Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава дарителската кампания за църквата в Ослен Криводол

2
Снимка: Кметство Ослен Криводол

Иззидан е иконостасът на новостроящия се Храм "Св. Николай Чудотворец" в мездренското село Ослен Криводол. Дарителската кампания за събиране на средства продължава, каза за радио Видин кметският наместник Роман Иванов:


"Иззидахме иконостаса, започваме да го шпакловаме и зографът ще дойде за изографисването - да говорим каква икона ще бъде поставена. Работи се усилено - отвън се правят площадките, пътеките, оградите - всичко. Много дарители имаме и преди малко ми донесоха едно дарение от един възрастен човек, заделял от спестявания. Човек с умиление може да се възхити на тях".


100 хиляди лева са необходими за цялостното завършване на храма. Към момента иконата на храма и надписа на църквата са изографисани от врачанския художник Христо Божков.


"Правим, за да можем да я пуснем до декември до храмовия празник, ако успеем тази година. Имаме един много добър зограф - Христо Божков се казва от Враца, той ще ни изографиса. Той е започнал иконата да прави на Свети Николай Чудотворец и надписа на църквата, сега и вътре иконостаса. Продължава кампанията много усилено и много хора даряват. То трябва сега вече за оборудването - полилеи, свещници, икони - тези неща. Ще стане хубаво, защото всички от сърце дават", допълни Роман Иванов. 


Към 10 хиляди лева са събрани от дарения, кампанията продължава.

Всеки, който желае да дари средства, може да го направи по един от следните начини:

• чрез дарителската банкова сметка на Община Мездра в Банка "ДСК": IBAN BG95STSA93008425414500, BIC STSABGSF, Код за вид плащане - 445100, Основание за плащане: За църквата "Св. Николай Чудотворец" - с. Ослен Криводол;

• чрез пощенски запис на адрес: 3169 с. Ослен Криводол, община Мездра, Кметство Ослен Криводол, Кметски наместник - Роман Иванов.

Всички средства ще се отчитат публично, както постъпилите, така и изразходваните. При желание от страна на юридическите лица Община Мездра предоставя Договор за дарение.

За допълнителна информация: тел. 0898 795 213 и 0885 695 509, email: oslen_kmetstvo@abv.bg, Роман Иванов, кметски наместник на с. Ослен Криводол.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Музикален спектакъл ще гостува във Враца

Музикалният спектакъл "Време на мечти" гостува във Враца, съобщиха от общинската управа.  Той разказва историята на Алис и Катрин, най-добри приятелки от училище и събира на сцената Гергана и Нелиан - най-добри приятелки от студентските години в Музикалната академия.  В спектакъла ще прозвучат популярни български естрадни песни, арии от световно..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Национален конкурс на Синдикат на българските учители -

Отличиха трима педагози от Враца

Трима преподаватели от Враца получиха високи отличия в 27-ия национален конкурс на Синдикат на българските учители - "Учител на годината" 2024 година.   Педагогът от спортно училище "Св. Климент Охридски" - Юлиян Георгиев получи приза "Учител на годината" в категория "Изкуства и спорт".  Специалната награда на председателя на Съюза на българските..

публикувано на 11.05.24 в 14:40

В Неговановци организират приказен карнавал

Приказен карнавал организира днес читалището във видинското село Неговановци. За всички деца са предвидени лакомства и атрактивни награди, каза секретарят на народно читалище "Светлина" Мариана Димитрова: "Много дечица ще бъдат облечени не само като приказни герои, а и като анимационни. Знае се, че на 11 май честваме ден за почит към Светите..

публикувано на 11.05.24 в 12:00

Професионален празник отбелязват библиотекарите

Библиотекарите отбелязват своя професионален празник.   Професията съществува от древността и ако в миналото е била упражнявана основно от мъже, днес все повече жени откриват призванието си в нея. Лидия Векова , е библиотекар в отдел "Заемна за възрастни" на Видинската регионална библиотека от 12 години:  "На мен лично ми дава много социални..

публикувано на 11.05.24 в 09:30

Църквата почита светите братя Кирил и Методий

Православната Църква почита днес паметта на светите учители славянобългарски Кирил и Методий. Повече за светите братя разказва свещеник Илия Симеонов от Видинска Епархия: "...Светите братя Кирил и Методий се родили в град Солун. Живели през девети век. Баща им Лъв бил виден пълководец, майка им Мария добра християнка. Получили добро образование,..

публикувано на 11.05.24 в 09:00

Жители на общините Монтана и Берковица: Тирове да не минават през Петрохан

Жители на населени места от общините Монтана и Берковица не искат тирове да минават през Петрохан. Заради предстоящите ремонтни дейности на пътя Мездра – Ботевград има предложение тежкотоварният трафик да бъде пренасочен през прохода. Жителите на монтанското село Благово също не са съгласни и изпратиха подписка до Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ)...

публикувано на 11.05.24 в 08:30

Клисурският манастир отбелязва храмов празник

Клисурският манастир, който има за свои покровители светите братя Кирил и Методий днес отбелязва храмов празник. По този повод от 9:30 ч. е предвидено  празнично богослужение, възглавено от негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил в съслужение с много духовници и монахини от страната и чужбина.  Празникът продължава с концерт с..

публикувано на 11.05.24 в 08:05