Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Нови специалности ще изучават в средното училище в Белоградчик

Снимка: Радио Видин

Две нови специалности предлага Средно училище "Христо Ботев" в Белоградчик за новата учебната година-  "Икономическа информатика"  и "Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия". 


Специалността "Икономическа информатика" е с 5-годишен срок на обучение, дневна форма. Учениците ще придобият трета степен на професионална квалификация по професията "Икономист – информатик" с интензивно изучаване на английски език. Съчетаването на знания от двете най-атрактивни области – икономика и IT-сектора обуславят голямото търсене на тази специалност. Завършилите обучението ще могат да се реализират успешно на пазара на труда, с добри предложения за софтуерни решения, в отговор на икономическите проблеми. Придобилите тази професия ще могат да работят в ИТ компании, търговски фирми, във финансови и застрахователни компании, производство, здравеопазване, както и успешно да управляват собствен бизнес. 


Степените ще се придобиват поетапно. След завършен 10-и клас учениците ще придобиват първа степен на професионалната квалификация по специалността "Текстообработване" от професията "Оператор на компютри". След завършен 11 клас  ще придобиват втора степен по специалността "Икономическо информативно осигуряване" от професията "Оператор информационно обслужване", а след завършен 12 клас учениците ще придобият трета степен на професионална квалификация по специалността "Икономическа информатика" от професията "Икономист – информатик". Всяка придобита степен се удостоверява със свидетелство за професионална квалификация и европейско приложение към него. 


Специалността "Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия" е с 5-годишен срок на обучение – дуална форма. Учениците ще придобиват също трета степен на професионална квалификация по професията "Техник – технолог в хранително – вкусовата промишленост". Отново за учениците се дава възможност и за интензивно изучаване на английски език. Това обучение предоставя възможност за овладяване на занаята, прилагане на творчество и формиране на умения за стартиране на собствен бизнес. Иновативното е, че обучението ще се провежда в реална работна среда срещу възнаграждение. Записалите тази специалност ще придобият професионална реализация за главен сладкар, работници по производство на хляб, сладкарски и тестени изделия, машинен оператор, производство на хляб и хлебни изделия, техник – технолог на хляб и хлебни изделия, както и възможност за стартиране на собствен бизнес. 


След завършен 10 клас ще се придобива първа степен на професионална квалификация по специалността "Хранително – вкусова промишленост" от професията "Работник в хранително – вкусовата промишленост". След 11 клас – втора степен от професията "Хлебар – сладкар" и след 12-ти клас – трета степен по специалността "Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия" от професията "Техник – технолог в хранително – вкусовата промишленост". И тук всяка степен се удостоверява със свидетелство за професионална квалификация и европейско приложение към него. 


В училището и през тази учебна година ще се приемат ученици по специалността "Автотранспортна техника" за придобиване на професионална квалификация по професията "Монтьор на транспортна техника".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какво ще се случи, ако прочетем "Зелената тетрадка"

„Сгреших много, като купих тази тетрадка. Но сега е твърде късно за съжаление, щетите са нанесени.“ Това са първите думи, които Валерия Косати – една уморена италианска домакиня, съпруга и майка – записва в тетрадката, която купува в края на 1950 г. под напора на внезапен импулс. След тях животът ѝ вече никога няма да бъде същия...

публикувано на 14.02.25 в 17:05

Ученици от Арчар проведоха празничен урок "Лозе, вино и веселие"

В СУ "Христо Ботев" в Арчар организираха празничен урок на тема "Лозе, вино и веселие", посветен на празника на лозаря Свети Трифон Зарезан.  В община Видин това е едно от училищата, в което има паралелка "Лозаровинарство". Взимайки доброто си настроение и готови да предизвикаме сетивата си с дегустация на вино, се отправяме към двора на..

публикувано на 14.02.25 в 16:40

Ново село отбеляза Трифон Зарезан (снимки+видео)

С богата музикална и танцова програма в Ново село отбелязаха празника на лозаря и винаря Трифон Зарезан. Под звуците на духова музика  жителите на видинското село се хванаха на хоро и се насочиха към лозовите масиви на местната изба.  По повод празника в лозовите масиви отец Мариян отслужи водосвет за здраве и берекет, след което се състоя и..

публикувано на 14.02.25 в 15:49

Улични котки за късмет

Видинската поетеса Диана Сиракова се грижи за пет бездомни котки . Всеки ден те я посещават в галерията към Народно читалище "Цвят". Още една писана пък всяко лято идва да разгледа картините. У дома Диана Сиракова , която е голям любител на животните, се грижи за котарака Бари. Какво я кара да полага тази грижа и за любовта към животните на..

публикувано на 14.02.25 в 15:30

Програма на Български фонд за жените подкрепя граждански организации за противодействие на насилието

Програма "Силна" на Български фонд за жените (БФЖ) подкрепя организации, които работят на първа линия за противодействие на насилието. Няма статистика, която да сочи какъв е мащабът на проблема и за съжаление държавното финансиране не е достатъчно. Понякога напълно липсва, а са нужни навременни средства, казва Рая Раева, директор „Кампании..

публикувано на 14.02.25 в 15:18

България се включва в Международния ден на даряването на книги

Наред с другите празници, които отбелязваме днес, 14 февруари, честваме и Международния ден на даряването на книги. Отбелязва се от 2012 г. под мотото "Дари книга на дете". Денят е изцяло доброволческа инициатива, насочена към увеличаване на достъпа и интереса на децата към книгите. Подкрепена е от автори, издатели, блогъри и частни лица от над..

публикувано на 14.02.25 в 14:00

Отбелязваме Деня на археолога

Днешният 14 февруари, освен ден на любовта и на виното, е и ден, в който се почита професията на археолозите и тяхната роля за откритията и проучванията, които разкриват историята на нашата страна и цивилизация. По този повод ще ви срещнем с Алексей Алексеев , който е роден във Видин, учил е във Велико Търново, където и работи. Завършил е висшето..

публикувано на 14.02.25 в 12:00