Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече паркоместа за хора с увреждания искат във Видин

Снимка: Радио Видин

Да бъдат определени повече паркоместа за хората с увреждания във Видин. Това настояват членовете на Клуб на инвалида в Кула. Искането си те отправиха на своето отчетно-изборно събрание.

"Във връзка с влязлото в сила решение на Общински съвет - Видин за "Синя зона", Общинска администрация Кула издава карти, които дават право на наши съюзни членове да паркират безплатно на местата, определени за инвалиди. За тези, които още не са се снабдили с документи, пояснявам, че услугата е безплатна. Използвам присъствието на регионалното ни ръководство и се обръщам към тях за съдействие за увеличаване боря на паркоместата за хората с увреждания или поне да не се таксуват, когато тези места са заети и членовете ни паркират в съседство на паркомястото за инвалиди", каза председателят на клуба Иванка Костова.

740 души членуват в Съюза на инвалида във Видин. Паркоместата за тях не стигат. Проблемът е за цялата страна, обясни председателят на регионалната организация на Съюза на инвалидите във Видин Ваньо Диков:



"Бройката на паркоместата ги определя Общинският съвет. Той може да взима решение дали да ги увеличава, или да ги намалява. Има специална наредба, с която процент от всички паркоместа се определя за хора с увреждания. Тези хора, които могат да спрат автомобила си на това място, без да се плаща. Знаем, че са  недостатъчни, защото от тези 6 млн. в България едно 700 000 - 800 000 са хора с увреждания. Ако ги сложим процент, на всеки 6 свободни паркоместа трябва да има 1 за инвалиди. В последно време видях във Видин, че са открити още толкова паркоместа, които също са недостатъчни. Благодарих на ръководството на нашата община, пожелах им да разкриват още, но ефектът е това. Последният пример, който беше с човек от Ружинци, дошъл във Видин, няма паркоместа и го глобяват. Ние в случая сме безсилни да задължим едно общинско ръководство да разкрива повече паркоместа или да спираме на всички места, без да плащаме".

Предложенията на всички клубове на Съюза на инвалида във Видинска област ще бъдат обобщени и с тях регионалното ръководство ще се обърне към Община Видин, добави Ваньо Диков. 

От 4 април хората с увреждания могат да паркират само и единствено на обозначените места във Видин. Платените паркоместа общо за града са 650, от тях 8% са за хора в неравностойно положение. Предвижда ли Община Видин да разкрие допълнително места за тях? Очакваме отговора на институцията. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05

Логопед: Децата до 3 години - без никакви екрани

Развитието на говорните умения при децата  е от особена важност за тяхното цялостно развитие и успешна интеграция в обществото. Умението да комуникират ефективно не само подпомага тяхното социално взаимодействие, но също така е фундаментално за образователния им успех и емоционално благополучие.  Процесът на говорно развитие започва от най-ранна..

публикувано на 21.05.24 в 09:29