Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Нови специалности ще изучават в средното училище в Белоградчик

Снимка: Радио Видин

Две нови специалности предлага Средно училище "Христо Ботев" в Белоградчик за новата учебната година-  "Икономическа информатика"  и "Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия". 


Специалността "Икономическа информатика" е с 5-годишен срок на обучение, дневна форма. Учениците ще придобият трета степен на професионална квалификация по професията "Икономист – информатик" с интензивно изучаване на английски език. Съчетаването на знания от двете най-атрактивни области – икономика и IT-сектора обуславят голямото търсене на тази специалност. Завършилите обучението ще могат да се реализират успешно на пазара на труда, с добри предложения за софтуерни решения, в отговор на икономическите проблеми. Придобилите тази професия ще могат да работят в ИТ компании, търговски фирми, във финансови и застрахователни компании, производство, здравеопазване, както и успешно да управляват собствен бизнес. 


Степените ще се придобиват поетапно. След завършен 10-и клас учениците ще придобиват първа степен на професионалната квалификация по специалността "Текстообработване" от професията "Оператор на компютри". След завършен 11 клас  ще придобиват втора степен по специалността "Икономическо информативно осигуряване" от професията "Оператор информационно обслужване", а след завършен 12 клас учениците ще придобият трета степен на професионална квалификация по специалността "Икономическа информатика" от професията "Икономист – информатик". Всяка придобита степен се удостоверява със свидетелство за професионална квалификация и европейско приложение към него. 


Специалността "Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия" е с 5-годишен срок на обучение – дуална форма. Учениците ще придобиват също трета степен на професионална квалификация по професията "Техник – технолог в хранително – вкусовата промишленост". Отново за учениците се дава възможност и за интензивно изучаване на английски език. Това обучение предоставя възможност за овладяване на занаята, прилагане на творчество и формиране на умения за стартиране на собствен бизнес. Иновативното е, че обучението ще се провежда в реална работна среда срещу възнаграждение. Записалите тази специалност ще придобият професионална реализация за главен сладкар, работници по производство на хляб, сладкарски и тестени изделия, машинен оператор, производство на хляб и хлебни изделия, техник – технолог на хляб и хлебни изделия, както и възможност за стартиране на собствен бизнес. 


След завършен 10 клас ще се придобива първа степен на професионална квалификация по специалността "Хранително – вкусова промишленост" от професията "Работник в хранително – вкусовата промишленост". След 11 клас – втора степен от професията "Хлебар – сладкар" и след 12-ти клас – трета степен по специалността "Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия" от професията "Техник – технолог в хранително – вкусовата промишленост". И тук всяка степен се удостоверява със свидетелство за професионална квалификация и европейско приложение към него. 


В училището и през тази учебна година ще се приемат ученици по специалността "Автотранспортна техника" за придобиване на професионална квалификация по професията "Монтьор на транспортна техника".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Акция "Зима" стартира

До десети ноември в пунктовете на СБА във Враца и Мездра ще има безплатни прегледи и консултации за готовността на автомобилите за движение при зимни условия. Превантивните проверки са част от традиционната акция "Зима", която се провежда у нас през ноември.  Месец ноември е времето за традиционната акция "Зима" по пътищата на страната ни. Цветан..

публикувано на 03.11.25 в 15:30
Иван Тенев

"Музикална зона" в памет на Иван Тенев – вечният бохем

 В днешното издание на „Музикална зона“ отдаваме почит на една от най-колоритните личности на българската музика и култура – Иван Тенев, известен на всички като Агент Тенев. Роден в София на 2 септември 1951 г., той започва като художник и карикатурист, а впоследствие става автор на текстовете на над 400 песни за легендарни родни изпълнители..

публикувано на 03.11.25 в 09:00

"Неделник" от 2 ноември 2025 година

Здравейте приятели! Зима идва… време за топли чорапи, усмивки и добри новини! „Неделник“ е добра новина и вече е на сайта. За начало отново прелистваме старите вестници и с усмивка си припомняме онези хубави новини от близкото минало - защото хубавите истории никога не остаряват! Първата ни спирка е Бяла Слатина , където..

публикувано на 02.11.25 в 14:35

Да бъдем милостиви с надежда за вечния живот

Днес е Пета неделя след Неделя подир Въздвижение "Аврам пък рече: чедо, спомни си, че ти получи вече доброто си приживе, а Лазар – злото;  сега пък той тук се утешава, а ти се мъчиш."  /Лук.16:25/ Разказът на Господ Иисус Христос за богаташа и бедния Лазар има непреходна стойност. Ако миналото време преведем в сегашно и единственото число..

публикувано на 02.11.25 в 08:00

Търсите изход? Това е смехът.

Когато се казваш Грозьо Грозев и всички ти викат Грозния – колкото заради името, толкова и поради факта, че наистина не си измил зорите, – имаш два избора: да пораснеш смачкан до обезличаване комплексиран човечец, или да обърнеш негативите в позитиви по най-нахалния, но безотказно работещ начин – чрез хумор и демонстративен индивидуализъм,..

публикувано на 31.10.25 в 17:05

"Едно" на 31 октомври 2025 година

В "Едно" представяме събитията, които от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" организираха през месеца.  В Центъра за социална рехабилитация и интеграция за пълнолетни към фондацията отбелязаха Международния ден на готвача с кулинарно състезание. П роведоха и отборно спортно състезание по дартс. Използваха едни от топлите и слънчеви дни на..

публикувано на 31.10.25 в 16:49

Когато радостта се шие с любов – историята на Илиана Кънчева

Днес в рубриката "Професия-хоби" ще ви запознаем с Илиана Кънчева. Илиана от дете обича да шие и някак си съдбата цял живот я води към това да стане шивач. От десет години тя вече има и собствено ателие в град Видин и описва своята професия като удоволствие. Обича да шие народни носии и официални рокли, а най-голямата награда за труда и е..

публикувано на 31.10.25 в 16:10