Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изворите пресъхват- настъпва ли глобално засушаване?

Снимка: Виктория Топалска



Само за 22 години засушаването е нараснало с близо 29 % и това засяга 55 млн. души всяка година в световен мащаб. В България, за разлика от много други страни, в които проблемът с безводието е животозастрашаващ, все още може да се каже, че проблем няма, въпреки водния дефицит на места.

Във Видин засушаването е особено показателно- нивото на Дунав спада с всеки изминал ден, много села страдат от дефицит на водата, в други чешмите пресъхват. 

Едно от тях е видинското село Майор Узуново, в което преди години е имало две чешми с изворна вода. Днес  едната е напълно пресъхнала, другата е с минимално налягане на водата. Според местните до няколко години няма да има откъде да си наливат вода. Баба Лиляна и до днес не може да си обясни какво се случва с водата.

"Къде отиде тази вода, не знам. И няма и кой да се интересува... Може и да е от тръбите, а може и да е от времето, защото тя е изворна и ако няма дъждове, няма и вода. Тук все още има водичка. Мъничко, но има. Ходят хората, като мен- старите, пълнят си шишенцата и се прибират. Тя е хубава водата, обаче няма кой да се интересува и да я изследва. Едно време се изследваше и се казваше, че водата е хубава за пиене... Възможно е да пресъхне и тази чешма. Имаше още една чешма, тя имаше вода, обаче сега- край... Не знам кой каза, че в кладенеца в двора му вече няма вода. Пресъхнал е.." - каза за радио Видин баба Лиляна.

Временно ли е засушаването обаче или ни очаква глобално затопляне и пресъхване на водоемите? Как се изменя климатът и каква е общата тенденция, обяснява проф. Емил Бурназки от Института за изследване на климата, атмосферата и водите при БАН.

"Общата тенденция от последните, да кажем 30 години, е към леки изменения на климата и увеличаване на екстремалните явления, което значи по-често и по-интензивно да се случват валежи и наводнения, краткосрочно да се случват и по-често да се случват засушавания- периоди на суша и то по-силна суша, от колкото е било преди 100 години. Това се дължи на такива глобални промени, които стават на Земята и човешкият фактор също се отчита, че има участие" - коментира проф. Бурназки. 

По думите му е възможно да загубим водните си ресурси, но само надземните води.

"Трудно може да се каже, че ще се възстановят подземните води и кладенци. Това е за съжаление ситуацията. В реките обаче ще дойдат води. Ще има. И Дунав ще се възстанови. Сега е такъв период на засушаване, но след това ще се вдигне водата" - добави още Емил Бурназки.


Повече по темата може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Целенасочени мерки за Северна България планира Програма "Развитие на човешките ресурси"

До 1 милион 245 хиляди лица в България или до всеки пети българин са достигнали мерките по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в програмен период 2014 – 2020 година. 100 000 заети и безработни са преминали обучения, а повече от 115 000 младежи са включени в обучения, заетост и подкрепа от ментор в първата си работа. Осигурен е достъп до..

публикувано на 14.06.24 в 17:45

Внимание! Обявен е пожароопасния сезон

Летните горещини са повод да обърнем внимание на една актуална тема, а именно- пожароопасния сезон. Той се определя официално със заповед на областния управител, и е съобразен с началото на жътвената кампания, каза инспектор Георги Георгиев от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” Видин: "Пожарите започват към края на..

публикувано на 14.06.24 в 16:02

"Убийство в първа класа" разплита трупата на видинския драматичен театър

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" е новото премиерно заглавие на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин . Поставя я актьорът и режисьор Евгени Будинов, а директорът на театъра Кирил Кирилов влиза в главната роля. И двамата обещават да бъде заплетено и много забавно.  "Наистина има криминале, близо е до роман на Агата..

публикувано на 14.06.24 в 15:55

Във Видин наградиха кръводарители

14 юни е денят, на който светът за 20-и път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за..

публикувано на 14.06.24 в 13:39

"Не ме напускай" на Дейвид Левитан и Дженифър Нивън

На 25 март 2021 г. Езра Ахърн разбира, че е останал сам. Сестра му – осемнайсетгодишната Беа – е избягала от вкъщи. Отново! Този път обаче е различно. Беа се е постарала да заличи всяка следа от присъствието си в опит да скъса всяка нишка, способна да я препъне в намерението ѝ този път да се отърве завинаги от домашния ад, който майка им и..

публикувано на 14.06.24 в 13:00

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19
Така ще изглежда фасадата на учебното заведение след изрисуването ѝ.

6-метрово изображение на Левски ще краси мездренско училище

Апостолът на свободата ще бъде изобразен в цял ръст на фасадата на Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра. Инициативата се очаква да бъде реализирана през лятото. Самото изображение ще бъде с внушителни размери, с височино от около 6 метра, обясни за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение Мирослав Павлов .  "Ще се навършат 2..

публикувано на 13.06.24 в 14:00