Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всичко от градинката е вкусно

Снимка: Радио ВИДИН

Дигитализация в земеделието, цифровизация, интелигентно и прецизно земеделие- със сигурност всичко това е много далеч от разбиранията на баба Лиляна от видинското село Майор Узуново. Тя е от старото поколение земеделци, които познават възможностите на мотиката и въпреки годините си, много добре работят с нея. В градинката й има всичко- пипер, домати, лук, чесън, краставици, лозе...и райграс. 

Сама произвежда разсадите, което й остане- раздава на хората. И те са доволни, защото знаят, че от нея ще намерят най-хубавия разсад за зеленчуци. Доволна е и тя, за това, че въпреки своите 77 години, които утре ще навърши, хем е полезна на близките си, хем може да помогне и на другите. Може и да не е чела Библията, но знае, че ако има две ризи, едната е ще даде на ближния.... - за разсад говорим в случая, но то е същото... 



Виктория Топалска влезе в градинката на баба Лиляна- чуйте повече в звуковия файл. 

С традиции в градинарството са много населени песта по поречието на Дунав, които не случайно дават наименованието на региона- Златорожието. Там всичко се ражда. Любомир Тодоров е от село Кутово, на 73 години e, и заедно със семейството си отглеждат пъпеши, дини, капия и зеле. Любомир е потомствен градинар, с работата на полето се е сблъскал, вероятно по неволя, още като дете. После е повлякъл крак и за децата си, защото сега наравно с големите работи и внукът му, който е второкурсник и с припечеленото осигурява част от издръжката си. 
Освен всичко друго, в семейството се съхраняват и семената на стария сорт пъпеши видински коравци. Всички знаем колко ароматни и вкусни са те. 


С Любомил Тодоров ни среща Соня Валериева- чуйте звуковия файл. 

По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Близо 12 000 души в област Видин ще получат помощи от БЧК

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз за подпомагане на уязвими хора. Първият пункт в област Видин ще бъде открит на 3 април в община Ружинци. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта, обясни председателят на Областния съвет на БЧК-Видин Цветелина Петрова и посочи..

публикувано на 29.03.24 в 13:00

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30