Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Животновъди се обединяват с искане за свежи пари

Снимка: Радио Видин


Десет браншови организации в животновъдството излязоха с обща декларация в която искат в началото на октомври да бъде платена финансовата помощ, която се отпуска заради войната в Украйна. Искането е заради факта, че точно сега стопаните се подготвят за новата стопанска година, а със средствата ще  могат да осигурят фуража за своите животни. Ако парите се забавят, ще бъдат безсмислени, казва Михаил Михайлов, изп.директор на Националния съюз на говедовъдите в България

"Искаме колкото се може по-бързо фермерите да получат помощите, сега е моментът, в който им трябват... В момента се силажира, приключва прибирането на грубите фуражи, започва купуването на зърнени фуражи, започват ремонти по фермите, почистват се пасищата, където отива много нафта... Този срок, който беше определен- до 21 октомври, е много далеч във времето... За да се помогне на животновъдството, са необходими пари..." 

426 милиона лева е държавната помощ за земеделците за преодоляване на негативното икономическо въздействие от руската агресия срещу Украйна. С решение на Фонд "Земеделие" заявления за помощта ще се приемат от 1-ви до 23-ти септември, а парите ще бъдат платени до 21-ви октомври. Според фермерите обаче, извънредната помощ трябва да бъде изплатена до 2-ри октомври.

По думите на Михайлов, дигиталицазията и цифровизацията в животнодъвството може да почакат, а служебното правителство не трябва да мисли само за изборите, защото в момента фермерите едва оцеляват. Говедовъдите вече могат да разпродават животните си, след двайсетина дни изтича периодът на задържане при овцевъдите, тогава ще стане ясно колко животни ще останат у нас. Друг проблем е и непригодеността на нашите ферми към промените на климата

"Оборите у нас не са пригодени за такъв климат, трябва да са високи, с вентилатори, с пръскалки, отдушници- неща, които нямаме... При 22 градуса кравата може да изпадне в топлинен шок и да спре да дава мляко..."

Липсата на свежи пари, липсата на работници, липсата на условия във фермите, които да отговарят на климатичните промени... Това са все проблеми, които може да накарат фермерите да се откажат да отглеждат животни, каза Михаил Михайлов. Около 80 процента от млечните продукти у нас все още са родно производство, в търговската мрежа българското говеждо едва достига 25 процента. Факт е, че някои се ориентират към месодайно животновъдство, но все още нямаме традиции по отношение на говеждото месо. Иначе цените на млечните продукти ще продължат да растат и това си има своето обяснение, казва Михаил Михайлов. 

"В магазините вече кофичка мляко е 1,50 лв, психологичната бариера за сирене над 10 лева вече е преодоляна- говорим за 15-16 лева сирене... Цената ще върви още нагоре... Другите държави намаляват животните, но увеличават продуктивността, ние не сме от най-силните и по отношение на селекцията и продуктивността на млечните животни... При нас се поддържа някакво равновесие..." 

Според Михаил Михайлов, наложително е да бъде изготвен задълбочен анализ на млечното говедовъдство, защото все още у нас не е ясна себестойността на млякото. 

"Необходим е задълбочен анализ от научни работници, след което като се седне на масата- фермери, управляващи, подробно да разгледат нещата и да се начертае план за действие и да започне да се работи нещо... В момента не знаем точната себестойност на млякото. В някои от другите държави имат анализи, имат и одобрена от правителството програма за действие в тежки моменти на криза..." 

Повече чуйте в звуковия файл. 

Вижте още

Самороден талант от Белоградчик се изявява в световното кино

22-годишният  Николай Николов от Белоградчик е самороден талант, който пробива в киноиндустрията както в български, така и в чуждестранни продукции. Той е един от малкото български актьори, които на тази възраст вече се радва на роли в киното извън България.  Първата му роля е във филма "The Invasion of Red-Coke City" . Има епизодична роля в..

публикувано на 06.02.23 в 17:00

Деян Каменов - Дидо: Ходете навреме на зъболекар

Ходете на зъболекар, мийте зъбите си и не пушете. Този съвет даде в "Час при зъболекаря" музикантът и основател на групата DeeStoned Деян Каменов - Дидо . Той си спомни за първия път, когато е посетил зъболекарския кабинет, и разказа: "Първия път, когато бях на зъболекар, сериозно, който помня, имах едно зъбче, което беше тръгнало да израства..

публикувано на 06.02.23 в 16:09

Превозвачи определят нови цени заради отстъпките за учащи и пенсионери

Картите за градски и междуселищен транспорт в цялата страна поевтинияха от 1 февруари тази година. Увеличават се отстъпките за пенсионерите от 20 на 40 процента, а за учениците - от 20 на 70 на сто. Деца до 10-годишна възраст ще се возят безплатно. Мярката е част от механизъм, с който се цели да се финансира общественият транспорт и да се..

публикувано на 06.02.23 в 15:54

Организации отправиха призив срещу насилието над жени

Българска платформа към Европейско женско лоби в последния ден на 48-то Народно събрание (НС) отправи отворено писмо до политически партии и коалиции и персонално до депутати. Поводът е убийството на 62-годишна жена във Враца, а писмото е адресирано до всички, които на 27 януари не приеха предложението за Закон за изменение и допълнение на..

публикувано на 06.02.23 в 15:34

Анна, Александър и Кристиян са сред предпочитаните имена във Видин

В последните години българската именна система доста се модернизира и много бъдещи майки и бащи предпочитат да кръстят детето си с някое известно чудждестранно име, отколкото с традиционно българско. Не е тайна и това, че от години се наблюдава сблъсък между родители, опитващи се да съхранят националните традиции и тези, които се придържат..

публикувано на 06.02.23 в 13:31
Георги Чайковски

Враца почита паметта на Георги Чайковски с изложба

Художествена галерия "Иван Фунев"-Враца открива и зложба по случай 100 години от рождението на Георги Чайковски.  Художникът и културен деец е роден на 5 февруари 1923 година в Мездра. Завършва художествената академия в София със специалност "Живопис".  Юбилейната изложба ще бъде открита днес, 6 февруари, от 17:30 часа и ще остане в галерията..

публикувано на 06.02.23 в 12:52

В „Музикална зона“ днес: Френски шансони, френски фасони…

  От града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“, си представяме много неща. Едно обаче е сигурно: сещаме се за французойките ;) Те ще са обект на слухово и зрително възприятие в днешната „Музикална зона“,..

публикувано на 06.02.23 в 09:55