Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доброволец: Пред близките на хората с Алцхаймер липсва ясно очертан път

Снимка: Полина Тодорова

Липсата на информация е един от най-честите проблеми пред близките на хората с Алцхаймер в България. Липсва ясно очертан път как да се справиш, каза доброволецът в Гражданско сдружение Алцхаймер България Лора Любенова. Самата тя започва да помага на организацията, след като семейството ѝ се сблъсква с деменцията и се изправя пред редица въпроси: 

"Към кого да се обърнеш, кои са лекарите специалисти, как да се грижиш за своя близък, как да обезопасиш дома си, на каква грижа можеш да разчиташ, къде да я намериш? Всички тези въпроси, в момента в който семейството се сблъска, има свой близък с деменция, остават без ясно очертан път в България. Ние потърсихме сдружението и получихме подкрепа. Сега много от хората, които се сблъскват с това, се обръщат към сдружението, защото знаят, че самостоятелно е много трудно да се справиш. Сдружението организира и т. нар Алцхаймер кафе, където неформално болногледачи, които са част от семейството, се срещат и споделят за своите трудности с болестта, понеже болестта е специфична и хората, които са болни, не осъзнават какво им се случва, но е много трудно за близките и за болногледачите да се грижат за тях. Така че и в тази посока сдружението оказва може би най-силната подкрепа. Разбира се, сдружението работи с българските институции с цел да изгради системи, които да подкрепят в по-голям мащаб семействата, които се сблъскват с тази болест." 

Алцхаймер е форма на демениця, която причинява проблеми с паметта и опознавателните способности. Обикновено заболяването започва с леко забравяне и объркване и продължава с пълна дезориентация, проблем с разпознаването на хората от близкото обкръжение, като в най-крайните форми хората не могат да разпознаят дори сами себе си, обясни доброволецът и добави:

"Много е важно, когато познаваме такива хора, те да не останат социално изолирани, защото този синдром или това заболяване се предшества от една предварителна депресия. Изследванията показват, че освен физическите фактори за това заболяване има и социални и колкото по-дълго ние сме социално активни и общуваме в обществото с нашите близки, които са по-възрастни, толкова по-дълго ние ще  поддържаме добре и тяхната памет в кондиция" 

В България няма официален регистър на засегнатите от болестта. На базата на изследване в област Варна се изчислява, че най-вероятно са засегнати около 100 000 души. През последните години се разработват все повече програми в тяхна подкрепа, заболяването започва лека-полека да излиза от зоната на табуто, но това все още не е достатъчно, обясни Лора Любенова:

"Все повече присъства разговорът какво да правим ние като общество. На общинско ниво се предоставят все повече дневни грижи за възрастните хора и тези стъпки са прекалено малко, недостатъчно. Второто нещо, което е, че такива програми обикновено имат начало и край, те не са устойчива политика във времето и когато свърши една програма, хората остават на произвола и се чака да стартира следващата, която не се знае дали ще я има, кога и как. Другото нещо е, че хората много често, за да ползват такива услуги, трябва да имат ТЕЛК решение. Много трудно е, когато имаш близък с деменция, да го заведеш през цялата институционална машина, за да получиш ТЕЛК решение. Може би един от основните проблеми е липсата на обучен персонал и той е на всяко ниво - от болногледача до трудовите терапевти. Това е нещо, на което трябва да потърсим решение в дългосрочен план".

Септември се отбелязва като Световен месец за борба с болестта на Алцхаймер. По този повод Гражданско сдружение Алцахаймер България планира информационни кампании, превантивна кампания, ранна диагностика и символично бягане в началото на октомври. Отделно се разработват различни проекти, които насърчават социалното общуване с възрастните хора, подпомагат хората с деменция и техните семейства. 

Вижте още

Защо италианец избра да живее в село Сланотрън

67-годишният  Антонио Панарело , който живее във видинското село Сланотрън  от няколко години ,  е родом от Месина, Сицилия . Докато учи за счетоводител, той започва и да работи. Животът му е протекъл, откакто се помни, извън родното му място. Живял е много години в Рим. Бил е подполковник в Икономическа полиция. Но неговата най-голяма страст..

публикувано на 03.10.23 в 18:00

Видински ученици посетиха Седемте рилски езера (снимки)

Ученици от Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим Първи" във Видин участваха в туристически поход. Те посетиха природната забележителност  Седемте рилски езера . Цял ден е продължил нелекият преход. С видинските ученици е бил местен планински водач, който е водил децата по стръмните пътеки и ги е запознал с историята на езерата и..

публикувано на 03.10.23 в 16:00

Ученически конкурс "Какво бих направил за моя Видин" събира есета

Ученически конкурс за есе на тема „Какво бих направил за моя Видин“ обявяват Регионално управление на образованието (РУО) - Видин и Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“, с подкрепата на проф. Димитър Стоянов, основател на наградния фонд. Поводът за инициативата е празникът на Видин - Димитровден, който е на 26 октомври. Това е..

публикувано на 03.10.23 в 14:30

Методът "Монтесори" е предпочитан от родители и ученици във Враца

Основно училище "Иванчо Младенов" във Враца работи вече втора година по метода на италианския доктор и педагог Мария Монтесори . Този модел на възпитание и обучение  обръща внимание на това, че към всяко дете трябва да се подхожда индивидуално и че  децата трябва да бъдат активната страна в образователния процес. Учебните м атериали, които се..

публикувано на 03.10.23 в 13:30

Над 10 катастрофи са станали в Дъбова махала за 1 година заради опасен завой

За опасен завой алармира Мая Петрова, жител на монтанското село Дъбова махала . В нейния имот за един месец са станали две пътнотранспортни произшествия (ПТП), а за една година - над 10 катастрофи в района. Според нея основният проблем е, че няма предупредителни знаци, че предстои остър завой, обяснява Мая Петрова : "Притеснява ни..

публикувано на 03.10.23 в 12:00

Кристиян Борисов - от "Видабаскет" до НБА

Кристиян Борисов е бивш баскетболист, а сега е успешен треньор по баскетбол в Германия. Кариерата му започва във "Видабаскет" , а само на 15 години тръгва по пътя на мечтата си, като напуска Видин, сменя няколко града и отбора, докато се развие и го привлекат, като играч в Германия. Под негово управление "Фелбах Флашърс" печели серия от 15..

публикувано на 03.10.23 в 11:50

Повече ваксинирани по имунизационния календар за 2022 година във Видинско

Увеличение на ваксинираните по Националния имунизационен календар отчита за 2022 година Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин . При новородените обхватът е 100%, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова : "През последните няколко години, докато течеше епидемията от коронавирус, в световен мащаб,..

публикувано на 02.10.23 в 16:04