Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добре дошли във Видлица

13
Снимка: радио Видин
Село Видлица, община Георги Дамяново се намира на 16 км от Монтана и това дава възможност на младите хора, които живеят в селото да пътуват до работните си места в Монтана.

През 1955 година в село Видлица  са живели 655 жители, днес хората с постоянен адрес са 110. В селото няма възможност за работа, ТКЗС отдавна е разрушено, няма цехове и работилници. От друга страна във Видлица се живее спокойно, място, където могат да се отглеждат малки деца, а по-възрастните хора могат живеят в контакт с природата, на чист въздух и без стрес. В селото няма кражби и битова престъпност.


В село Видлица никога не е имало църква, затова хората с дарения и с помощта на община Георги Дамяново  построяват малък храм  "Свети пророк Илия", с който много се гордеят. Отварят го на всички християнски празници, почитат светеца и  според местните хора от тогава  пожарите в селото намаляват.


Кметски наместник е Данушка Каменова, тя живее в селото от 33 години, родом е от Копиловци, но тук се омъжва. Вече 4 мандат е кметски наместник на селцето и казва какво е направено по време на нейното кметуване:


"...Първо направих камбаната, да има селото камбана... ние нямахме църква и построихме. Чешма направихме до гробищния парк. Навес на гробищния парк направихме... Сега имаме църковно настоятелство, което отговаря за параклиса, много се гордеем с него..Беседка направихме , пенсионерски клуб имаме, събираме се на тържества...


Купуват се къщи тук, има млади хора, имаме и дечица, две близнета,.. Постоянно живеят в селото, направихме им детска площадка и това е добре... Събота и неделя си идват и други хора... Училището е в Георги Дамяново... Почти се изкупиха къщите, но още се търсят..."
 
В селото преобладаващо е възрастното население, местните хора могат да пазаруват стоки от първа необходимост в двете хранителни магазинчета, което за селото е голяма придобивка, тук идват и от съседното село Чемиш, където магазинът работи само сутрин, работи се и по социални програми,  обяснява кметският наместник Данушка Каменова :

 "Имаме си лекар, идва всеки петък, донася лекарства. Социален патронаж имаме, а 14 души се хранят по "Топъл обяд", крайно нуждаещи се... Имаме лични асистенти и един домашен помощник... Почти за всякакви проблеми ме търсят хората, за вода, за електричество..."

Местните хора имат своя собствена земя, по-голяма част е отдадена под аренда, а за тази своя собственост получават рента. В селото има много герани, но хората си наливат вода само от един. Обновена е чешмата в селото. По къщите е вкарана вода преди години, но водопроводът вече е остарял, смятат местните хора.


"Всички хора се отопляват на дърва, 66 лв. на кубик струват, но без превоза... Нямам крайно нуждаещи хора се за отоплителния сезон... Никога никой не е оставал без дърва .."


Името на селото е дошло от първите заселници тук, мястото не се е  виждало отникъде и оттук дошла думата "не види се". По-късно частицата "не" отпаднала и останало Видлица. В селото по време на социализъма е имало ТКЗС, отглеждали са се всякакви селскостопански  животни - крави, овце, свине, а днес е останало само едно магаре и тук-там някоя коза или овца, казва Данушка Каменова.

Село Видлица ще бъде почиствано и облагородявано по програма, според която е назначен местен жител, който ще коси и ще поддържа зелените площи в селото.

Автобус до село Видлица вече не идва, по-точно идва, когато има пътуващ човек за селото. Не е рентабилно да се поддържа автобусна линия за малките населени места, които почти не използват автобусния транспорт, затова сега хората при необходимост пътуват с личните си автомобили или ползват частни таксита.


 Повече може да чуете в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00

Младите се връщат в село Стубел

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души.  Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани.  Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите..

публикувано на 07.06.24 в 12:00
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Партиите са виновни, че голяма част от гражданите не се превръщат в гласоподаватели

Избори. След изборите - отново избори: изречение, което обрисува живота в България през последните четири години. Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от предизборните кампании през изминалите години? Какви са изводите и зададени ли са вече следизборните посоки?  Предимствата и недостатъците на..

публикувано на 06.06.24 в 10:00