Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Борис Ангелов: Зърнена криза в България няма да има

Снимка: Радио ВИДИН


Промяната в климата и отражението при земеделското производство, политическата ситуация, високите цени на горива, семена, торове и препарати, несигурната цена на продукцията- това са все въпроси, които вълнуват зърнопроизводителите. След края на жътвата при пшеницата навсякъде се отчитат по-ниски добиви. По данни на Националната асоциация на зърнопроизводителите, в почти цялата страна е започнала и жътвата на слънчоглед, а заради сушата стопаните очакват три пъти по-ниски добиви. 

За добиви, наличности, цени, качество, търговия- за това говорим в "Земята, която ни храни" с Борис Ангелов, представител на Софийската стокова борса в Монтана:

Застъпват се количества зърно от старата и новата реколта. Купувачите търсят, продавачите не бързат да продават в очакване на по-високи цени. Ситуацията е несигурна и причината не е в зърното от Украйна, а в желанието на производителите да продават на по-високи цени, казва Борис Ангелов от стоковата борса в Монтана. Влияние оказват и външни, и вътрешни фактори, както и политическата и икономическа обстановка в световен мащаб, която също е променлива. Между 600 и 700 лева за тон се търси пшеницата, търсенето при царевицата е за цени 500-600 лева, Около 1000 лева е прогнозната цена на слънчогледа, но търсене няма. 

Да се задържа зърното в очакване на по-високи цени е нормална практика сред производителите. Една от причините е вносното зърно от Украйна, което е с нормално качество. Дори и в условия на война, Украйна продължава да е фактор на пазара, въпреки спада в производството, смята Борис Ангелов:

"И друга година се  е случвало, засичали са се зърно от старата и новата реколта...Тази година цените няма да са драстично по-високи, ще повлияе и украинското зърно... Зърното от Украйна е с добро качество, не е заразено - такива спекулативни предположения имаше... 
Украйна е в десетката на производителите на зърно. Европа изкупи много зърно от Украйна по сухопътната граница. Те имат голямо производство, за Европа са "хамбара"- имат качествено производство. Не бяха занулени като производители, продължават да са фактор, въпреки че произвеждат наполовина... Имат и доста запаси... Това успокои потребителите в световен мащаб... Украинското зърно влияе на тези, които купуват от нас". 

Няколко милиона тона българско зърно чака да бъде продадено. Около 6 милиона тона е произведената пшеница, за вътрешно потребление са необходими около 2,5 милиона тона. Нашите производители произвеждат близо 2 милиона тона слънчоглед, а потреблението у нас е около 500 хиляди тона. Стабилно е положението, криза на продоволствието няма да има, категоричен е Борис Ангелов. По думите му кризата е в управлението на държавата, защото дори и при пазарна икономика процесът се следи и се управлява. 

Според Борис Ангелов високата цена на хляба е неоправдана. А не важи ли това и за цената на много други продукти?!?. 

Вижте още

Самороден талант от Белоградчик се изявява в световното кино

22-годишният  Николай Николов от Белоградчик е самороден талант, който пробива в киноиндустрията както в български, така и в чуждестранни продукции. Той е един от малкото български актьори, които на тази възраст вече се радва на роли в киното извън България.  Първата му роля е във филма "The Invasion of Red-Coke City" . Има епизодична роля в..

публикувано на 06.02.23 в 17:00

Деян Каменов - Дидо: Ходете навреме на зъболекар

Ходете на зъболекар, мийте зъбите си и не пушете. Този съвет даде в "Час при зъболекаря" музикантът и основател на групата DeeStoned Деян Каменов - Дидо . Той си спомни за първия път, когато е посетил зъболекарския кабинет, и разказа: "Първия път, когато бях на зъболекар, сериозно, който помня, имах едно зъбче, което беше тръгнало да израства..

публикувано на 06.02.23 в 16:09

Превозвачи определят нови цени заради отстъпките за учащи и пенсионери

Картите за градски и междуселищен транспорт в цялата страна поевтинияха от 1 февруари тази година. Увеличават се отстъпките за пенсионерите от 20 на 40 процента, а за учениците - от 20 на 70 на сто. Деца до 10-годишна възраст ще се возят безплатно. Мярката е част от механизъм, с който се цели да се финансира общественият транспорт и да се..

публикувано на 06.02.23 в 15:54

Организации отправиха призив срещу насилието над жени

Българска платформа към Европейско женско лоби в последния ден на 48-то Народно събрание (НС) отправи отворено писмо до политически партии и коалиции и персонално до депутати. Поводът е убийството на 62-годишна жена във Враца, а писмото е адресирано до всички, които на 27 януари не приеха предложението за Закон за изменение и допълнение на..

публикувано на 06.02.23 в 15:34

Анна, Александър и Кристиян са сред предпочитаните имена във Видин

В последните години българската именна система доста се модернизира и много бъдещи майки и бащи предпочитат да кръстят детето си с някое известно чудждестранно име, отколкото с традиционно българско. Не е тайна и това, че от години се наблюдава сблъсък между родители, опитващи се да съхранят националните традиции и тези, които се придържат..

публикувано на 06.02.23 в 13:31
Георги Чайковски

Враца почита паметта на Георги Чайковски с изложба

Художествена галерия "Иван Фунев"-Враца открива и зложба по случай 100 години от рождението на Георги Чайковски.  Художникът и културен деец е роден на 5 февруари 1923 година в Мездра. Завършва художествената академия в София със специалност "Живопис".  Юбилейната изложба ще бъде открита днес, 6 февруари, от 17:30 часа и ще остане в галерията..

публикувано на 06.02.23 в 12:52

В „Музикална зона“ днес: Френски шансони, френски фасони…

  От града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“, си представяме много неща. Едно обаче е сигурно: сещаме се за французойките ;) Те ще са обект на слухово и зрително възприятие в днешната „Музикална зона“,..

публикувано на 06.02.23 в 09:55