Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диетолог: Чаят за отслабване може да ви навреди

| обновено на 22.08.22 в 15:29
Снимка: Радио ВИДИН




Всички знаем, че чаша горещ чай може да помогне при състояния като болезнено гърло, кашлица и проблеми със съня. Приложението на чая обаче се простира доста по-далеч. Едно от приложенията на тази древна напитка е като редуцираща теглото. В последните години десетки са компаниите, които рекламират чайове за отслабване, навсякъде в интернет пространството, гарантирайки лесна и бърза загуба на тегло. Чайовете за отслабване често се рекламират също и като средство за пречистване на организма. Теорията е, че чаят стимулира храносмилането, подпомага метаболизма и в някои случаи освобождава тялото от токсини. Дали обаче това е така?


Според диетологът д-р Цветан Димитров, някои видове чай  активират обменните процеси в организма до определена степен: 


"Те заемат доста място в стомаха, като го запълват практически с 0 калории, вместо на тяхното място да попадне безалкохолна напитка със захар, бира или нещо друго с доста повече калории. Като цяло навикът да се пие чай е подчертано здравословен. Той е характерен за хора, които си обръщат внимание на здравето и особено на външния си вид. Тези хора обикновено не са с наднормено тегло и затлъстяване. Това са фактите. Въпреки всичката платена реклама на чайовете за отслабване, която тече по всички медии, професионалното ми мнение е, че ако някой има нужда от редукция на теглото си, то чаят е може би последното по ефикасност средство, към което аз, като специалист, бих го насочил."- обясни диетологът.


Вероятно всеки си е задавал въпроса "Каква е разликата между обикновения чай и този за отслабване?". Истината е, че двата вида чай не са съвсем аналогични. Според Цветан Димитров и в двата продукта се съдържат растителни съставки - цветове, листа, корени, стъбла, които са изсушени по подходящ начин, на които се прави запарка, вследствие на което се извличат активните вещества от тях. Той добави още, че в обикновените чайове се съдържат витамини, етерични масла и неща, които се намират в природата. В чайовете за отслабване обаче са селектирани по-специални хранителни съставки, които са биологично активни вещества, които имат определен ефект върху някой органи в организма. 


"Такива чайове са например чаят от куркума, който дори може да бъде опасен в определени моменти, ако с него се прекали. Чаят от джинджифил също. Това са специализирани чайове, за които повечето мои пациенти питат с огромен интерес, както и за това дали ще отслабнат от тях... Билковите чайове, обикновените, практически са същите, като чайовете за отслабване, но има една малка разлика, че в чайовете за отслабване има малко по-богат витаминен и минерален състав и вероятно няколко биологично активни вещества, които имат прицелен орган, върху който да въздействат в организма. Но като цяло-разлика почти няма." - допълни експертът.


Дори повечето съставки в чайовете за отслабване да са безобидни на пръв поглед, има такива, които биха могли да причинят сериозни странични ефекти у определени хора, каза още Цветан Димитров:


"Някои видове чайове, тези, които споменах например джинджифил и куркума, когато с тях бъде прекалено при хора, които имат например проблеми с жлъчката или стомашно-чревния тракт, там може да доведе до медицински проблеми. Но при здрав човек вероятно няма да доведе до никакъв проблем. Говорим само за пациенти, които имат съществуващ медицински проблем, който едно непремерено приемане на чай, без влагане на грам разум, в това, което правим, може да доведе до медицински проблем. Т.е. човек трябва да си познава състоянието, да бъде достатъчно грамотен, да прочете някъде или да попита някого, по възможност лекар или поне фармацевт, може ли да взима този чай, ако има такъв проблем."- категоричен е Димитров.


Според диетологът, хората, които прибягват до употребата на продукти за регулиране на теглото са значително по-некомпетентни, по-нискообразовани и по-мързеливи, които трудно обмислят рисковете за здравето си и, които нямат воля да отслабнат по здравословен начин. По думите му "Интернет е едно широко поле за измама", без значение от какво естество е тя и трябва да бъдем много внимателни на какво и на кого се доверяваме.


Повече по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00