Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърлец празнува

Автор:
2
Участие на САФ "Калушари" - Хърлец в Международен младежки фестивал град Приморско
Снимка: НЧ "Никола Йонков Вапцаров" - Хърлец

Традиционен празник на Хърлец отбелязват днес в козлодуйското село.  То е сред китните български селца с богата култура и традиции, носещи духа на нашите предци. Селото е известно и със съхраняването на фолклора. Тук правят ежегодна среща на калушарските дружини от Северозапада. Празникът на селото се провежда от много години и със всяка година се стремим да надграждаме, каза за Радио Видин кметът на населеното място Огнемир Симов:


"Празникът се организира от кметството, от читалище "Никола Йонков Вапцаров", с подкрепата на община Козлодуй. Като се стремим да има хубава празнична програма за жителите и гостите на селото. Всяка една година надграждаме, това което съставяме като програма. Тази година програмата ще е доста богата. От три години насам програмата е и с амбицията да събира калушарски групи, но за съжаление те са все по-малко и по-малко. Празникът винаги се приема с радост и очакване от хората".


Калушарите са едни по-непопулярни герои от българската народна митология - това са играчи, изпълняващи ролята на жреци-заклинатели, шамани и лечители. Всяка калушарска група си има водач, който се нарича Ватата. Огнемир Симов е водачът на калушарската група в Хърлец:


"Калуш е един стар обреден танц, който се изпълнява най-често по поречието на река Дунав и е съхранен специално в село Хърлец от много години. Това е танц за здраве и изцеление, който се е играел на Сети Дух. Играе се от нечетен брой мъже, които биват предвождани от водач наречен Ватата. Мъжете са облечени с характерните за нашия район носии - дълга бяла риза, бели панталони, пояс - шарено извезан със цветя - рози, елече, калпак и сандали, на които сандали се прикрепват така наречените шпори, които издават звук по време на танца. Танцът е възстановен през 1965 година и е възстановен така, както са го играли нашите предци - необработен... Характерното също за танца е, че мъжете имат сложен в пояса пелин - билката от която се прави лечебната отварата. Тоест танцът е предназначен да изгони злия дух - калуш, който причинява болест. Навремето калушарите са били канени в домовете на хората да излекуват било дете, било възрастен човек, чрез този обичай, в който те са вярвали. Моите прадядовци са го играли - единият, който е много по-възрастен, когото аз не помня, го е играл тогава, когато са го играли неорганизирано като танцов състав, а са се събирали хора - когато са вярвали на 100 процента. След това другият ми прадядо е един от първите при възстановяването на танца. След това баща ми, доскоро - до преди 3 години, също играеше. Аз съм започнал в танца като "болното дете", след това преминах в редиците на калушарите и след като предишния мъж, който беше Ватата се отказа - сега аз изпълнявам тази роля. Има потомственост, има предаване от поколение на поколение и се надяваме, че това, което ние сме запазили ще остане за в бъдеще".

Тази година празничната програма започва от днес (26 август), като в нея са включени, освен калушарски танци, народната певица Цветелина и певецът Руси Русев, каза председателят на Народно читалище "Никола Йонков Вапцаров" - Хърлец Таня Младенова:

"В празничната програма ще вземат участие: състав за автентичен фолклор "Калушари" при Народно читалище "Никола Йонков Вапцаров" - село Хърлец, дамска формация "Аугуста" при Народно читалище "Никола Йонков Вапцаров" - село Хърлец, танцов състав "Калушари" от село Златия, Майсторите на танца от град Перник и със специалното участие на Цветелина и Руси Русев... От три години традиция в празничната програма е да се проведе среща на калушарските дружини от региона... Те ще изиграят "Калуш" традиционен танц за здраве. Дамската формация "Аугуста" ще изиграе Ганкино хоро, майсторите на танца ще ни представят новата си продукция. Цветелина ще ни зарадва с нейните фолклорни песни, а легендата Руси Русев ще изпее свои песни и общо известни хитове".


Всички хърлечани, които постоянно живеят в Хърлец, винаги с трепет очакват този ден, за да се върнат в село - близки, роднини, приятели и винаги във всяка къща има гости, обясни още Таня Младенова, като допълни, че някога е свирела духовата музика на площада. Хората са се обличали с най-хубавите дрехи - празнично, хващали са се на хоро, веселили са се.

От 10 години програмата е по-разнообразна, за да може да задоволи вкусовете на по-голяма част от зрителите. Всяка година организаторите се стараят да изградят нещо ново, за да е интересно.

Празничната програма започва точно в 19:00 часа на площада пред читалището.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09