази позиция ?
"По-скоро го приемам като признание за приноса на жените в правораздавателната дейност като цяло. Вие знаете, че дълги години може да се каже, почти в средата на 20-ти век, жените вече бяха допускани до тези позиции и за толкова кратко време, може да се каже, за 70 години, успяха да се утвърдят като лица, които достойно управляват тази изключително отговорна професия."

Радио Видин: Какво за вас е тази професия, професията на Съдия? Може ли да я определите като мисия, призвание?
"Ами за мен е по-скоро призвание и този извод го правя, така анализирайки целия ми професионален път дотук - вече 25 години, той е преминал само в сферата на правораздавателната дейност, като съдия, упражнявала тази дейност. Аз за себе си смятам, че не бих могла да изпълнявам друга юридическа професия. Просто мисленето ми, поведението ми, разсъжденията ми - всичко това е свързано със съдийската професия и няма как да изляза от тази работа."

Радио Видин: Какви качества трябва да притежава човек, за да заеме тази длъжност?
"Като изключим професионалната компетентност, трябва да сме изключително добре подготвени в професионалната сфера, да познаваме добре законите, съдебните практики и т.н. Не само съдебната практика на нашето съдебно законодателство, но и на европейското такова. Съдията трябва да е на първо място много принципен човек, трябва да е безпристрастен, трябва да е справедлив, трябва да е толерантен, да е решителен, защото по някой път решенията които се вземат, особено в наказателното право, са много крайни. Смятам, че за обществото може да се приемат за крайни..."

Радио Видин: Вие как разбирате кое е крайно и кое не е? Как знаете кое решение да вземете?
"Сложно е. На първо място ние се ръководим от законите, закона такъв, какъвто е. Защото ние всъщност правораздаваме на базата на закона. Закона на практика облича в една форма обществената представа за справедливост, това е принципа. Не винаги обаче законите отговарят на тази обществена представа и вие ежедневно се сблъсквате с такива казуси. Няма как съдията да излезе от тази рамка. Ние на първо място правораздаваме на базата на закона, в основа на закона и след това вече е справедливостта, защото по някой път самия закон позволява в някакви граници да се произнесе съда. И тогава вече се намесва личната представа на конкретния магистрат за справедливо решаване на съответния правен спор. Тук много други фактори влияят - начина, по който е поднесен самия казус, това как самите страни защитават интересите си, защото сме имали случаи, когато считаме, че страната е права, но ние като не сме адвокати, за да ѝ окажем по какъв начин да защити права си, и тя не може да го направи, и губи делото, въпреки, че правото е на нейна страна. Много фактори влияят, много. В това число и самите колеги адвокати, които защитават страните, те трябва също да са много на високо ниво професионалисти, за да не ощетяват техните клиенти."

За Международния ден на жените съдии Нели Дончева пожела на колегите си от нежния пол: 

"Искам да поздравя всички мои колежки - жени съдии с този професионален, международно признат ден и да им пожелая здраве, лично щастие, професионални успехи, както досега с всеотдайност, професионализъм, отговорност да изпълняват служебните си задължения и да упражняват тази дейност." 



*Целия материал може да чуете в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

Днес, 10 май, Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН...

обновено на 10.05.24 в 14:25
Борислав Каменов, преподавател по физическо възпитание и треньор по баскетбол

Борислав Каменов, треньор: Хора, движете се!

Днешният 10 май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-ата Световна здравна асамблея през 2002 г. Мотото на деня е: "Движението - това е здраве" . Основната цел е насърчаване на физическата активност сред всички групи от населението и отговорност на всеки за утвърждаване на здравословен начин на живот, който..

публикувано на 10.05.24 в 14:00

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00

Доволни ли са видинчани от ремонтираното платно на булеварда в града

Ремонтираната отсечка на видинския булевард "Панония" във Видин поема част от трафика в града вече около две седмици. Хората до толкова бяха свикнали със затвореното пътно платно, че дни след дългоочакваното му отваряне някои водачи продължаваха да влизат в насрещното движение. Да припомним, ремонтът започна в началото на август 2023 г. и в края..

публикувано на 09.05.24 в 13:00

Неправителствена организация насърчава към обществена активност жени от Северозапада

Фондация "Жените в предприемачеството в България" организира  обучителна работилница в Монтана . Темата е "Гражданското общество и участието на жените в него" , а събитието ще се проведе от 13-и до 16 юни. Фокусът е към Северна и Северозападна България, защото по различни данни на Европейската комисия дамите не участват активно в..

публикувано на 09.05.24 в 10:08

В "Музикална зона" на 09 май 2024 слушаме Ане Софи фон Отер

Днес тя става на 69 г. Шведското мецосопрано има разнороден репертоар – песни, арии из опери и оратории, поп и рок песни. Освен участия в опери на Хендел, Монтеверди и Моцарт, Ане Софи фон Отер издава албуми с Елвис Костело, с кавъри на АББА и композиции от Бени Андершон и Бьорн Улвеус. Популярни са изпълненията и с шведския пианист Бенгт Форшбери..

публикувано на 09.05.24 в 09:00