Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли проблеми с организацията на похода Козлодуй - Околчица

Автор:
Снимка: архив

74-тия Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица", е пред провал и има сериозни проблеми с организацията - за това сигнализира в редакцията на Радио Видин обезпокоен наш слушател. Ето какво сподели Иван Иванов от село Чирен:


"В публичното пространство се носи новината, че Областна администрация Враца не може да организира похода Козлодуй - Околчица. Има проблеми с организационния процес на химически тоалетни, с изхранването на походниците, а трябва да се знае, че тук над 1000 деца само ще участват, отделно възрастни, в това мероприятие... Странно и сериозно е, че нашия областен управител на Област Враца е поискал помощ от Министерството на околната среда и водите за провеждането на този поход, което не знам - не мога да го обясня. Връх Милин камък е почистен от кметство Чирен и работници към кметството, но друго нищо не е пипано по организацията му".


От Радио Видин изпратихме официално запитване до Областна администрация Враца със следните два въпроса: 
1. Има ли проблеми с организацията на похода, и ако има - какви са те? Как ще бъдат решени?
2. Има ли подсигурени тоалетни; Фирма, която да осигури кетъринга; Фирма превозвач?

От Областната администрация на Враца ни отговориха писмено:

"Във връзка с отправеното от Ваша страна запитване относно организацията на 74-тия Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица", Ви информирам, че всички дейности свързани с похода са организационно обезпечени. Преди стартирането на туристическата проява областният управител, ще даде брифинг за медиите".

 
Свързахме се и с Българския туристически съюз, които са организатори на Похода, съвместно с Областна администрация Враца. "Поход ще има" каза за Радио Видин председателят на Българския туристически съюз Венцислав Венев:

"От Вас разбирам, че има някакви проблеми с похода Козлодуй - Околчица. От страна на Български туристически съюз като съорганизатор на проявата всичко е подготвено, очакваме участниците на 27-ми през целия ден да се съберат в района на "Ботев парк' в град Козлодуй, за да стартира поредното издание на похода Козлодуй - Околчица по стъпките на Ботевата чета... Всичко е подготвено от страна на Българския туристически съюз със съдействието на Областна управа Враца  и община Козлодуй и кметството на град Козлодуй".

Във връзка с това, че нямало подсигурени тоалетни и имало проблем с изхранването на походниците Венцислав Венев сподели:

"Това са много важни моменти - изхранването и, разбира се, хигиената на походниците, които вземат участие в мероприятието - направили сме всичко възможно това да се осъществи. Сега, не очаквайте да има големи банкети и някакви излишъци от храна, но това което е направено от страна на Държавата - Областна управа Враца е направено - има отпуснати средства, проведоха се съответните процедури по обществената поръчка за осигуряване на храната. Мисля, че няма проблеми, но все пак, за да не бъда категоричен - това е задължение на Областна управа Враца, а не на Български туристически съюз. От страна на съюза са осигурени всички необходими средства и хора, както и съдействие, за да се проведе нормално, както се е провеждал всяка година този поход".

Работим в синхрон с Областна администрация - Враца, каза още Венцислав Венев:

"Непрекъснато сме в синхрон, от Вас разбирам, че има проблем. Разбира се винаги има проблеми, които се решават в оперативен план. Чували сме се няколко пъти с тях във връзка с осигуряването на тоалетните. Мисля, че с тоалетните няма проблем, по-скоро с баните имаше някакъв проблем, но смятам, че той също ще бъде решен. В края на краищата това е поход, а не е хотел, не сме балетна зала, за да подсигуряваме условия като на хотелски начала. Похода започва на 27-ми с откриване и техническа конференция между 17:30 и 18:30 в Ботев парк пред паметника на Ботев и кораба Радецки... Старта на самия поход е на следващия ден в 7:00 часа. Походните колони тръгват от Ботев парк в посока град Козлодуй, в град Козлодуй около 8:30 ще се проведе културна програма - кратка - осигурена от кметството на град Козлодуй, след което се поема по стъпките на Ботевата чета в посока Околчица".

В Регламента за провеждане на Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица", 2022 г., който е публикуван и достъпен на уебсайта на областна Администрация Враца, в раздел "IV. Организатори", точка три ясно е записано:

"Дейностите по организиране и провеждане на похода се финансират от Министерския съвет". 

В раздел шест на регламента "VI. Материално и ресурсно обезпечаване" е записано следното: 

"Чрез средства, предоставени от Министерския съвет за провеждане на 74-тия Национален туристически поход Областна администрация - Враца осигурява: почистване и обезпаразитяване на маршрута и биваците; полеви мивки, мобилни тоалетни кабини и душ контейнери; екипи на ЦСМП - Враца, ОД на МВР - Враца, РД ПБЗН - Враца; културно-художествена програма; транспорт за бивачните съоръжения на ученическите групи; автобусен транспорт за ученическите групи: от гр. Враца до гр. Козлодуй на 27.05.2022 г. и от връх Околчица до гр. Враца на 02.06.2022 г.; храна и питейна вода за учениците и техните ръководители, участници в похода (три пъти дневно), съгласно утвърдено меню, отговарящо на изискванията на националното законодателство за здравословно хранене на ученици. 
3. По време на похода Областна администрация - Враца не осигурява: разходите за храна и транспорт на бивачни съоръжения, автобусен транспорт на групи и/или индивидуални туристи от туристически дружества, предприятия, фирми, участващи в похода".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00

Доволни ли са видинчани от ремонтираното платно на булеварда в града

Ремонтираната отсечка на видинския булевард "Панония" във Видин поема част от трафика в града вече около две седмици. Хората до толкова бяха свикнали със затвореното пътно платно, че дни след дългоочакваното му отваряне някои водачи продължаваха да влизат в насрещното движение. Да припомним, ремонтът започна в началото на август 2023 г. и в края..

публикувано на 09.05.24 в 13:00

Неправителствена организация насърчава към обществена активност жени от Северозапада

Фондация "Жените в предприемачеството в България" организира  обучителна работилница в Монтана . Темата е "Гражданското общество и участието на жените в него" , а събитието ще се проведе от 13-и до 16 юни. Фокусът е към Северна и Северозападна България, защото по различни данни на Европейската комисия дамите не участват активно в..

публикувано на 09.05.24 в 10:08

В "Музикална зона" на 09 май 2024 слушаме Ане Софи фон Отер

Днес тя става на 69 г. Шведското мецосопрано има разнороден репертоар – песни, арии из опери и оратории, поп и рок песни. Освен участия в опери на Хендел, Монтеверди и Моцарт, Ане Софи фон Отер издава албуми с Елвис Костело, с кавъри на АББА и композиции от Бени Андершон и Бьорн Улвеус. Популярни са изпълненията и с шведския пианист Бенгт Форшбери..

публикувано на 09.05.24 в 09:00

Ансамбъл "Шевица" представя "В огледалото на водата" във Видин

"В огледалото на водата" ще се огледа в събота вечер публиката във Видин . Едноименният концерт-спектакъл на Представителен фолклорен ансамбъл "Шевица" ще бъде показан на сцената на Драматичния театър. Видин е поредният град, в който танцьорите и певиците гостуват в рамките на своето национално турне. То започва преди година, скоро след като..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

Неизпълнен ремонт предизвиква недоволство сред живущите на улица "Константин и Фружин" във Видин

Видинската улица "Константин и Фружин" да бъде преименувана на "40 години надежда" . Предложение за това смятат да отправят до Община Видин живущите там и по този начин да изразят недоволството си от факта, че вече 40 години чакат да бъде извършен ремонт на улицата им, разкопана през 80-те години за изграждане на канализация на квартал "Бонония"...

публикувано на 08.05.24 в 15:00