Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Спасението на мъжете" - чушкопекът

Снимка: Красимир Каменов

В сезона на печените чушки, чушкопекът си остава най-великото изобретение в бита на българина през ХХ век. Още през 2010 година той детронира останалите придобивки на цивилизацията „от раз” и взе златния медал в класация на зрителите на БНТ за „Българските събития на ХХ век” - категория „Революция в бита”. Защо точно чушкопекът? Нали казват, че ние произвеждаме най-вкусните чушки и домати в света. Така, след като ги произведем, можем и да си ги приготвим. То кой ли няма спомен от страхотния аромат на печени чушки, който се разстилаше във въздуха през септември. Това определено е ароматът, с който много от нас свързват безгрижните си детски дни. А освен ароматни, чушките са и много вкусни, полезни и лесни за приготвяне. 

Изобретател на чушкопека е инж. Велизар Стоилов, който коментира:

"Чушкопекът възникна на база на това, че през средата на 70-те години по магазините нямаше стоки за широко потребление, както се казваха за бита. Излезе едно постановление на правителството, с което задължиха заводите, предприятията да произвеждат стоки за широко потребление минимум толкова, колкото е Фонд работна заплата на самото предприятие". 

Чушките са един от най-консумираните зеленчуци през всички сезони на годината. Този зеленчук дава доста разнообразна възможност за приготвянето му в кулинарията.

Както с всички прости и гениални неща, така и тук при чушкопека случайността изиграва своята роля. Историята разказва, че докато инженерите си блъскат главите над разни котлони, забелязват работник да пече ябълки в импровизирано гнездо с реотан в огнеупорна глина. Така през 1978 г. се ражда чушкопекът, който пече чушката за 20 секунди, и с чувство за хумор го наричат „спасението на мъжете”. А неговата слава премина отвъд границите на България.

Какво обаче е чушкопекът? Това е домакински уред за печене основно на чушки. Има цилиндрична форма, в средата с цилиндрична кухина, заобиколена от нагревател, в която се събира една голяма чушка. Съществуват чушкопеци и за повече от една чушка, например т. н. „тип Мерцедес” с разделителна пластина в средата за три чушки. Нарича се така, защото погледнато отгоре, трите пластини образуват знака на известната марка автомобили. Ако се махне разпределителят, може да се пекат и патладжани.

Някои видинчани ползват чушкопека дори и в ежедневието, а други са чували за него, но не са го виждали. Има и такива, които предпочитат и стария изпитан метод на ламарина:

"Знам какво е чушкопек. Удобно е. Хубав уред... Аз си ги правя на ламарина. Имам възможност. Е, за града не става така, но нали за това е чушкопекът... Имам и си го ползвам. Дори и за вечеря, а не само за зимнина... Купих си нов. Умно изобретение е... Знам какво е, но не съм виждал... ", обясниха видинчани. 

Чушкопекът, който според класацията направи битовата революция в България през ХХ век, се използва от изобретателните българи и за други цели. От него бижутерите правят идеална пещ за топене на злато и сребро, художници го използват за изпичане на изящни миниатюри и метални пластики. Така, без реклама, без специална маркетингова стратегия, непретенциозният български чушкопек триумфира в нашия и чуждия бит вече 47 години.

По публикацията работи: Красимир Каменов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 9 ноември 2025 година

Есента не бърза. Тя просто идва, за да ни напомни, че красотата е в промяната. Това е „Неделник“ с аромат на кафе от джезве и усмивки от Северозапада! В „Неделник“ ви очаква пъстра неделна среща с истории, традиции и хора с големи сърца. Можете да чуете майстора бакърджия Борислав Борисов – човекът, който пази занаята жив..

публикувано на 09.11.25 в 13:59

Вяра, която надмогва естествените закони

Седма неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Бог ни открива, че Той е готов винаги да ни помага и да ни утешава в нашите немощи и страдания.  Когато Господ беше повикан от Иаир, за да помогне на болната му дъщеря, влизайки в дома му Той я намери вече мъртва.Как приличаме на тези хора, които са наобиколили мъртвата..

публикувано на 09.11.25 в 08:00

Харълд Робинс предупреждава: "Първи умират мечтите"

Калифорния през 60-те години на ХХ век е място на свободна любов и желание за световен мир. Хипи културата е в апогея си. Но времената се менят и ветеранът от Виетнам Гарет Брендън се опитва да се справи с тях, въпреки умората, която е натрупал от всичко. Върнал се е у дома, в Щатите, без никаква идея какво иска да прави. Знае само, че не желае..

публикувано на 07.11.25 в 17:05

От Китай до Видин: Историята на Янг, която учи децата на изкуството на китайския език

Какво кара едно младо момиче от далечен Китай да избере да живее във Видин? Днес ви срещаме с Янг - 25-годишна преподавателка по китайски език в СУ „Цар Симеон Велики“ . Само преди два месеца тя пристига в България, готова да сподели културата и езика на далечен Китай с видинските деца. За Янг това е истинско предизвикателство - нова страна,..

публикувано на 07.11.25 в 17:00
Дора Любенова и Мик Купър

Английска съботна закуска във Видин – с аромат на масло, чай и топли печива

Ухае на прясно изпечени вкусотии. Навън е мъгливо, но в пекарната на Дора Любенова - " Ди Арт - Пекарна и Кафе "   е светло, топло и уютно. Мирише на масло, на сладко тесто, на нещо познато и чуждо едновременно - типично британски аромат, който те кара да се усмихнеш. Тази събота Видин отново ще посрещне "Съботна закуска с Мик и Дора" -..

публикувано на 07.11.25 в 16:30
Майстора медникар Борислав Борисов

Изкуството на медникаря

Медникарството - или както старите хора му казват бакърджийство - е един от най-старите занаяти по нашите земи! От траките и римляните, чак до днес, майсторите продължават да изчукват не само медта, а и човешкото любопитство с красотата на своите съдове. Чайници, кани, джезвета, тави, котли - всичко блести и звъни, сякаш казва: „Айде,..

публикувано на 07.11.25 в 16:10

Уиски – пухкавото доказателство, че любовта идва неочаквано

Стана студено и започваме с котките. Ами, да - сега е най-приятния момент, в който котката да дойде в скута и да се сгушите...и да чуете онзи приятен, успокояващ звук - мъррррр.  Историята на Уиски е истински трогателна.  Той е подарък за своята стопанка Виктория Витомирова, която всъщност изобщо не е искала да има котка. Но, както често..

публикувано на 07.11.25 в 15:30