Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортисти от Украйна тренират във Видин

Младежи от клубове по водни спортове в  два украински града вече тренират във Видин. Те са от Виница и Николаев. Изпратени са от родителите, заедно с техните треньори, за да са далеч от войната.

Спортистите достигат до Видин с посредничеството на олимпийския шампион по кану от Украйна Юрий Чебан. Насочват ги именно към Видин, защото в града има гребна база, обяснява единият от треньорите Сергей Маторни.

"Ние взехме своя автобус и потеглихме именно към Видин. Още от Украйна знаехме къде отиваме. Уговорката беше да дойдем на тренировъчен лагер именно във Видин. Събрахме се всички заедно и преминахме през две граници- първо границата с Румъния, а после Румъния-България по моста."

Родителите поверяват 25 деца на треньорите:

"Ние  имаме възможност да съберем всички тези деца, за да не видят това, което се случва в Украйна. Родителите, бабите, дядовците, всички останаха там. Децата имат възможност да тренират. Не знаем колко ще останем тук. Още месец ще тренираме тук и ще чакам при нас всичко да приключи и да се върнем вкъщи."

Александър е от Виница. Когато потеглят, над града им падат бомби:

"Бяха взривове, много беше опасно. Много страшно. Всички се надявахме да не се случи нещо, но мисля, че всичко ще се нареди добре."

Във Видин намират не само условия, за да тренират, но и подкрепа.

"Ще продължим в този дух. Казаха, че ще дойдат още десетина, петнайсет човека, ако могат хотелите да ги поемат. Ние нямаме никакви проблеми с тях, напротив, нашите деца, те са между 5-и и 11 клас, точно тази възрастова граница, която е в нашия диапазон. Могат да научат много неща от нас, но ние много повече от тях можем да научим"- казва Стефан Илиев от  клуба по водни и гребни спортове "Бонония".

Осигуряват за украинските деца условия, за да тренират, както и за българските, които са на същата възраст:

 "В момента всички наши лодки на клуба, с които ние разполагаме, да тренират на две групи сутрин- от девет час и половина едната им група до десет и половина. След това влиза другата група до към 11.30-12.00 часа  Нашите деца тренират следобед. Пуснахме моторница във вода заради тях, защото те са много. Всичко, от което имат нужда в гребната база, могат да го ползват безвъзмездно."

Във Видин младите спортисти от Украйна са спокойни.

"Условията са чудесни. Градът е хубав. Има много красив замък. Топло е. Базата е чудесна"- обяснява Ростислав.

"На нас всичко тук ни харесва и не бихме тръгнали от тук, ако не искахме да сме у дома"-казва треньорът.

За украинските спортисти в гребната база очакват още 20 лодки. Необходима им е и екипировка, за да тренират.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Предизвикателствата при изграждането на система за възобновяема енергия до 30 kW

Въпреки че процедурата за производството на възобновяема енергия до 20 kW за собствено потребление е улеснена, има редица условия, които гражданите трябва да имат предвид при планирането. Процедурата за инсталации до 30 kW, също представлява интерес за еднофамилни, многофамилни сгради и малки обекти, особено с възможността за изкупуване на..

публикувано на 20.06.24 в 15:57

Врачанска двойка ще се венчае по стар български обичай

Млада двойка от Враца ще се венчае по стара българска традиция, пресъздавайки автентичната Северняшка сватба. Теодора Тодорова и Михаел Йорданов ще си кажат заветното "да" на 30 юни във Врачанския Балкан. Самата сватба ще е част от програмата на Националния фолклорен събор "Леденика" и ще се проведе в едноименната местност. Бъдещите младоженци са..

публикувано на 20.06.24 в 15:50

Група по колоездене е сформирана в училището в село Ковачица

Група по колоездене е сформирана в Основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в село Ковачица , община Лом. Огнян Владимиров е ръководител на групата, учител по физическо възпитание и информационни технологии.  Групата по интереси се казва "Колоездене за бъдещето" и се реализира в периода от февруари до средата на юни.  "В групата по списък..

публикувано на 20.06.24 в 15:45

Нови патрулки срещу нарушителите на пътя в Северозапада

Нови полицейски автомобили влизат в борбата срещу пътните нарушители у нас. Някои от патрулките вече са на терен в областите от Северозапада - Видин, Враца и Монтана, други предстои да бъдат доставени. Автомобилите са закупени със средства от фонда за пътна безопасност към МВР. Някои са оборудвани с ПОС терминали, което позволява на..

публикувано на 20.06.24 в 14:00

Изкуството на Яна: Страстта, която оживява в ръчно рисувани изделия

Наскоро ви разказахме за едно семейство, което прави най-различни ръчно изработени изделия. Срещнахме ви с Диана Минкова , която изработва шевици, които вкарва като елемент в различни накити и не само, но на нейния щанд могат да се открият и творбите на нейната по-голяма дъщеря Яна, която всъщност е човекът, който подтиква майка си, по-малката..

публикувано на 20.06.24 в 12:00

Деца подариха кукерски маски на читалището в Горни Вадин

Кукерски маски, изработени от учениците от VI-и "б" клас от ОУ "Христо Ботев" в Козлодуй, получи като дарение читалището във врачанското село Горни Вадин. Това е поредното дарение за културната институция, каза за Радио ВИДИН секретар-библиотекарят Мая Димитрова . Тя   допълни, че с получените изработки на децата обогатяват и допълват..

публикувано на 20.06.24 в 10:30

В "Музикална зона" на 20 юни 2024 слушаме "Андрюс систърс"

Те са три сестри от Минесота – Лавърн, Максийн и Пати. Вокалното трио е създаено през 30-те години на миналото столетие, като първоначално стилът му е повлиян от диксиленда, но най-голяма популярност придобива в суинг ерата и буги – вуги епохата. Тригласът на сестрите "Андрюс" се превръща в тяхна запазена марка за поколения наред - многократно..

публикувано на 20.06.24 в 09:00