Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Северозапада с принос при производството на космическа храна

Лиофилизирана храна – сладолед и шоколад и спагети с бекон, произведени в Института по криобиология и хранителни технологии. Експонат на Националния политехнически музей – София.
Снимка: Уикипедия


В Международния ден на авиацията и космонавтиката в "Земята, която ни храни" говорим за постиженията на България. През 2022 година се навършват и 43 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. С него България става шестата в света космическа държава. След Русия и САЩ, обаче, страната ни е била третата по производство на храна, предназначена за консумация от космонавти. 

Създател на технологията за производството на храна за космонавти е наш земляк- криобилогът акад. Цветан Цветков, който е роден в монтанското село Стубел. 

Почетен гражданин на Община Монтана с Решение на ОбС:555/09.04.2013 г."Това са храни, които са направени на принципа на сублимационното изсушаване във вакуум, като им се намалява значително масата от 4 до 5 пъти. При добра опаковка срокът на съхранение е до няколко години. Те са леки, удобни са за употреба... Не всичко подлежи на вакуумиране, има много неща от животински произход, които съдържат много мазнини, а те не подлежат на такова съхранение... Подготвят се главно храни, които са в ежедневна употреба..."   

Космическото меню е съобразено с условията в Космоса, то трябва да покрие изискванията на организма от хранителни вещества и да достави около 3000 килокалории на денонощие. Включва протеини, витамини, различни соли, за да се запазят имунната система, костната система, мускулатурата на космонавтите. Продуктите са обработени и вакуумирани, а при приготвянето на храните се спазват изключително строги изисквания:

"Най-строги са изискванията от гледна точка на микробиологията. Не може да се допуснат храни, които биха довели до някаква развала или отравяне на екипажа... Космонавтите ядат богати не протеини, витамини и различни соли храни... плодове, ядки, които са обработени и готови за консумация..." 

Преди 43 години акад. Цветан Цветков е в екипа, създал храните за екипажа Георги Иванов- Николай Рукавишников, въпреки, че не влизат в употреба: 

"Бяха 27 продукта, доколкото си спомням, типично български храни- лютеница, таратор, шкембе чорба... Продължихме да се подготвяме за втория полет- на космонавта Алексанръд Александров, там бяха изпратени храни, които бяха използвани от екипажа...След това вече нещата заглъхнаха и постепенно спряха... Сега отново се работи, заговори се за полети на Марс, на Луната, но това не са прости неща... Въпросът е ако ще се пребивава една-две години, не е лесно човек да се храни, да живее и да не се разболее... Сега се правят опити да се измени ДНК-то на екипажите, за да се пригодят със съответните условия на животи  хранене, нещата са сложни и аз не им завиждам на тези, които ще летят..." 

По професия създателят на технологията за производство на храна за космонавти у нас- акад. Цветан Цветков е криобиолог. Занимава се с нискотемпературно консервиране на биологични материали, които да се съхраняват дългосрочно и да се използват за трансплантации при бедствия, авари и други катаклизми. Създадената по неговата технология храна се използва и от участници в различни експедиции. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" слушаме Йелена Томашевич

Сръбската Дженифър Лопез, както я наричат феновете й, е родена на 1 ноември 1983 г. в Крагуевац, Сърбия. Тръгва по пътя на славата едва осемгодишна, когато печели детския песенен конкурс „Шарениада“ в Крагуевац. Песните на певицата ѝ донасят много отличия през годините. Представя Сърбия на проведената в Белград „Евровизия 2008“ с песента „Оро“ (Хоро) и..

обновено на 19.01.25 в 18:20

"Неделник" от 19 януари 2025 година

Сняг. Имаше. Сега няма...Но чуден месец е януари. Любимят месец на Йордан Радичков . Да. Днес обаче ще го поменем, защото на 22 януари се навършват 21 години от кончината на великия Йордан Радичков. Какво още може да се каже за него след като толкова много е изречено вече. Може би неговите думи говорят сами по себе си за него. Ето какво казва..

публикувано на 19.01.25 в 13:43

Да се научим да благодарим на Бога

Неделята, в която се намираме днес е обявена като Дванадесета неделя след Неделя подир Въздвижение – на десетте прокажени. "И когато влизаше в едно село, срещнаха Го десет души прокажени, които се спряха отдалеч и с висок глас викаха: Иисусе Наставниче, помилуй ни! Когато ги видя, рече им: идете, покажете се на свещениците. И когато..

публикувано на 19.01.25 в 08:00

Село Праужда ще отбележи 170-годишнината на местния храм

Инициатива във връзка с отбелязването на 170 години от построяването на храм "Свето Възнесение Христово" в белоградчишкото село Праужда организира църковното настоятелство на старинната църква. Те са започнали събирането на всякаква информация, свързана с историята на храма, който е обявен за паметник на културата от национално значение. Върху..

публикувано на 17.01.25 в 16:40

3D моделирането: Новото предизвикателство пред един талантлив програмист

Днес ще ви срещнем отново с Иван Димитров . Припомняме, че той е програмист , който преди се занимаваше с приложения и игри. Днес поводът да ви срещнем с него е свързан с 3D моделирането. Tой създава свое пространство в социалните мрежи и го нарича Galactikus  . 3D моделирането е процес, при който се създават триизмерни цифрови..

публикувано на 17.01.25 в 16:30

Да се разходим в "Кварталът на писателите"

В началото на ХХ век България е все още млада и очарователно наивна, затова пък отворена за новото по света и амбицирана да очертае границите на собствената си новопридобита независимост. Едва разчупила оковите на османското владичество, тя тепърва градяла закони и самостоятелност, свиквала със свободата и търсела своите хора, с помощта на които да..

публикувано на 17.01.25 в 16:10

Видински лекар настоява за извинение от "Зони за платено паркиране"

Видинчанин поиска да му бъде поднесено извинение в официално писмо заради неуважително отношение, според него, на екип от Общинско предприятие "Зони за платено паркиране" . Д-р Владимир Кичашки потърси Радио ВИДИН и разказа какъв е случаят.  "Аз съм началник на психиатричното отделение и съм единствен съдебен психиатър тука за областта. Имах..

публикувано на 17.01.25 в 13:18