Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мездренски села са застрашени от безводие

Две мездренски села са застрашени от безводие и режим на водата. Причината е засушаването през последните години, каза за радио Видин кметският наместник на селата Лик и Ослен Криводол Роман Иванов: 

"Водоизточникът, който захранва двете села е на изчерпване. Захранваме се от Брусен, от едно езеро, което поради засушаването намалява своя дебит. Помпата работи постоянно, но ако продължи безводието, ще се наложи да минем на режим". 

Заради липсата на валежи в района на Ослен Криводол са пресъхнали много извори и кладенци. Отправен е апел към жителите на селата да бъдат пестеливи към водата и да намалят потреблението й: 

"Да не я разхищават, да не си пълнят басейните, да не мият колите си... Има и много голямо завръщане на хора от градовете. Селата се препълват събота и неделя, потреблението е изключително голямо..."

Ако проблемът с безводието се задълбочи, ще се търси алтернативен начин за водоснабдяване на селата Лик и Ослен Криводол, допълни кметският наместник Роман Иванов:

"Имаме язовир, който се пълни от три непресъхващи извора. Пълен е, има достатъчно вода, но процедурите по узаконяване са тежки.  Хубаво е да се помисли, защото този язовир по гравитачен път ще изпраща водата, не е нужно и помпи да има. Само една тръба Ф80 да дойде до нашия каптаж, ще се сложи една мини пречиствателна станция и селата ще имат чиста питейна вода..." 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Грамада празнува

Традиционният панаир в град Грамада беше официално открит в четвъртък вечер, на  19  септември. Събитието има 108-годишна история и се превръща в едно от най-очакваните не само от местните хора.  Първият Грамадски панаир е открит на 8 септември през 1915 година. Ежегодно през септември, община Грамада, съвместно с читалище "Пробуда 1908",..

публикувано на 20.09.24 в 07:46

Партиите и коалициите постигнаха съгласие за съставите на СИК в община Кула

Партиите и коалициите в Кула постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии в изборите за народни представители на 27 октомври. В консултациите с кмета д-р Владимир Владимиров участваха представители на всички парла ментарно представени партии в 50 -ото Народно събрание. 92-ма ще са членовете на всички 12 СИК в общината в..

публикувано на 20.09.24 в 07:40

Снимката на 19 септември 2024 година

Стартира четвъртото издание на Балонена фиеста -Белоградчик. Едновременно с полетите, посетителите ще могат да се включат в редица допълнителни активности, обясни Евтим Стефанов, който е един от организаторите на инициативата. От днес всички граждани могат да проверяват дали имената им фигурират в подписка за регистрация на партия или..

публикувано на 19.09.24 в 18:05

Болницата в Мездра е с нов модерен скенер

Многопрофилната болница за активно лечение в гр. Мездра - „МБАЛ - Мездра“ ЕООД, се сдоби с нов модерен компютърен томограф (скенер) . Той е 32-срезов, последно поколение на един от водещите производители на медицинска апаратура в света - американската компания „General Electric HealthCare“ , съобщават от местната управа . Скенерът е закупен със..

публикувано на 19.09.24 в 15:58

Партиите и коалициите не постигнаха съгласие за секционните избирателни комисии в община Мездра

Упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции от партии в 50-ото Народно събрание не постигнаха съгласие за определяне съставите на секционните избирателни комисии (СИК) в община Мездра за изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г., съобщават от общинската администрация. В консултациите, които бяха водени от..

публикувано на 19.09.24 в 15:49

Водоподаването във Вършец е възстановено

С ден по-рано възстановиха подаването на вода във Вършец . Заради подмяна на главен водопровод вчера без питейна вода бяха половината от жителите на града. Живеещите на 13 улици във Вършец, което е половината от населението, вчера остана без вода. По настояване на кмета на общината Иван Лазаров работниците възстановиха водоподаването..

публикувано на 19.09.24 в 15:06

Над 1800 ще са членовете на секционните комисии във Видинско

Общо 1816 ще бъдат членовете на секционни избирателни комисии в област Видин за изборите на 27 октомври. Комисиите в 11-те общини на областта са общо 234.  Най-много членове и ръководни постове в тях ще има ГЕРБ-СДС - 522-ма членове, от които 234 председатели, заместник-председатели и секретари. Продължаваме промяната-Демократична България ще е с..

публикувано на 19.09.24 в 15:02