Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволец: Пред близките на хората с Алцхаймер липсва ясно очертан път

Снимка: Полина Тодорова

Липсата на информация е един от най-честите проблеми пред близките на хората с Алцхаймер в България. Липсва ясно очертан път как да се справиш, каза доброволецът в Гражданско сдружение Алцхаймер България Лора Любенова. Самата тя започва да помага на организацията, след като семейството ѝ се сблъсква с деменцията и се изправя пред редица въпроси: 

"Към кого да се обърнеш, кои са лекарите специалисти, как да се грижиш за своя близък, как да обезопасиш дома си, на каква грижа можеш да разчиташ, къде да я намериш? Всички тези въпроси, в момента в който семейството се сблъска, има свой близък с деменция, остават без ясно очертан път в България. Ние потърсихме сдружението и получихме подкрепа. Сега много от хората, които се сблъскват с това, се обръщат към сдружението, защото знаят, че самостоятелно е много трудно да се справиш. Сдружението организира и т. нар Алцхаймер кафе, където неформално болногледачи, които са част от семейството, се срещат и споделят за своите трудности с болестта, понеже болестта е специфична и хората, които са болни, не осъзнават какво им се случва, но е много трудно за близките и за болногледачите да се грижат за тях. Така че и в тази посока сдружението оказва може би най-силната подкрепа. Разбира се, сдружението работи с българските институции с цел да изгради системи, които да подкрепят в по-голям мащаб семействата, които се сблъскват с тази болест." 

Алцхаймер е форма на демениця, която причинява проблеми с паметта и опознавателните способности. Обикновено заболяването започва с леко забравяне и объркване и продължава с пълна дезориентация, проблем с разпознаването на хората от близкото обкръжение, като в най-крайните форми хората не могат да разпознаят дори сами себе си, обясни доброволецът и добави:

"Много е важно, когато познаваме такива хора, те да не останат социално изолирани, защото този синдром или това заболяване се предшества от една предварителна депресия. Изследванията показват, че освен физическите фактори за това заболяване има и социални и колкото по-дълго ние сме социално активни и общуваме в обществото с нашите близки, които са по-възрастни, толкова по-дълго ние ще  поддържаме добре и тяхната памет в кондиция" 

В България няма официален регистър на засегнатите от болестта. На базата на изследване в област Варна се изчислява, че най-вероятно са засегнати около 100 000 души. През последните години се разработват все повече програми в тяхна подкрепа, заболяването започва лека-полека да излиза от зоната на табуто, но това все още не е достатъчно, обясни Лора Любенова:

"Все повече присъства разговорът какво да правим ние като общество. На общинско ниво се предоставят все повече дневни грижи за възрастните хора и тези стъпки са прекалено малко, недостатъчно. Второто нещо, което е, че такива програми обикновено имат начало и край, те не са устойчива политика във времето и когато свърши една програма, хората остават на произвола и се чака да стартира следващата, която не се знае дали ще я има, кога и как. Другото нещо е, че хората много често, за да ползват такива услуги, трябва да имат ТЕЛК решение. Много трудно е, когато имаш близък с деменция, да го заведеш през цялата институционална машина, за да получиш ТЕЛК решение. Може би един от основните проблеми е липсата на обучен персонал и той е на всяко ниво - от болногледача до трудовите терапевти. Това е нещо, на което трябва да потърсим решение в дългосрочен план".

Септември се отбелязва като Световен месец за борба с болестта на Алцхаймер. По този повод Гражданско сдружение Алцахаймер България планира информационни кампании, превантивна кампания, ранна диагностика и символично бягане в началото на октомври. Отделно се разработват различни проекти, които насърчават социалното общуване с възрастните хора, подпомагат хората с деменция и техните семейства. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00