Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мобилно приложение помага на нуждаещи се от кръвопреливане

Мобилното приложения "Дари кръв" улеснява дарители и нуждаещи
Снимка: Българска организация за доброволно кръводаряване

Над 1500 кръводарители са регистрирани през последните две години в мобилното приложение "Дари кръв". Пуснати са над 600 призива за спешни случаи, по които има над 1200 отзовавания, каза председателят на Българска организация за доброволно кръводаряване Стефка Попова- Лазарова. Тя обясни, че мобилното приложение е част от системата "Дари кръв", създадена като част от стратегията на сдружението за насърчаване и улесняване оказването на взаимопомощ. Всеки, който желае да помага в случай на спешна нужда от кръв в неговия град, може да изтегли мобилното приложение и след като се регистрира като потребител, да активира и своя кръводарителски профил:

"Мобилното приложение е част от нашата система "Дари кръв", чрез която администрираме целия процес. Още преди години ние направихме първата версия на "Дари кръв", преди 2 години успяхме изцяло да обновим мобилното приложение и цялата система... Мобилното приложение е напълно безплатно, може да бъде изтеглено на телефона, като се потърси в магазините за мобилни приложения. Изтегляйки го на мобилния си телефон, е необходимо да се направи бърза регистрация, потребителят получава имейл, който потвърждава регистрацията му и вече е на разположение да ползва всички функционалности. Това означава, че може да стане кръводарител чрез активиране на кръводарителския профил, което означава да попълни своите данни за кръвна група, последно кръводаряване и съответно район, в който би искал да кръводарява. Това е важно, за да може, от една страна, да получава известията за спешните случаи и кампании, а от друга страна, да ни даде знак, че е кръводарител и би искал да участва в такива кампании и да се отзовава на спешни случаи. Другата функционалност е- имаме нужда от кръв, имаме нужда за помощ. Чрез нея пък нуждаещите се потребители пускат призив за помощ. Призивът достига до административната част на системата, където доброволец на Българска организация за доброволно кръводаряване проверява призива, свързва се с близките, след потвърждаване на реално съществуващия призив всъщност информацията се публикува в приложението, като се публикува анонимно, тоест без лични данни на нуждаещия се, но с достатъчно идентифициращи данни - кръвна група и град..."

С мобилното приложение се избягва връзката между нуждаещ се и кръводарител, а така и възможностите за злоупотреби, обясни още Стефка Попова- Лазарова.

Вижте още

Фестивал на занаятите предстои в Козлодуй

Фестивал на занаятите и изкуствата ще се проведе от 22-ри до 24-ти септември в Козлодуй. Тази година ще е петото издание на събитието, а стремежът на Общината е да предлага все по-богата и разнообразна програма, каза Величка Нейчева , директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в общинската администрация.  "Надявам се и тази година това, което..

публикувано на 21.09.23 в 15:45

Видинчанинът Мартин Петров и дъщеря му Кристина покориха планинския масив Кения

Изкачването е с благотворителна цел - събиране на средства за обновяване и разширяване на капацитета на приют за бедни деца и деца без родители в Моши (Танзания). Инициативата е продължение на проекта на Лайънс Интернешънъл Kili4Kids, в рамките на който през миналата година експедиция отново с участието на Мартин Петров изкачи най-високия връх в..

публикувано на 21.09.23 в 15:23

Богомил Петров, еколог: Да почистим Видин за един месец

Почистване на кварталите на Видин да се проведе в рамките на един месец предлага видинският еколог и фотограф Богомил Петров. Последните години по-често сам, а понякога и с приятели, събира отпадъци и премахва растителност в квартала, в който живее -  "Химик". Казва, че вече районът е по-чист и затова предлага видинчани да се организират и през..

публикувано на 21.09.23 в 15:19

Как да адаптираме към климатичните промени най-уязвимите гори у нас

Климатичните промени оказват все по-силно влияние върху нашето ежедневие. Това се усеща ясно и в горскостопанския сектор, който се грижи за втория най-голям склад на въглероден диоксид на планетата - горите . В тази връзка тяхното адекватно управление е от съществено значение както за природата, така и за всички нас. Именно това е целта на WWF -..

публикувано на 21.09.23 в 15:16

Сигнализираме онлайн за пътни нередности край учебни заведения

На интернет страницата "Безопасност за децата" могат да се подават анонимни сигнали за нередности в пътната инфраструктура в близост до училища и детски градини. Хубаво е да се прилагат и снимки, обясниха в интервю за БНР от Българската браншова асоциация "Пътна безопасност". "Много от общините сами се инициират, даже има и такива кампании..

публикувано на 21.09.23 в 15:00

Цените на горивата отново се покачват

През последните месеци цените на горивата у нас отново се покачват. След известен период на спад и застой, стойността на масовия бензин А-95 и обикновения дизел плавно се увеличава и приближава психологическата граница от 3 лева. В България цените на горивата се влияят от международните, изключено е в борсова търговска среда да има спекула,..

публикувано на 21.09.23 в 14:00

Децата от Детска градина "Арабела" във Видин отбелязаха Седмицата на мобилността

Децата от втора и трета възрастова група на Детска градина "Арабела"  във Видин раздаваха флаери на участниците в движението с призив за алтернативно и умно придвижване. Инициативата се провежда за втора година съвместно с полицията, каза директорът на детското заведение Станислава Иличова :  "Идеята ни е да формираме екологично възпитание в..

публикувано на 21.09.23 в 13:09