Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетната кампания във Видин върви нормално

Зълрнопроизводител: Защо държавата се нагърби да купува зърно?

Снимка: Радио ВИДИН


Нормално върви пролетната кампания в област Видин. Въпреки недостатъчната почвена влага, вече са засети първите декари със слънчоглед, каза Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:

"В нашия регион вече стартира пролетната сеитба, макар че динамиката на температурите е сравнително голяма все още. Единственият проблем е, че няма добро влагозапасяване на почвата и всяка една обработка, свързана с пролетната сеитба води до загуба на влага... Въпреки това смятам, че върви добре сеитбата в момента, навсякъде се сее повсеместно слънчоглед и царевица".

Паралелно с пролетната сеитба протича и третирането на есенните посеви, Заради неблагоприятните условия, над 4000 декара в района на Ново село ще бъдат разорани, а стопаните ще засеят пролетни култури. Иначе към момента есенниците са в добро състояние, но е рано да се каже какви ще са добивите: 

"Пшеницата и ечемикът са в много добро състояние, добивите ще бъдат добри, въпреки, че има още много време. Въпреки скъпите торове всеки земеделец се стреми да вкара необходимото количество, за да гарантира добива... Всички растително-защитни мероприятия вървят, съобразени са с мерките за опазване на пчелите... Мисля, че добивите ще са добри". 

Жечко Андрейнски коментира и  намерението на държава да изкупува зърно за държавния резерв. Според него инвестициите в земеделието и конкретно в зърнопроизводтвото са от значение за изхранването на населението, но държавата неглижира сектора: ,

"През последните два програмни периода няма субсидии за зърнопроизводство, защото не е приоритетен сектор, но това за мен е политика на държавата и тя в момента вижда какво означава да имаш сигурно земеделие и сигурно зърнопроизводство, защото не може в този критичен период, в който се намира страната и света като цяло, да не се даде възможност на производителите на зърно да реализират своята продукция, да гарантират следващата година и да осигурят храната на държавата... В момента се предприемат действия, които са некомпетентни. Задържането на зърното по складовете води до много проблеми на зърнопроизводителите- финансово, влошаване качеството на продукцията, не на последно място- след месец и половина -два идва новото зърно- какво ще се прави тогава... В същото време цените на международните пазари се запазват сравнително добри, а на вътрешния пазар цените са нереално ниски... Това беше грешна стъпка- защо държавата се нагърби да купува това зърно? На държавата зърното не й е необходимо. Мелниците са предвидили и зърно, и брашно до новата реколта. Влизането на държавата  като купувач е грешна стъпка... Цената, на която иска да изкупува, е 570 лева, при положение, че цената на борсата е 360-30 евро. Кой ще го продаде? В същото време торовете са 3-4 пъти по-високи от това, което бяха миналата година. За горивата не говорим, минималните заплати от 1 април са по-високи, осигуровките са по-високи... Въобще, тежестта, която се стоварва върху зърнопроизводството е много голяма и есента ще се произведе продукция, която ще бъде с много по-висока себестойност..."   

Нормално и навременно ли е това намерение и доколко инвестициите в земеделието и конкретно в зърнопроизводтвото са от значение за изхранването на населението- чуйте в звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13