Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сагата с такса "битови отпадъци" в община Видин продължава

Очаква се решението на Административен съд- Видин

Снимка: Радио Видин




От 4 април видинчани и хората в населените места на община Видин плащат по-висока такса "битови отпадъци". Изненадващата новина за увеличената такса дойде в петък, а от Община Видин съобщихаче:  "промяната е в съответствие с Решение №1 от 07.01.2022 г. на Общинския съвет. С него е приета план-сметката за чистотата на Община Видин за 2022 г. и нова такса битови отпадъци. След определение на Върховния административен съд от 29.03.2022 г. се допуска предварително изпълнение на горецитираното решение. Новата такса смет ще се събира от 4.04.2022 г. " 

От съобщението на Общината стана ясно, че хората, които вече са внесли задълженията си, няма да доплащат разликата. Законно ли е след като вече е стартирала кампанията за плащане на данъци да се събират по-високи такси смет и няма ли това да доведе до неравнопоставеност между жителите на общината?

За да изясним ситуацията, отправихме следните въпроси до Община Видин:
1.Колко промила е била такса битови отпадъци за физически лица / битови потребители/ до 4.04. 2022 и колко промила става сега?
2.  Колко промила е била такса битови отпадъци за юридически  лица до 4.04.2022  и колко ще трябва да се плаща след 4 април?
3. Жителите, които ще платят след 4 април няма ли да бъдат ощетени в сравнение с тези, които вече са платили на старите цени?
Получихме и отговор от общинското ръководство: 
"За населението на Община Видин такса битови отпадъци за жилищните имоти e била в размер на 2,00 ‰ (промила) до 04.04.2022 г., а след същата дата става в размер на 3,85 ‰ (промила) върху данъчната оценка на недвижимите имоти; За всички нежилищни имоти такса битови отпадъци на физически лица на територията е била в размер от 2,5 ‰ (промила)  до 9,00 ‰ (промила) до 04.04.2022 г., а след същата дата става в размер на 9,00 ‰ (промила) върху данъчната оценка на недвижимите имоти. Ощетена е Община Видин и гражданите, които ще получат по-некачествена услуга по отношение на чистотата и озеленяването. Новата такса трябваше да влезе в сила от началото на годината, но поради спряно решение на ОбС от областния управител на Видин, това стана факт след произнасяне на ВАС (Върховен административен съд)", посочват в отговора си от Община Видин. 


Увеличението на такса "битови отпадъци" е само за битовите потребители, таксата от 2 промила става 3,85 ‰ (промила) върху данъчната оценка на недвижимите имоти, а таксата за фирми и предприятия не се променя, тя остава 9,00 ‰ (промила) върху данъчната оценка, каза председателят на ОбС Видин Генади Велков и допълни:



"Променено е само за физическите лица и увеличението е значително най-вече в селата, защото там е било 1 промил, а сега става 3,85 ‰ (промила). Това, че е 3,85 промила не означава, че се увеличава 3 пъти, а се изчислява по формулата, зависи от данъчната оценка. Това е в селата - значително като процент, но като стойност не е. При юридическите лица не се увеличава таксата и не се променя този промил".

Цитираното от Община Видин Решение №1 от 07.01.2022 г. на Общинския съвет бе върнато от областния управител Любен Иванов като незаконосъобразно. Затова отново го потърсихме за коментар: 


"Същевременно решението по същество ще бъде разгледано от видински Административен съд на 17 май 2022 г.  След това решение на Административен съд Видин, евентуално това на Върховен  административен съд, ще се знае каква ще е съдбата на новия размер такса "битови отпадъци" през 2022 г.  Ще се знае дали видинските граждани ще имат право да получат обратно парите си, които са внесли в повече на база Решение №1, взето с протокорл №1 от 07.01.2022, или ще са внесли правилно сумата, която е определена от ОбС на 07.01.2022 ... ", каза областният управител. 

 

Някои от хората, които чакаха да си платят, бяха забелязали, че има увеличение: 


"Има увеличение, до 1 април кой платил-платил, сега двойно повече такса смет, че много са ни изчистили в к-с "Съединение", ами казаха 100%... Бяха 230 лв  сега съм платила 300 лв, ама с всичко, и с МПС... По груби сметки очаквах 300-350 лв, платих 280 лв... Сградата има увеличение, ако преди сме плащали 40 лв, сега е 63 лв... Колкото-толкова, всеки трябва да си плаща, въпросът е какво трябва да се направи за общината... Данъците са увеличени двойно, писмата са дошли по старите данъци, а сега плащаме по новите. Миналата година са били  90 лв, сега 150 лв. Към 70 лв. плащах преди, а сега е 104 лв..."


Очаква се решението на Административния съд на 17 май 2022 г. , след което  ще стане ясно какъв ще е реалният размер на такса "битови отпадъци" през 2022 г, и дали тези, платили по-висока такса от 4 април, ще имат право да получат обратно парите си. Иначе от Общината съобщиха, че всички граждани, които заплатят дължимите данъци и такси до 3.05.2022 г., ще ползват отстъпка от 5%. 


Повече чуйте в прикачените звукови файлове.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03