Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Всичко от градинката е вкусно

Снимка: Радио ВИДИН

Дигитализация в земеделието, цифровизация, интелигентно и прецизно земеделие- със сигурност всичко това е много далеч от разбиранията на баба Лиляна от видинското село Майор Узуново. Тя е от старото поколение земеделци, които познават възможностите на мотиката и въпреки годините си, много добре работят с нея. В градинката й има всичко- пипер, домати, лук, чесън, краставици, лозе...и райграс. 

Сама произвежда разсадите, което й остане- раздава на хората. И те са доволни, защото знаят, че от нея ще намерят най-хубавия разсад за зеленчуци. Доволна е и тя, за това, че въпреки своите 77 години, които утре ще навърши, хем е полезна на близките си, хем може да помогне и на другите. Може и да не е чела Библията, но знае, че ако има две ризи, едната е ще даде на ближния.... - за разсад говорим в случая, но то е същото... Виктория Топалска влезе в градинката на баба Лиляна- чуйте повече в звуковия файл. 

С традиции в градинарството са много населени песта по поречието на Дунав, които не случайно дават наименованието на региона- Златорожието. Там всичко се ражда. Любомир Тодоров е от село Кутово, на 73 години e, и заедно със семейството си отглеждат пъпеши, дини, капия и зеле. Любомир е потомствен градинар, с работата на полето се е сблъскал, вероятно по неволя, още като дете. После е повлякъл крак и за децата си, защото сега наравно с големите работи и внукът му, който е второкурсник и с припечеленото осигурява част от издръжката си. 
Освен всичко друго, в семейството се съхраняват и семената на стария сорт пъпеши видински коравци. Всички знаем колко ароматни и вкусни са те. 


С Любомил Тодоров ни среща Соня Валериева- чуйте звуковия файл. 

По публикацията работи: Йорданка Герасимова

БНР подкасти:

Вижте още

Самороден талант от Белоградчик се изявява в световното кино

22-годишният  Николай Николов от Белоградчик е самороден талант, който пробива в киноиндустрията както в български, така и в чуждестранни продукции. Той е един от малкото български актьори, които на тази възраст вече се радва на роли в киното извън България.  Първата му роля е във филма "The Invasion of Red-Coke City" . Има епизодична роля в..

публикувано на 06.02.23 в 17:00

Деян Каменов - Дидо: Ходете навреме на зъболекар

Ходете на зъболекар, мийте зъбите си и не пушете. Този съвет даде в "Час при зъболекаря" музикантът и основател на групата DeeStoned Деян Каменов - Дидо . Той си спомни за първия път, когато е посетил зъболекарския кабинет, и разказа: "Първия път, когато бях на зъболекар, сериозно, който помня, имах едно зъбче, което беше тръгнало да израства..

публикувано на 06.02.23 в 16:09

Превозвачи определят нови цени заради отстъпките за учащи и пенсионери

Картите за градски и междуселищен транспорт в цялата страна поевтинияха от 1 февруари тази година. Увеличават се отстъпките за пенсионерите от 20 на 40 процента, а за учениците - от 20 на 70 на сто. Деца до 10-годишна възраст ще се возят безплатно. Мярката е част от механизъм, с който се цели да се финансира общественият транспорт и да се..

публикувано на 06.02.23 в 15:54

Организации отправиха призив срещу насилието над жени

Българска платформа към Европейско женско лоби в последния ден на 48-то Народно събрание (НС) отправи отворено писмо до политически партии и коалиции и персонално до депутати. Поводът е убийството на 62-годишна жена във Враца, а писмото е адресирано до всички, които на 27 януари не приеха предложението за Закон за изменение и допълнение на..

публикувано на 06.02.23 в 15:34

Анна, Александър и Кристиян са сред предпочитаните имена във Видин

В последните години българската именна система доста се модернизира и много бъдещи майки и бащи предпочитат да кръстят детето си с някое известно чудждестранно име, отколкото с традиционно българско. Не е тайна и това, че от години се наблюдава сблъсък между родители, опитващи се да съхранят националните традиции и тези, които се придържат..

публикувано на 06.02.23 в 13:31
Георги Чайковски

Враца почита паметта на Георги Чайковски с изложба

Художествена галерия "Иван Фунев"-Враца открива и зложба по случай 100 години от рождението на Георги Чайковски.  Художникът и културен деец е роден на 5 февруари 1923 година в Мездра. Завършва художествената академия в София със специалност "Живопис".  Юбилейната изложба ще бъде открита днес, 6 февруари, от 17:30 часа и ще остане в галерията..

публикувано на 06.02.23 в 12:52

В „Музикална зона“ днес: Френски шансони, френски фасони…

  От града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“, си представяме много неща. Едно обаче е сигурно: сещаме се за французойките ;) Те ще са обект на слухово и зрително възприятие в днешната „Музикална зона“,..

публикувано на 06.02.23 в 09:55