Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден без асансьори- Нека да се движим

Снимка: Радио ВИДИН

Днес отбелязваме международният ден без асансьори. Провежда се в последната сряда на месец април. Това е глобална инициатива, част от целогодишна кампания, която промотира ежедневната физическа активност и спорт за всички. Инициативата има за цел да фокусира общественото внимание върху важността от физическата активност за здравето и благосъстоянието на населението и да демонстрира на гражданите колко лесно е да се движат, независимо от натовареното им ежедневие.

Веселин Филипов от Видин обича дългите преходи с колелета и препоръчва това на всички хора за да се чувстват по- добре.

За мен има три начина на придвижване - с колело, пеша и с кола когато е необходимо...Карам колело от малък и мисля че съм се родил с колело. За мен е важно да се движа и го пожелавам на всички...Да се раздвижиш е важно и полезно..." - коментира той.

Един друг видинчанин Малин Маринов е избрал различни начини за ежедневна физическа активност и дори не ползва асансьор в блока в който живее. за него това е начин на живот:

"Започнах да градя форма първо с баскетбол, а след това с тичане, пени борд, ролери, хокей, ски...Това ме кара да се чувствам здрав и жизнен...Ако нямам физическа креативност се чувствам уморен, а когато правя нещо съм в чудесна форма...Активностите с натоварвания ме карат да съм в чудесна форма...Тези активности ме излекуваха от депресия...Не ползвам асансьор до апартамента си на шестият етаж. Ходя пеша. Хора направете го и вие...".

Дали е полезно да се движим и правим ли го попитах и видинчани:

""Движех се много с кола. Сега вече не. Предпочитам да ходя. Успокоява ме...Да ходим. Това е полезно. Нека младите хора да слязат от автомобилите и да се движат...Придвижвам се с колело. Движението е здраве...".

Идеята на този ден е да напомня на хората да бъдат по-здрави. Българите не сме мързеливи, но понякога ни липсват условията да бъдем физически активни, когато и където на нас ни е удобно.


През 2020 г. СЗО представи своите нови препоръки за физическа активност. Основната им препоръка е включване на повече микродвижение през деня.

Бъдете здрави.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Наделник" от 20 октомври 2024 година

"Неделник" брой 511 е тук. Какво ви предлагам: Във видинската библиотеката беше представянето на сборника с разкази на Анелия Гешева "Жени без мъже" . Книгата съдържа 24 истории от живота, които не са по действителен случай, но са много реалистични. Представянето събра много хора почитатели на добрата книга и на творчеството..

публикувано на 20.10.24 в 13:54

Излекуването на гадаринския бесноват

Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както чрез това го предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и..

публикувано на 20.10.24 в 08:00

Недостъпната среда е основен проблем за незрящите хора

На 15 октомври отбелязахме Международния ден на белия бастун - символ на независимостта на хората със зрителни увреждания, а през целия месец обръщаме внимание на техните права и нуждите. За хората с нарушено зрение всеки ден е борба, обяснява председателят на Районната организация към Съюза на слепите в Монтана Ива Петкова. "Те се..

публикувано на 18.10.24 в 16:56

Поредица от събития в подкрепа на 9-месечния Божидар организират в Бяла Слатина

В Бяла Слатина организират поредица от инициативи в подкрепа на 9-месечния Божидар, който страда от рядко генетично заболяване. В читалище "Развитие-1892" е уредена благотворителна изложба базар. Събраните средства ще са за лечение на момчето, каза секретарят на читалището Светлина Берова. "До 10-ти ноември сме подели доста неща в..

публикувано на 18.10.24 в 15:53

Повече от 2000 ученици от първи до четвърти и осми клас във Видинско с еднократна помощ

Повече от 2000 ученици от първи до четвърти, както и учениците от осми клас в област Видин, ще получат еднократна помощ в размер на 300 лева.  Тя ще бъде изплатена на два транша.  Крайният срок за подаване на заявленията-декларации приключи на 15 октомври, каза за Радио Видин директорът  на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин,..

публикувано на 18.10.24 в 14:23

Младите са надеждата за новото начало на Мърчево

Село Мърчево е сравнително голямо село в Северозападна България .  Намира се в община Бойчиновци, област Монтана .  Река Огоста и жп линията София-Видин минават през селото.  Иван Иванов е дългогодишен кмет на селото - от 17 години. Избран е през 2007 година, а в момента тече петият му мандат.  Той обича родното си място, а..

публикувано на 18.10.24 в 13:26

18 октомври - Ден на художника

Днес, 18 октомври, художниците честват своя професионален празник. Той се отбелязва в деня на Свети апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец.  Свещеното Предание говори, че той нарисувал две икони - на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този начин той сложил началото на..

публикувано на 18.10.24 в 12:51