Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Николай Антов с втора песен в Германия за година

12
Снимка: Личен архив

Николай Антов е от Враца, но от няколко години живее с родителите в Германия. В писмо до Радио Видин той разказва своята нелека история:

"Здравейте!

Казвам се Николай, но съм познат на хората като NICK.  На 21 години съм, роден съм във Враца и съм с диагноза Детска Церебрална Парализа.

Още от ранна детска възраст музиката ми помага да се справям с трудностите в ежедневието. На 7- годишна възраст започнах да посещавам училище по изкуствата в град Враца. В първи клас започнах да пея във вокалната група на училището,а от трети клас започнах да посещавам уроци по пиано. Още от малък си мечтаех да пиша своя собствена музика и да бъда на голямата сцена.

Първият си опит да напиша песен, направих на 11 годишна възраст, а от девети клас започнах да посещавам и уроци по "Поп и Джаз" пеене, за да продължа своето творческо развитие..."

Писмото е от пролетта, а поводът да се срещнем отново с него е втората му самостоятелна песен за тази година - "Не вярвам".

Николай живее в град Ашафенбург - университетски град в провинция Бавария с близо 70 000  жители. Градът се намира на реките Майн и Ашаф и на 41 км югоизточно от Франкфурт на Майн. Тук Николай завършва и средното си образование:

"В Германия, нещата са много по-различни отколкото в България. В образователната система има различни степени - има начално училище и след като завършиш 4.клас и оценките ти са добри, можеш да си избереш дали да влезеш в нормално училище или в гимназия. Нормалното училище в случая означава, че ти учиш до едно време и после отиваш да работиш някъде - в производството, в услугите, в сферата за грижа за хората с увреждания, за стари хора или деца без родители например. В германското училище оценките са по-различни от българското училище. Тук най-високата оценка е 1, която се счита и за отличен. 


Когато тук започнах училище, бях приет много топло- нещо което аз не очаквах, защото за германците се говори, че са студени хора. Това обаче няма нищо общо с действителността. Приеха ме добре, нищо че съм чужденец, а и от 4 години вече съм един от тях. В училище всички сме равни, независимо кой може да ходи и кой - не. Дори хората с увреждания се толерират.
От личен опит мога да кажа, че в Германия мога спокойно сам да стигна от автобусната спирка до вкъщи без проблеми и без препятствия, които да са опасни за здравето и живота ми. За разлика от България.

Инфраструктурата в Германия е много добра - има изградени специални спирки за хората с увреждания. Това за мен е много добре и смятам, че така трябва да бъде и в България, но надали ще стане. Конкретно във Враца най-трудното нещо за мен бяха тротоарите. Те са толкова високи и ако искаш да слезеш от него, а си сам, ти се преобръщаш с инвалидната количка на шосето и опасността е много голяма. В Германия масово тротоарите са подравнени, за да може съвсем спокойно една инвалидна количка да мине. Същото важи и за незрящите. И така трябва да е и в България...  

Заболяването ми е вродено, а лечение срещу Детска церебрална парализа няма. Има поддържащи процедури, а целта е да се чувстваш добре в собствената си кожа, напук на заболяването и да се научиш да го приемаш. Т.е., да се научим да се приемаме такива, каквито сме..."

Благодарение на добрата среда за живот и изява, Николай се е приел такъв, какъвто е. И понеже е талантлив, не спира да се развива в музикалната сфера.

И сега - месеци след големият успех на песента "Не Те Заслужавам"- песен, която както сам казва се ражда в една безсънна февруарска нощ и с която доказва пред себе си, че няма невъзможни неща, идва време за поредната стъпка напред, а именно новата песен "НЕ ВЯРВАМ" , която излезе на 2 септември.

През лятото на 2019-та Николай написва своята дебютна песен "Бягам", която се приема много добре от публиката и за отрицателно  време достигна хиляди гледания в YouTube.

След успеха на дебютната му песен, през юли 2020 година издава първия си мини албум  "Продължавам" който успява да излезе извън пределите на страната. На 12- ти ноември същата година, Николай издава и втория си мини албум носещ името "Летя", който включва общо 6 песни написани изцяло от него.

"Благодаря на всички за огромната подкрепа ,защото без нея нищо от това нямаше да е възможно.", споделя Николай Антов, известен още като NICK.


Цялото интервю с Николай Антов - в звуковия файл

* снимки-личен архив

Вижте още

Самороден талант от Белоградчик се изявява в световното кино

22-годишният  Николай Николов от Белоградчик е самороден талант, който пробива в киноиндустрията както в български, така и в чуждестранни продукции. Той е един от малкото български актьори, които на тази възраст вече се радва на роли в киното извън България.  Първата му роля е във филма "The Invasion of Red-Coke City" . Има епизодична роля в..

публикувано на 06.02.23 в 17:00

Деян Каменов - Дидо: Ходете навреме на зъболекар

Ходете на зъболекар, мийте зъбите си и не пушете. Този съвет даде в "Час при зъболекаря" музикантът и основател на групата DeeStoned Деян Каменов - Дидо . Той си спомни за първия път, когато е посетил зъболекарския кабинет, и разказа: "Първия път, когато бях на зъболекар, сериозно, който помня, имах едно зъбче, което беше тръгнало да израства..

публикувано на 06.02.23 в 16:09

Превозвачи определят нови цени заради отстъпките за учащи и пенсионери

Картите за градски и междуселищен транспорт в цялата страна поевтинияха от 1 февруари тази година. Увеличават се отстъпките за пенсионерите от 20 на 40 процента, а за учениците - от 20 на 70 на сто. Деца до 10-годишна възраст ще се возят безплатно. Мярката е част от механизъм, с който се цели да се финансира общественият транспорт и да се..

публикувано на 06.02.23 в 15:54

Организации отправиха призив срещу насилието над жени

Българска платформа към Европейско женско лоби в последния ден на 48-то Народно събрание (НС) отправи отворено писмо до политически партии и коалиции и персонално до депутати. Поводът е убийството на 62-годишна жена във Враца, а писмото е адресирано до всички, които на 27 януари не приеха предложението за Закон за изменение и допълнение на..

публикувано на 06.02.23 в 15:34

Анна, Александър и Кристиян са сред предпочитаните имена във Видин

В последните години българската именна система доста се модернизира и много бъдещи майки и бащи предпочитат да кръстят детето си с някое известно чудждестранно име, отколкото с традиционно българско. Не е тайна и това, че от години се наблюдава сблъсък между родители, опитващи се да съхранят националните традиции и тези, които се придържат..

публикувано на 06.02.23 в 13:31
Георги Чайковски

Враца почита паметта на Георги Чайковски с изложба

Художествена галерия "Иван Фунев"-Враца открива и зложба по случай 100 години от рождението на Георги Чайковски.  Художникът и културен деец е роден на 5 февруари 1923 година в Мездра. Завършва художествената академия в София със специалност "Живопис".  Юбилейната изложба ще бъде открита днес, 6 февруари, от 17:30 часа и ще остане в галерията..

публикувано на 06.02.23 в 12:52

В „Музикална зона“ днес: Френски шансони, френски фасони…

  От града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“, си представяме много неща. Едно обаче е сигурно: сещаме се за французойките ;) Те ще са обект на слухово и зрително възприятие в днешната „Музикална зона“,..

публикувано на 06.02.23 в 09:55