Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В миналото ли остана младежкият фестивал The Bridge


По това време на годината Видин оживява по много причини, но все още има младежи, които си спомнят за една от емблемите на града през лятото - фестивалът The Bridge. Младежи от цялата страна се събираха в града, жадни за знания и летни забавления, свързани с различни видове изкуства. И тази година обаче фестивал няма да има. И не заради COVID-19. 


Градът по свой начин претърпява загубата от всички събития, но най-много страдат тези, които дълги години са били и част от голямото семейство на The Bridge. Като актрисата Луиза Григорова, която бе и ментор в театралните и кино работилнички. Спомня си, че въпреки колебанията относно преподавателските й умения, разбирайки за фестивала и идеята му, се включва с удоволствие.


"Вклюбих се в този фестивал. Ако можех, всяка година щях да бъда във Видин. Била съм тук преподавател три години- два пъти на театралната работилница и веднъж, последния път, на 10-тата годишнина на фестивала, която за съжаление беше и последната, бях направила изцяло нова работилница, която мислех, че ще продължава напред. Това беше работилницата по актьорство в киното, което беше също супер интересно. За мен този фестивал беше нещо изключително. Аз съм разказвала за него абсолютно навсякъде. Този фестивал беше единствено по рода си в България невероятно преживяване..." - сподели актрисата.


Идеята за младежкия фестивал на изкуствата се ражда спонтанно. Един от организаторите е Красимира Елисеева- тогава ръководител на Общинския съвет по наркотични вещества във Видин. В началото събитието стартира с около 100 души и едва няколко работилници, но с течение на годините броят на участниците многократно се увеличава- до момента, в който за The bridge започва да се говори в минало време.


"Да, COVID беше причината, поради която на 10-тата годишнина, дори не успяхме да го закрием както трябва за съжаление този фестивал. Две години с COVID, сега ми се струва, че е много трудно да завъртим обратно колелото, защото просто се прави много трудно. Освен това ръководителите на работилниците бяха много млади, идваха тук безвъзмездно, никой нищо не им плащаше и работеха с тези деца. Децата си заплащаха само храната, иначе материалите и всичко останало беше безплатно. Абсолютно безплатно. И така, както започнахме със 100-тина деца, на 10-тата година бяха повече от 400. Смятахме, че на следващата пък ще бъдат още повече и всичко беше подготвено... Уникално, наистина. неповторим фестивал. Няма друг такъв. Поне аз не зная" - коментира Красимира Елисеева.


Човекът, с когото тя обсъжда идеята за The Bridge е Михаил Стефанов. Той и група млади музиканти, танцьори, актьори, поети и артисти искат да направят младежки фестивал, който да не е в София. Свързва се с Красимира Елисеева и идват във Видин. 


"Нямахме нито пари, нито идея, нито организация, когато дойдохме, но на следващата година реално се роди The Bridge. В първото му издание имаше около 100-тина младежи от 10-тина града, в последното, точно преди COVID, 10-тото юбилейно имаше 400 и няколко участника със 110 човека екип от 25 града в България. Така това се превърна в най-големия младежки фестивал в България към онова време. Идеята беше той да расте. Искахме да го направим с някакво международно участие, постепенно да се развива, но така се случиха нещата, че 2 години фестивалът на практика спря и позагуби инерция малко" - добави организаторът.


По думите на Мишо за The Bridge не е редно да се говори в минало време, защото възраждането му съвсем не е невъзможно. Той и екипът му имат намерение на есен да се съберат и да обсъдят нови идеи, както и да се помисли върху това може ли да се възстанови фестивалът.


"Аз съм оптимист за The Bridge. Смятам, че има нужда от неща като The Bridge. Той беше уникален фестивал и смятам, че Видин оживяваше по време на The Bridge по много хубав начин. Бих се радвал отново да съберем децата в някакъв момент" - добави Михаил Стефанов.Чуйте повече в звуковия файл.


Вижте още

Фестивал на занаятите предстои в Козлодуй

Фестивал на занаятите и изкуствата ще се проведе от 22-ри до 24-ти септември в Козлодуй. Тази година ще е петото издание на събитието, а стремежът на Общината е да предлага все по-богата и разнообразна програма, каза Величка Нейчева , директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в общинската администрация.  "Надявам се и тази година това, което..

публикувано на 21.09.23 в 15:45

Видинчанинът Мартин Петров и дъщеря му Кристина покориха планинския масив Кения

Изкачването е с благотворителна цел - събиране на средства за обновяване и разширяване на капацитета на приют за бедни деца и деца без родители в Моши (Танзания). Инициативата е продължение на проекта на Лайънс Интернешънъл Kili4Kids, в рамките на който през миналата година експедиция отново с участието на Мартин Петров изкачи най-високия връх в..

публикувано на 21.09.23 в 15:23

Богомил Петров, еколог: Да почистим Видин за един месец

Почистване на кварталите на Видин да се проведе в рамките на един месец предлага видинският еколог и фотограф Богомил Петров. Последните години по-често сам, а понякога и с приятели, събира отпадъци и премахва растителност в квартала, в който живее -  "Химик". Казва, че вече районът е по-чист и затова предлага видинчани да се организират и през..

публикувано на 21.09.23 в 15:19

Как да адаптираме към климатичните промени най-уязвимите гори у нас

Климатичните промени оказват все по-силно влияние върху нашето ежедневие. Това се усеща ясно и в горскостопанския сектор, който се грижи за втория най-голям склад на въглероден диоксид на планетата - горите . В тази връзка тяхното адекватно управление е от съществено значение както за природата, така и за всички нас. Именно това е целта на WWF -..

публикувано на 21.09.23 в 15:16

Сигнализираме онлайн за пътни нередности край учебни заведения

На интернет страницата "Безопасност за децата" могат да се подават анонимни сигнали за нередности в пътната инфраструктура в близост до училища и детски градини. Хубаво е да се прилагат и снимки, обясниха в интервю за БНР от Българската браншова асоциация "Пътна безопасност". "Много от общините сами се инициират, даже има и такива кампании..

публикувано на 21.09.23 в 15:00

Цените на горивата отново се покачват

През последните месеци цените на горивата у нас отново се покачват. След известен период на спад и застой, стойността на масовия бензин А-95 и обикновения дизел плавно се увеличава и приближава психологическата граница от 3 лева. В България цените на горивата се влияят от международните, изключено е в борсова търговска среда да има спекула,..

публикувано на 21.09.23 в 14:00

Децата от Детска градина "Арабела" във Видин отбелязаха Седмицата на мобилността

Децата от втора и трета възрастова група на Детска градина "Арабела"  във Видин раздаваха флаери на участниците в движението с призив за алтернативно и умно придвижване. Инициативата се провежда за втора година съвместно с полицията, каза директорът на детското заведение Станислава Иличова :  "Идеята ни е да формираме екологично възпитание в..

публикувано на 21.09.23 в 13:09