Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разработването на мобилни игри - професия с бъдеще

3
Снимка: личен архив



Видео игрите са страст на Иван Йосифов още от дете. Постепенно се събужда и желанието да ги създава и в момента е сред най-успешните разработчици на мобилни игри. 


Иван е на 32 години от Видин. Завършил е средното си образование в ГПЧЕ "Йордан Радичков". Още на 17-годишна възраст започва първата си работа за студио в Лос Анджелис, работи дистанционно и се занимава с анимации. 

Следващата година става студент в Техническия университет в София, специалност "Компютърни системи и технологии". В този период започва и първата си работа в гейминг студио, занимава се основно с 3D и всичко в сферата на видео игрите и анимацията. 

Още в първи курс със свой колега, който се занимава с дизайн, започват да разработват заедно видео игри. Когато броят им надхвърля 100 игри, създават заедно първата фирма, която по-късно продават успешно. Основават успешно второ студио през 2013-та - "Seven Bulls", което е водещ български разработчик на мобилни игри за Android и iOS. Имат общо повече от 10 милиона изтегляния от техните игри и приложенияDraw My Garden e първото им заглавие и е било успешно публикувано в цял свят от Electronic Arts mobile за Android. Успехът им дава увереност и студиото започва самостоятелно да публикува игрите им. Seven Bulls предлагат програма за публикуване на разработчиците за техните приложения и игри за Android, като се има предвид, че развитието на играта е само началото. Те предлагат модели за приходи, подобрения на играта, маркетингова стратегия, кръстосано промоция в мрежата им, локализация и др.


Иван е убеден, че геймингът е една от професиите на настоящето, но и на бъдещето. 


"В момента можеш да изкарваш адски много пари с гейминг. Най-малкото можеш да играеш игри, да разработваш игри, може да си треньор на хора, които играят игри. И има международни турнири примерно на Counter- Strike, Dota, Flick Legents с наградни фондове от няколко милиона, като примерно отборът, който печели, са пет човека, които печелят да кажем 50 млн., така че ако се пада на човек по 5- 6 млн., мисля, че е доста доходоносен".




Според Иван е възможно ако човек не е геймър, да започне да разработва видео игри.


"В момента има доста курсове и програми из цялата страна, не само в София, които са специализирани точно в това - в програмиране, в дизайн на игрите. Тоест, ако един човек има някакъв интерес да се занимава с това, дори и да няма опит, може да запише един такъв курс, дори и онлайн в някоя платформа, пак може да черпи знания."


Перспективите в България са малко по-ограничени, защото все още това е индустрия, която потръгва в България, хората все още не я разбират, казва Иван.


"Да кажем, че ако искаш да го работиш това, не е нужно да работиш за българи и в България. В чужбина е адски развито. Ще ви дам един пример - президента на Полша беше подарил на Барак Обама играта The Witcher, която е разработена в Полша. И в момента Полша са едни от най-големите разработчици в Европа. Това запалва цялото население да харесва игри и не само от това, то датира и от по-назад."


Според Иван игрите имат както културно, така и социално значение. 


"В България може би по-малко, но заглеждайки се извън България, има доста голямо културно и социално значение. Културно - има доста игри, които са завързани около история, примерно исторически игри. Има доста виар игри, които са виртуална реалност, примерно да разгледаш даден музей, да изпълниш няколко неща в музея - доста интересни неща. А за социално - със сигурност доста приятелства, дори и доста бракове са създадени от гейминг средите, така че определено има. Има много жени, които играят. Не в България, но в чужбина има доста".




По време на пандемията през 2020-та година гейм индустрията процъфтява, поради факта, че много хора прекарваха времето си у дома. 


"При първите локдауни, хората, които играят игри и приходите от игри направо експлодираха, т.е. всяка една компания изкарваше поне тройно-четворно повече пари и се играеше доста повече. Тоест, хората от това, че няма какво да правят вкъщи, станаха геймъри и тези, които не бяха геймъри. Сега вече нещата се нормализираха или се връщат на предишните нива, или по-ниски, защото хората искат да консумират реалния живот..."


Чуйте повече в звуковия файл. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Иван Аспарухов: Работим за подобряване на жизнената среда и съхраняване на културната идентичност на Мездра

На Гергьовден своя празник отбелязва град Мездра . По този повод кметът Иван Аспарухов каза в "Цветовете на деня", че за ръководството на Мездра е важно да продължи да работи за благоустрояване и подобряване на жизнената среда, но и за съхраняване на културната идентичност на града. "Този мандат започнахме сериозна инвестиционна програма..

публикувано на 06.05.24 в 16:54

Стартира Националната кампания "Зелено четене" - 2024

4 тура, 4 специални събития и 4 томболи в четвъртото издание на Националната кампания "Зелено четене". Тя стартира днес, когато е и един от най-хубавите български празници, Гергьовден и за поредна година обединява български автори, издателства и любители на книгите.  Кампанията обхваща 4 града - това са Враца, Балчик, Габрово и Пещера...

публикувано на 06.05.24 в 09:10

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след..

публикувано на 05.05.24 в 09:00

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55