Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинска гимназия въвежда униформи

Снимка: Радио Видин

Униформи ще носят учениците от СУ "Цар Симеон Велики" във Видин по време на официални събития през новата учебна година. Решението е взето от Педагогическия съвет, заедно с Обществения съвет на училището. Учениците сами ще могат да изберат дали да носят отделен елемент или цялостен ансамбъл на униформата. От училището имат амбицията части от ученическа униформа да присъстват и в ежедневното облекло на учениците. Идеята е да са възпита чувството на принадлежност в учениците и да се изгради тяхната общностна култура, обясни Ирена Гъркова, директор на учебното заведение, което тази година отбеляза 140-годишен юбилей:

"Всъщност решихме, в нашия правилник, да е задължително носенето на избраните от нас елементи, на официални училищни празници или празници на класовете и при извънучилищни изяви и дейности на нашите ученици. Училищната униформа има за цел да създаде общностна култура. Ние бихме искали да възпитаме у нашите ученици чувство на принадлежност, което е в основата на успешната социална изява. Ще се опитаме, освен на официалните празници и изяви, да възпитаме у нашите ученици и отношение към ежедневното носене на избраните от нас елементи. Не сме ги обявили за задължителни, в смисъл носещи санкции след себе си. Официалното облекло е бяла риза с логото на училището, червена вратовръзка и фишу за момичетата. Ежедневното облекло се състои от тениска тип поло, с яка и копчета, във варианти къс и дълъг ръкав, в три цвята - бяло, тъмно синьо и червено, също с логото на училището и суитчър, тоест нито един от тези елементи не е задължителен."

Семейства с две и повече деца в училището ще бъдат подпомогнати финансово за униформите. Ще бъдат подпомогнати и деца от семейства в особено тежко финансово и материално състояние, както и сираци, добави Ирена Гъркова.

"Напълно съгласна съм и се радвам, за което. И се надявам, че ще се носят и ще се държи. Поне моето мнение е такова. Надявам се да се случи, защото би било много красиво.", сподели родител на две момичета, които учат в гимназията.

"На мен не ми харесва много, защото предпочитам да се облека както аз предпочета.", сподели по-голямата дъщеря, която ще в 8. клас.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Згориград отбелязва празника си

Врачанското село Згориград ще отбележи своя празник днес с богата програма. Селото на гордите планинари ще посрещне фолклорни групи от Монтана, Враца, Костелево и с. Зверино, като изпълнения ще има и местната певческа група "Балканска китка". Празникът ще започне в 16.30 ч. с фокуси и забавления за децата, ще продължи с фолклорна програма, а..

публикувано на 25.05.24 в 12:00

НПО коалиция с апел в училище да се развиват и социално-емоционалните умения

Международно изследване сред 15-годишните крие тревожна картина за българските младежи, алармират неправителствени организации. Изследването  "Социално - емоционални умения за по-добър живот" е на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Обхваща 21 държави. България е включена в него с финансовата подкрепа на фондация "Лъчезар..

публикувано на 24.05.24 в 17:41

Денят на Кирил и Методий в паметта на Видин

Празнуваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На този ден в България се чества делото на славянските просветители Кирил и Методий и българската просвета и култура, включително и създаването на кирилицата в Преславската книжовна школа.  В Държавен архив Видин се пазят..

публикувано на 24.05.24 в 16:45

Пътеписът на Нора Ардашева "Жълтата стрелка"

Пътеписът "Жълтата стрелка" на Нора Ардашева е книга, за която трябва да улучиш точното време, точно като с истинско пътуване. Защото какво е един пътепис, ако не пътешествие, било то и само във въображението на читателя. Може би с повечето книги е така – всяка си иска нейния момент, – но наистина изчакайте да усетите порива, за да последвате..

публикувано на 24.05.24 в 12:00

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50

Журналисти от Радио ВИДИН ще участват в литературно четене по програма "Христо Ботев"

Журналистите  от Радио ВИДИН  Виктория Топалска и Красимир Каменов ще участват в литературното четене в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Авторското четене ще се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.  Представянето на..

публикувано на 23.05.24 в 15:50