Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жасмина Бушева-Кацарска: Душата на българина е свързана със земята и с природата




За видинската писателка Жасмина Бушева- Кацарска  Благовещение е специален ден. На днешния празник преди няколко години се ражда идеята за книгата й "Как се раждат самодивите", която преплита в себе си най-различни митични същества, български традиции и обреди. На Благовещение сънува идеята си, а на Еньовден я превръща в реалност. От печат книгата излиза на Водици миналата година,
Днес в семейството на Жасмина празнуват и рождения ден на баща й, но тя споделя, че за нея Благовещение е един от най-светлите и български празници. Смята, че празниците трябва да се празнуват в семейството, да не се прескачат и да се предават от поколение на поколение. Така според нея човек никога няма да забрави корените си, независимо къде се намира.
"За мен този празник е един от най-големите и най-мощните в енергиен и магичен план и смятам, че мъдростта на нашите предци е прекрасно вплетена, дори в днешно време и може да бъде открита в приказките и легендите, както и в българския фолклор, също и в легендите. Има редица обреди, които са много важни, имат важно и пречистващо значение-включително палене на огън, прогонване на злите сили, прогонване на остатъка от зимата и посрещане на младия, новия живот и идващата пролет. Освен това моят баща днес има рожден ден и аз съм дори и генетично свързана с този празник, защото баща ми е роден именно на Благовещение...Аз го празнувам с много любов, защото това е моята нишка, която ме свързва все още с родината ми. Всеки български празник го празнувам в двора. Тук имаме малко дворче, но за мен е напълно достатъчно, защото когато изляза на двора и погледна към слънцето и си казвам...аз не мога и да го кажа без да се разплача...Просто когато изляза на двора и погледна към слънцето си казвам "Същото слънце грее и над моята родна земя". Душата на българина е свързана със земята и с природата." -сподели Жасмина.
Днешният празник за нея и семейството й започва от рано, когато по традиция тя облича носията си, отваря всички прозорци в къщата си в Лондон, където и живее от няколко години и почиства. Събраният боклук палят вечер в двора си, също по стара българска традиция, като за целта предупреждават необходимите институции. Жасмина споделя, че щастието, което носи всичко това за нейния син е сравнимо само с това от подаръците на Коледа. 

"За Георги това е най-радостният момент от годината, съизмерим само с подаръците на Коледа, защото паленето на огън вечерта, който прескачаме всички вкъщи и създаването на този шум, за него това е един момент на празничност. На изключителност. На нещо различно от ежедневието и за Гого този момент е вълшебен... Ние буквално палим огън в двора си, както са го правили старите българи, с боклука и сметта, която успея да събера през деня от къщата и от малкото ни дворче. Палим си огън противно на всички правила и регулации, които забраняват свободното палене на огън без да се уведомят институциите, но аз се погрижих отдавна за това. Уведомила съм институциите, че ние си имаме специален празник, който е свързан с нашата културна идентичност и на този ден в нашия двор се пали огън по всички техни правила за безопасност"- обясни Жасмина Бушева.


Колкото до книгата "Как се раждат самодивите" - скоро Жасмина планира и представянто й в България, не само във Видин, а и в още няколко града в страната.


"В България ще е, категорични сме. С "Живите български корени" сме взели това решение абсолютно единодушно... Ние направихме онлайн представяне, което да върви онлайн, паралелно с изданията на книгата, тъй като книгата вече има второ издание. Първото издание се изкупи буквално за седмици и се наложи да се издаде втори тираж. Паралелно с второто издание пуснахме и онлайн представяне на книгата, което е съвсем кратко. Разбира се, плануваме читателска среща и едно физическо представяне, което предстои да се случи... Не мога, а и не трябва да давам конкретна дата, защото се видя с тази книга, че всичко се случва по някакъв висш план, който ние просто следваме.." - каза авторката.


Огромна нейна все още неосъществена мечта е да създаде български център в Англия. Единственият проблем за това е намирането на помещение, в което да реализира идеята си. Българката е готова да работи безвъзмездно и всеки уикенд да провежда срещи с наши сънародници на острова, които ще могат да се докоснат до нашия фолклор по различен начин. Мечтата на Жасмина е да изложи български носии, автентични неща от бита ни и други български символи в Лондон, като по този начин да доближи родното до откъсналите се от него българи. Надява се да намери съмишленици, които да ѝ помогнат с реализирането на тази нейна мечта, а дотогава ще продължава да пише втората си книга- отново свързана с България и отново разказваща за нея във всичките й форми.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Равноапостолните жени – мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "В Христа Иисуса жените са равни на мъжете. През Първата световна война, когато мъжете бяха..

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50