Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 март 2022 година

В бюджета на Монтана са планувани средства за ремонт по улица Веренишка.
Снимка: Любо Андреев

Комисиите към Общинския съвет в Монтана разглеждаха  проектобюджета на общината за 2022 година. С 64 800 000 лева и европейски проекти за още 13 400 000 ще  разполага община Монтана през тази година. Това е най-високата рамка на бюджета от началото на 1990 година насам.


Безработицата в трите северозападни области - Видин, Враца и Монтана, в края на февруари намалява леко в сравнение с предишния месец и значително в сравнение с февруари на 2021 година, съобщиха от Регионалната служба по заетостта. Средната безработица в трите региона в края на февруари е 10,1 на сто и в сравнение със същия период на миналата година има спад от 2,2 процента. С най-високо ниво на безработица през миналия месец са общините Ружинци - 46,2 на сто и Якимово - 41.8 на сто, а с най-ниско общините Враца - 3.6 на сто и Монтана - 4.1 на сто. Нова работа през февруари в трите региона са започнали 971 безработни, като 80 на сто от тях са наети в реалната икономика, а останалите по субсидирани програми за заетост. 


Продължава спадът на заболеваемостта от COVID-19. Новите случаи в Северозападна България са 89, вчера бяха 93. Най-много са в област Враца- 48, 27 са в Монтана, 14- във Видин.


Намалява натискът от нуждаещи се от болнично лечение върху ломската болницата "Св. Николай Чудотворец“Броят на болните в здравното заведение остава около 30. В Лом  продължават да се лекуват хора от трите области на Северозапада. 

Емилиян Костов е новият заместник-районен прокурор във Враца. Той има над 13 години юридически стаж в органите на съдебната власт. 


Всеки, който предоставя подслон на чужденци (включително и на украински граждани), е длъжен в тридневен срок от предоставяне на подслона да уведомят писмено група "Миграция" или съответното Районно управление по местоживеене, съобщават от ОД на МВР-Враца. 

Историкът от Враца и бивш народен представител Красимир Богданов призова да бъде възстановен първият паметник на Христо Ботев в града под Околчица. Монументът е първият паметник на български национален герой и въобще, първият скулптурно-архитектурен паметник в България след Освобождението.

Популярният български стриймър Томас Конов дари оборудване за сензорната зала на Дневния дом за деца и младежи с умствена изостаналост в Монтана. Конов е роден в Монтана, а от две години се занимава със стрийминг.


Изискването за зеления сертификат ще отпадне изцяло от 21 март, понеделник, съобщават от министерството на здравеопазването. Седмица по-късно - от 29 март, ще бъде отменено и тестването на учениците за Covid. Във висшите училища е въведено обучение по график.


Всички постоянни комисии към Общинския съвет във Видин ще заседават едновременно в понеделник. Сред предложенията, които ще обсъждат са безвъзмездно настаняване на украински бежанци в имоти и сгради - общинска собственост и осигуряване на финансови средства за покриване на разходи по подпомагането им, както и предложение за утвърждаване размера на трудовите възнаграждения на кмета на общината и кметовете на кметства в община Видин. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

19 точки ще обсъждат на сесията във Враца

19 точки са залегнали в дневния ред на редовното заседание на общинския съвет във Враца през този месец. Сесията ще започне в 10 часа в конферентната зала на местната администрация.  Акцент в дебатите са предложенията за промени в бюджета за тази година и проект на наредба за промени в досегашния нормативен документ за опазване на обществения ред и..

публикувано на 25.06.24 в 08:17

Снимката на 24 юни 2024 година

Поетапно се въвежда временната организация за спиране на движението между Мездра, Лютидол и Новачене.  Червена маркировка на остри завои през прохода "Петрохан“ предупреждава шофьорите да карат внимателно. "Възраждане" спечели общинските избори в Борован и ще има пълно мнозинство в 13-членния местен парламент.  Избирателите в неделя..

публикувано на 24.06.24 в 18:00

Монтана отбеляза празника си

Честването на празника на Монтана Деня на Свети Дух започна с божествена света литургия, отслужена от Видинския митрополит Даниил и Неврокопския митрополит Серафим в храм "Свети Дух" в града, съобщават от Общината. „Пред Монтана има още много възможности и се надявам всички заедно да работим за това нашия град да става все по-приветлив за..

публикувано на 24.06.24 в 16:36

Поетапно се въвежда временната организация за спиране на движението между Мездра, Лютидол и Новачене

Поетапно се въвежда временната организация , свързана със спирането на движението в участъка Мездра - Лютидол - п. в. „Новачене“ на път I-1 и пренасочването му по обходни маршрути, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Преминаването на превозните средства по алтернативни трасета е свързано с поставянето на допълнителни пътни..

публикувано на 24.06.24 в 15:55

Видин е домакин на Национален младежки форум за диалог с местната власт

Национален младежки форум за диалог с местната власт се провежда във Видин . Това е първият град, в който представяме как младите хора могат да участват във вземането на решения относно техните нужди, обясни за Радио ВИДИН  Йоан Стоянов , главен секретар на Националния младежки форум- най-голямата платформа на младежки организации в България...

публикувано на 24.06.24 в 15:40

Еньовден - празник на билките и на фармацевтите

Еньовден  освен ден на лечебните билки е и  професионален празник на фармацевтите . Денят не е случаен, тъй като билките са в основата на производството на лекарства, обясни Николай Тодоров, председател на регионалната колегия на фармацевтичния съюз.  Той поздрави своите колеги по повод празника. "Искам да ги поздравя и да им пожелая..

публикувано на 24.06.24 в 15:27

Състоя се първото издание на кулинарния фестивал "Айдушко едене" в Кула

На Еньовден се проведе първото издание на кулинарния фестивал "Айдушко едене"  в Етнографската къща в Кула .  Участие взеха 35 рецепти за ястия с билки и подправки от цялата община, а компетентно жури, начело със славния Кулски айдук, избраха победителите. Организатори на събитието бяха Община - Кула и НЧ "Просвета -1882". Първо..

публикувано на 24.06.24 в 14:43