Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлин Тачев: Очаква ни ожесточена предизборна кампания по линията "изток-запад"

Светлин Тачев
Снимка: БНР

24 партии и 6 коалиции ще участват в предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. От каква изходна позиция стартират предизборната кампания? Как ще убеждават избирателите да гласуват за тях? Каква кампания ни очаква? Има ли условия за нови предсрочни избори в края на зимата? Темата дискутирахме в "Посоките на делника" с политолога от агенция "Галъп Интернешънъл Болкан" Светлин Тачев.



"Предизборната кампания неформално е започнала вече. Според мен започна още след успешния вот на недоверие. Ще продължи по линията "изток-запад" и газовата криза, която ще е основен фактор в цялата предизборна кампания. Очертава се тя да е ожесточена. Това е сблъсък, който успя да измести останалите сблъсъци, като "статукво-промяна", което беше характерно за отминалата 2021 година. Войната в Украйна върна старото противопоставяне от 90-те години- "изток-запад", "Русия-Запад". Процесите вече са в ход- има протести срещу служебния кабинет, което е прецедент. Темата за газта се политизира и се прехвърли на полето на предизборната обстановка", обясни Тачев и добави:

"Трудно е да се определи коя формация в момента е в най-изгодна позиция, защото навлизаме в период на задълбочаващи се кризи, наближават зимните месеци, които се очертава да са доста тежки. В ситуация, в която всъщност нямахме необходимост от предсрочни избори, а ни трябваше стабилно правителство, както и работещо Народно събрание, стигнахме дотам да влезем и в политическа криза, освен всички кризи, които имахме. Това със сигурност рефлектира върху нагласите на българските граждани. Ако не се състави правителство след предсрочните избори на 2 октомври, може да влезем в спирала от предсрочни избори, а това със сигурност ще има негативен ефект както върху гражданите, така и върху цялата политическа система. В период на множество кризи не може да си позволим политическа нестабилност, трябваше да се стремим към някакво политическо единство, комуникация, която да прекара страната плавно през задаващите се проблеми зимните месеци."

Възможни са и изненади в изборните резултати, смята политологът.

"Много зависи какво ще се случи до изборния ден. Ако има голямо сътресение в българския политически живот, може да има големи размествания. Много неща са неизвестни към момента, като това дали някои формации изобщо ще влязат в Народното събрание, както и кой ще спечели основната битка- тази между ГЕРБ и Продължаваме промяната. Трябва да сме наясно, че ако не се състави правителство в следващото Народно събрание и страната продължи да буксува в период на временновластие- управление на служебни кабинети без Народно събрание, и то в период на криза в зимните месеци, накрая може наистина да има големи изненади и популизмът да набере голяма сила."

Има условия за по-ниска избирателна активност на 2 октомви, смята Светлин Тачев.

"Има умора в избирателите, защото в рамките на една година имахме три избора за Народно събрание плюс президентски избори в два тура. Освен това в тези избори го няма залога от първите избори през 2021 година- на 4 април, които бяха дълго чакани избори. Освен това сега няма алтернатива. На предишните изобри, въпреки всичко, имаше алтернативи, а накрая Продължаваме промяната се появи и успя да консолидира голяма част от хората, които подкрепяха протеста. Днес нещата са много по-размити, липсва противопоставяне от типа "статукво-промяна"."

Ще повлияят ли действията на служебния кабинет и президента Радев на изборните резултати?

"Президентът Румен Радев изобщо не искаше да се стига до служебен кабинет. Според мен, желанието му беше да се състави ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание, за да може то да продължи да функционира, по две прости причини: 1. Няма залог- на предсрочните избори миналата година той беше едно от лицата на промяната; 2. Кризите- решаването на тези кризи от служебни кабинети означава, че негативите, които се трупат върху служебния кабинет, ще се трупат и върху него."

Диалогичността между политическите формации трябва да е водеща в следващия парламент, препоръчва политологът.

"Не съм убеден обаче, че това ще се случи. В България политическите формации постоянно водят война всеки срещу всеки, отколкото да търсят мостове за намиране на общи решения за българските граждани, защото една подобна криза, като енергийната, несъмнено ще засегне огромна част от българите. Тук трябва да се мисли точно на държавническо ниво, но битката, в която са влезли помежду си, ограничава кръгозора им до този сблъскът, отколкото да погледнат отвъд и да стигнат до мисленето да се градят мостове, а не да се чертаят червени линии. Всичко това говори, че е вероятно да се стигне до нови предсрочни избори, ако няма възможност да се състави правителство без примерно ГЕРБ."

Повече по темата и в каква кондиция водещите политически сили влизат в надпреварата за 48-ото Народно събрание- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20