Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две първи места за видински ученици в Национално състезание по роботика

5
Снимка: личен архив


С две първи места се завърнаха  два от трите отбора на Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" Видин, взели участие в състезанието  "Роботика за България". Третият отбор получи наградата на журито и наградата за най-атрактивна снимка и най-добър дизайн на робота.  Това е седмото участие на Клуба по роботика  в състезанието, като отборите са печелили 6 първи места, 3 втори и 2 трети места,  каза менторът на отборите по роботика Десислава Цокова:


"Състезанието изисква доста стабилна подготовка... То е доста по-обширно, вкл. изследователски проект... Да се представят като екип, да защитят дизайна на робота си... Тяхната победа е доста изстрадана победа, защото това им костваше дни наред усилена работа... За първи път е доста успешно представянето на трите отбора... Състезанието включва четири различни дивизии и в две от тях взехме първото място... Мога да кажа, че всички деца са позитивно заредени и щастливи  и са готови за  следващия състезателен сезон... Отличното представяне се дължи на страшно много труд... Гаранцията за успеха им е много труд!"



Третият отбор The Incredibles, въпреки проблемите с робота успя да грабне награда за най-добро представяне без Power Point, най-атрактивна снимка и най-добър дизайн на робота. Похвалиха ги и за най-голямо спокойствие: "Роботът отказва да се движи, а те отговарят - Няма значение, дошли сме да се забавляваме" - това е спортният дух.

Дълъг е пътят, който извървява отборът на Ивайло Георгиев, за да спечели първото място. Ивайло  е деветокласник, специалност "Компютърна техника и технологии"  и разказва за подготовката и представянето на отбора си на състезанието "Роботика за България":

"Подготовката ни започва още от януари месец, когато се разбира темата за проекта и ни дават полето, на което изпълняваме мисиите... На състезанието трябва да представим нашия екип като цяло и ни дават игра, за да видят как се справяме като екип... След това има рободизайн... и представяме робота, защо сме решили да го направим така... и програмата, която се изпълнява от робота... И след това имаме робоигра и самото изпълнение на мисиите... И накрая генералното класиране... Доволни сме от първото място и се радваме, че целият този труд се заплати с тази победа..."

Кристиян Георгиев е 10. клас, специалност "Приложно програмиране", той е в другия отбор, спечелил първо място :

"Имахме няколко кръга преди робоиграта - рободизайн, научно изследователски проект и екипна игра, трябваше да си защитим нашите  представяния във всяка категория... Темата ни беше "Карго кънект"... Аз бях с нагласата, че ще успеем и успяхме да достигнем първото място! "
 
Всички участници в  състезанието получиха медали, отборите, класирали се на първо място - купи. Учениците ще получат и еднократна стипендия за постигнати високи резултати на национално състезание. А тези, класирали се на първи места, получават парични награди, с които ще се закупи техника за клуба по роботика.

Повече може да чуете в прикачените звукови файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 10 октомври 2024 слушаме Джузепе Верди

На 10 октомври се навършват 211 г. от рождението на италианския оперен композитор Джузепе Верди.  И до ден днешен музикално-сценичните му произведения са неизменна част от оперния репертоар, като повечето от тях се превръщат в шедьоври. Звучат арии и номера из оперите "Травиата", "Риголето", "Аида", "Набуко", "Дон Карлос", "Трубадур"...

публикувано на 10.10.24 в 09:00

Борислав Вълов – актьорът от Монтана, който покорява сцената и социалните мрежи

Днес ви срещам с Борислав Вълов , актьор и инфлуенсър от Монтана, по-известен в социалните мрежи като Ей Бо . Борислав е горд със своите корени от Северозападния край, като смята, че те са важна част от идентичността му и оказват влияние върху неговия характер. Завършил е природо-математическата гимназия в Монтана, но пътят му го отвежда..

публикувано на 09.10.24 в 17:30
Лъчезар Ошавков, художник

Документален филм разказва за родения във Видин художник Лъчезар Ошавков

Документален филм за музикалния период на големия български художник, роден във Видин и творящ в Париж, Лъчезар Ошавков , бе представен наскоро в София. Прожекцията на "Имало едно време в Париж" бе по повод завръщането на твореца в България и представянето на изложбата "70 години живопис". В документалната лента, редом с Лъчезар Ошавков,..

публикувано на 09.10.24 в 14:00

Какво е да си пощальон в днешно време

Пощенските служители празнуват на 9 октомври, обявен преди 55 години за Световен ден на пощите . През последните 40 празник има и Соня Ружева - един от най-дългогодишните служители на видинската поща. Всеки ден тя разнася пратките на видинчани - писма, периодични издания, пенсии. Придвижва се само и единствено пеша, независимо от сезона и адреса на..

публикувано на 09.10.24 в 13:45

Симфониета-Видин с концерт "Вагнер и вагнерианство" в бившата синагога

Три последователни концерта, посветени на творчеството на Рихард Вагнер , ще представят в партньорство Симфониета-Видин и Софийски университет "Св. Климент Охридски", катедра "Музика и мултимедийни технологии". Първият е тази вечер, в Културен център "Жул Паскин" във Видин . Публиката ще има възможност да преоткрие Вагнер, коментира диригентът..

публикувано на 09.10.24 в 13:00

Видински ученици отбелязаха Международния ден "Пеша на училище"

Международният ден "Пеша на училище" бе отбелязан за четвърта поредна година в Природоматематическата гимназия "Екзарх Антим I" във Видин . За да популяризират ползите от ходенето и самата инициатива, пеша на училище дойдоха учениците от 8-и "в" клас, с класен ръководител Десислава Крумова.  "Има много ползи. От здравословните - подобрява..

публикувано на 09.10.24 в 10:06

С четка и сърце: Ивайло Митов създава изкуство и дарява надежда

Ивайло Митов е изключително талантлив млад художник, който избира тишината на родното си село Костелево пред суетата на големия град. Сред красотата и спокойствието на В рачанския край , той успява да се вдъхнови за творбите си. Както сам се изразява - "душата и тялото трябва да са синхронизирани, за да може да твориш" . Този..

публикувано на 08.10.24 в 17:30