Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В миналото ли остана младежкият фестивал The Bridge


По това време на годината Видин оживява по много причини, но все още има младежи, които си спомнят за една от емблемите на града през лятото - фестивалът The Bridge. Младежи от цялата страна се събираха в града, жадни за знания и летни забавления, свързани с различни видове изкуства. И тази година обаче фестивал няма да има. И не заради COVID-19. 


Градът по свой начин претърпява загубата от всички събития, но най-много страдат тези, които дълги години са били и част от голямото семейство на The Bridge. Като актрисата Луиза Григорова, която бе и ментор в театралните и кино работилнички. Спомня си, че въпреки колебанията относно преподавателските й умения, разбирайки за фестивала и идеята му, се включва с удоволствие.


"Вклюбих се в този фестивал. Ако можех, всяка година щях да бъда във Видин. Била съм тук преподавател три години- два пъти на театралната работилница и веднъж, последния път, на 10-тата годишнина на фестивала, която за съжаление беше и последната, бях направила изцяло нова работилница, която мислех, че ще продължава напред. Това беше работилницата по актьорство в киното, което беше също супер интересно. За мен този фестивал беше нещо изключително. Аз съм разказвала за него абсолютно навсякъде. Този фестивал беше единствено по рода си в България невероятно преживяване..." - сподели актрисата.


Идеята за младежкия фестивал на изкуствата се ражда спонтанно. Един от организаторите е Красимира Елисеева- тогава ръководител на Общинския съвет по наркотични вещества във Видин. В началото събитието стартира с около 100 души и едва няколко работилници, но с течение на годините броят на участниците многократно се увеличава- до момента, в който за The bridge започва да се говори в минало време.


"Да, COVID беше причината, поради която на 10-тата годишнина, дори не успяхме да го закрием както трябва за съжаление този фестивал. Две години с COVID, сега ми се струва, че е много трудно да завъртим обратно колелото, защото просто се прави много трудно. Освен това ръководителите на работилниците бяха много млади, идваха тук безвъзмездно, никой нищо не им плащаше и работеха с тези деца. Децата си заплащаха само храната, иначе материалите и всичко останало беше безплатно. Абсолютно безплатно. И така, както започнахме със 100-тина деца, на 10-тата година бяха повече от 400. Смятахме, че на следващата пък ще бъдат още повече и всичко беше подготвено... Уникално, наистина. неповторим фестивал. Няма друг такъв. Поне аз не зная" - коментира Красимира Елисеева.


Човекът, с когото тя обсъжда идеята за The Bridge е Михаил Стефанов. Той и група млади музиканти, танцьори, актьори, поети и артисти искат да направят младежки фестивал, който да не е в София. Свързва се с Красимира Елисеева и идват във Видин. 


"Нямахме нито пари, нито идея, нито организация, когато дойдохме, но на следващата година реално се роди The Bridge. В първото му издание имаше около 100-тина младежи от 10-тина града, в последното, точно преди COVID, 10-тото юбилейно имаше 400 и няколко участника със 110 човека екип от 25 града в България. Така това се превърна в най-големия младежки фестивал в България към онова време. Идеята беше той да расте. Искахме да го направим с някакво международно участие, постепенно да се развива, но така се случиха нещата, че 2 години фестивалът на практика спря и позагуби инерция малко" - добави организаторът.


По думите на Мишо за The Bridge не е редно да се говори в минало време, защото възраждането му съвсем не е невъзможно. Той и екипът му имат намерение на есен да се съберат и да обсъдят нови идеи, както и да се помисли върху това може ли да се възстанови фестивалът.


"Аз съм оптимист за The Bridge. Смятам, че има нужда от неща като The Bridge. Той беше уникален фестивал и смятам, че Видин оживяваше по време на The Bridge по много хубав начин. Бих се радвал отново да съберем децата в някакъв момент" - добави Михаил Стефанов.



Чуйте повече в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00