Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Ива Гаврилова: Меланомът не бива да се превръща в присъда за пациента

Снимка: Българската асоциация по дермато-онкология


Слънце, плаж, планина или море - това са част от изкушенията, на които трудно можем да устоим през лятото. Но точно тези дни за почивка и забавления крият най-много рискове за кожата, ако не подхождаме внимателно и отговорно към нейната защита и здраве. Това предупреждават от Българската асоциация по дермато-онкология (БАДО), която организира на 23 юли Ден на пациентите с онкологични кожни заболявания. В рамките на няколко часа пациенти с малигнен меланом и техни близки ще се срещнат и разговарят с водещи специалисти в областта на лечението и проследяването на заболяването, психолози, експерти по здравни грижи, представители на пациентски организации и други, обясни д-р Ива Гаврилова от клиниката по Онкодерматология към Националния онкологичен център и член на УС на Българската асоциация по дермато-онкология (БАДО):

"Асоциацията ни работи изключително усилено вече повече от четири години за популяризиране на предизвикателствата в диагностиката, стадиране и лечение на пациенти с кожни тумори и по-специално малигнен меланом. До момента успяхме да проведем редица срещи със специалисти от различни области за обмен на опит, споделяне на иновации в сферата, като най-после дойде време да обърнем специално внимание на най-скъпото ни, а именно на нашите пациенти. Към Асоциацията се създава организация за пациенти с малигнен меланом и това ще бъде първата ни среща, за която целият екип много се вълнува и това ще бъде едно ново начало за всички ни".
 
Ежегодно с меланом у нас се диагностицират по около 500 души, като тенденцията е възрастовата граница да пада, посочи лекарят:

"За съжаление не само у нас тенденцията е заболеваемостта да се покачва, така че, да, за жалост ще се срещаме все по-често с това заболяване. Ние сме сравнително малка страна с годишен темп на новозаболели около 500 човека, но тенденцията е възрастовата граница да пада, тоест все повече пациенти ще бъдат под 50-годишна възраст, а това е тежък социален проблем. Именно поради тази причина част от лекторите ни в предстоящата среща, бих казала топ лектор на събитието е видният ни репродуктивен специалист д-р Георги Стаменов, който ще сподели какви са съвременните възможности за съхраняване фертилитет преди започване на лечение, както и семейно планиране при вече поставена диагноза меланом в ранните стадии, като меланомът не бива да се превръща в присъда за нашите пациенти, те трябва и могат да водят пълноценен живот и това е посланието ни към тях".

В България са достъпни всички съвременни терапии за лечение на малигнен меланом, като те са безплатни за пациентите. Изборът на лечението е строго индивидуален, обясни д-р Гаврилова:

"Лечението на меланом отдавна не е с химиотерапия, тя е неефективна при това заболяване, а с иновативните таргетна и имунотерапия... Таргетната терапия се прилага под формата на таблетки и е ефективна при пациенти, които имат носителство на определена мутация, тъй като върху нея се въздейства с това лечение... Имунотерапията въздейства на имунната ни система, това представлява вливане на антитела, които карат имунната ни система да се събуди, да разпознава туморните клетки и да ги унищожава... Изборът на лечението е строго индивидуален и е в унисон с всички световни онкологични тенденции за персонализирана медицина..."

Добра слънцезащита и разумно излагане на слънце за превенция на онкологичните кожни заболявания, препоръчва специалистът:

"Преди всичко трябва да пазим кожата си като използваме целогодишно слънцезащита, особено в летния период. Изключително важно е да не допускаме да се случва класическото слънчево изгаряне със зачервяване и сърбеж, като това е възможно, ако сме в ранните часове на плажа, например преди 11:00 часа и след 16:00 часа на сянка, намазани с висок фактор слънцезащита и да се пренамазваме на всеки два часа. Бих посъветвала всеки, независимо от възрастта, да направи един целотелесен преглед при специалист дерматолог, за да знае на какво трябва да обръща внимание, без да има оплаквания. Да не се подлага лекомислено на отстраняване на всевъзможни кожни образувания с лазери и киселини в частни сектори, без да бъдат изследвани, също при знахари с различни методи на народна медицина, което би могло да бъде наистина опасно..."

Разнообразни информационни сесии за новостите в сферата на слънцезащитата, диагностиката и лечението ще бъдат представени по време на инициативата Ден на пациентите с онкологични кожни заболявания. Психолози ще съветват как пациентите да приемат болестта и да намалят стреса от диагнозата. Материалите, които са подготвени, сред които е и книжка с най-често задаваните въпроси на пациенти и стъпките около диагностиката и лечението, ще бъдат достъпни впоследствие във фейсбук страницата на Асоциацията. 

Денят на пациентите с онкологични кожни заболявания ще премине под наслов: "Меланомно общество в обществото“.  Форумът ще се проведе на 23 юли в столичния хотел "Балкан".


БНР подкасти:

Вижте още

Защо италианец избра да живее в село Сланотрън

67-годишният  Антонио Панарело , който живее във видинското село Сланотрън  от няколко години ,  е родом от Месина, Сицилия . Докато учи за счетоводител, той започва и да работи. Животът му е протекъл, откакто се помни, извън родното му място. Живял е много години в Рим. Бил е подполковник в Икономическа полиция. Но неговата най-голяма страст..

публикувано на 03.10.23 в 18:00

Видински ученици посетиха Седемте рилски езера (снимки)

Ученици от Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим Първи" във Видин участваха в туристически поход. Те посетиха природната забележителност  Седемте рилски езера . Цял ден е продължил нелекият преход. С видинските ученици е бил местен планински водач, който е водил децата по стръмните пътеки и ги е запознал с историята на езерата и..

публикувано на 03.10.23 в 16:00

Ученически конкурс "Какво бих направил за моя Видин" събира есета

Ученически конкурс за есе на тема „Какво бих направил за моя Видин“ обявяват Регионално управление на образованието (РУО) - Видин и Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“, с подкрепата на проф. Димитър Стоянов, основател на наградния фонд. Поводът за инициативата е празникът на Видин - Димитровден, който е на 26 октомври. Това е..

публикувано на 03.10.23 в 14:30

Методът "Монтесори" е предпочитан от родители и ученици във Враца

Основно училище "Иванчо Младенов" във Враца работи вече втора година по метода на италианския доктор и педагог Мария Монтесори . Този модел на възпитание и обучение  обръща внимание на това, че към всяко дете трябва да се подхожда индивидуално и че  децата трябва да бъдат активната страна в образователния процес. Учебните м атериали, които се..

публикувано на 03.10.23 в 13:30

Над 10 катастрофи са станали в Дъбова махала за 1 година заради опасен завой

За опасен завой алармира Мая Петрова, жител на монтанското село Дъбова махала . В нейния имот за един месец са станали две пътнотранспортни произшествия (ПТП), а за една година - над 10 катастрофи в района. Според нея основният проблем е, че няма предупредителни знаци, че предстои остър завой, обяснява Мая Петрова : "Притеснява ни..

публикувано на 03.10.23 в 12:00

Кристиян Борисов - от "Видабаскет" до НБА

Кристиян Борисов е бивш баскетболист, а сега е успешен треньор по баскетбол в Германия. Кариерата му започва във "Видабаскет" , а само на 15 години тръгва по пътя на мечтата си, като напуска Видин, сменя няколко града и отбора, докато се развие и го привлекат, като играч в Германия. Под негово управление "Фелбах Флашърс" печели серия от 15..

публикувано на 03.10.23 в 11:50

Повече ваксинирани по имунизационния календар за 2022 година във Видинско

Увеличение на ваксинираните по Националния имунизационен календар отчита за 2022 година Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин . При новородените обхватът е 100%, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова : "През последните няколко години, докато течеше епидемията от коронавирус, в световен мащаб,..

публикувано на 02.10.23 в 16:04