Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите на птицевъдите- птичи грип, високи цени на фуражи и горива, и липса на лоби

Снимка: Светослав Цветанов


За птицевъдите се сещаме в два случая- по Великден, когато трябва да проверим ще поскъпнат ли яйцата или когато се появят огнища на птичи грип. Великден отмина, птичият грип обаче настъпва и към нас. В края на миналата седмица Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди четири огнища на Инфлуенца А (грип) по птиците в град Славяново, област Плевен. Засегнати са два животновъдни обекта за отглеждане на патици-мюлари,   един за отглеждане на кокошки-родители за бройлери и   друг за отглеждане на бройлери. 

Съвсем близо до Плевен е Мизия- там е най-големият птицевъден обект в Северозапада, с около 250 хиляди кокошки-носачки. Те също не са застраховани от разболяване. Птичият грип е бич за бранша, но в сектора има и други проблеми, които не са чужди на всички останали "въдства" у нас, казва Олег Прокопиев, изпълнителен директор на птицевъдния комбинат в Мизия: 

"Масово се фалира вече. Всички "въдства"- с големите животни ги колят, над 20 фирми от нашия отрасъл затвориха, имаме 2-3 големи огнища на птичи грип и доближават до нас... Положението е много тежко и ако няма помощ.... ОТ друга страна ние запазихме цените- яйцата не се качиха толкова много, както агнешкото, почти не се усети... Положението е много тревожно- щяха да изкупуват зърно, да дадат на производителите на някакви цени- нищо не се направи, отмина тихо, но така е- "съдбата на давещите се е в техните ръце". Всеки сам се справя, но- това е капитализъм. На Запад дават субсидии, намаляват ДДС-то, но вече сме свикнали..." 

Сред проблемите на производителите у нас е нежеланието им да се групират. Особено валидно е за малките производители, за тях ще е трудно в сегашната ситуация, казва Олег Прокопиев. Силни са сдруженията, които събират своите представители на кооперативен принцип, у нас обаче не се получава и според Прокопиев вероятно това се дължи на народопсихологията ни:

"Трудно се кооперираме, всеки се дели и гледа да да прекара другите. Това е, причината е такава... Опитахме се преди много години да направим една голяма кооперация, да се преработват заедно яйцата, обаче като се вдигнат цените, никой не иска да си продава яйцата по-ниско, като паднат- тогава почват да търсят помощ... С две думи- българска работа..."

Около 250 хиляди кокошки носачки се отглеждат в птицевъдния комбинат в Мизия. Финансовата помощ, която получават, е за надхуманно отношение, за изхранването им се използва собствен фураж, така се намаляват малко от непосилните разходи. Купуват соев и слънчогледов шрот, а цената им е скочила повече от 3 пъти. 

"Не всички ще оцелеят", смята Олег Прокопиев. 

В почти всички магазини от търговските вериги у нас могат да се намерят яйца, снесени от кокошките в птицевъдния комбинат в Мизия. Не малка част от яйцата се изнасят и за Германия- заради по-високите цени, но приоритет са българските потребители:

"Работим с веригите- повече от 20 години, естествено, че не можем да оставим пазара без яйца... Тук е сигурният пазар и трябва да си го пазим... "- коментира Олег Прокопиев. По думите му високите цени на фуражите и горивата при производствения процес, липсата на организация и желание за коопериране са в основата на част от проблемите, съпътстващи птицевъдния бранш. Не на последно място е и отношението на държавата:

сичко е политика, а когато политиците не мислят достатъчно за бранша, трябва сами да се спасяваме..." 

Чуйте звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30