Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Антов с втора песен в Германия за година

12
Снимка: Личен архив

Николай Антов е от Враца, но от няколко години живее с родителите в Германия. В писмо до Радио Видин той разказва своята нелека история:

"Здравейте!

Казвам се Николай, но съм познат на хората като NICK.  На 21 години съм, роден съм във Враца и съм с диагноза Детска Церебрална Парализа.

Още от ранна детска възраст музиката ми помага да се справям с трудностите в ежедневието. На 7- годишна възраст започнах да посещавам училище по изкуствата в град Враца. В първи клас започнах да пея във вокалната група на училището,а от трети клас започнах да посещавам уроци по пиано. Още от малък си мечтаех да пиша своя собствена музика и да бъда на голямата сцена.

Първият си опит да напиша песен, направих на 11 годишна възраст, а от девети клас започнах да посещавам и уроци по "Поп и Джаз" пеене, за да продължа своето творческо развитие..."

Писмото е от пролетта, а поводът да се срещнем отново с него е втората му самостоятелна песен за тази година - "Не вярвам".

Николай живее в град Ашафенбург - университетски град в провинция Бавария с близо 70 000  жители. Градът се намира на реките Майн и Ашаф и на 41 км югоизточно от Франкфурт на Майн. Тук Николай завършва и средното си образование:

"В Германия, нещата са много по-различни отколкото в България. В образователната система има различни степени - има начално училище и след като завършиш 4.клас и оценките ти са добри, можеш да си избереш дали да влезеш в нормално училище или в гимназия. Нормалното училище в случая означава, че ти учиш до едно време и после отиваш да работиш някъде - в производството, в услугите, в сферата за грижа за хората с увреждания, за стари хора или деца без родители например. В германското училище оценките са по-различни от българското училище. Тук най-високата оценка е 1, която се счита и за отличен. 


Когато тук започнах училище, бях приет много топло- нещо което аз не очаквах, защото за германците се говори, че са студени хора. Това обаче няма нищо общо с действителността. Приеха ме добре, нищо че съм чужденец, а и от 4 години вече съм един от тях. В училище всички сме равни, независимо кой може да ходи и кой - не. Дори хората с увреждания се толерират.
От личен опит мога да кажа, че в Германия мога спокойно сам да стигна от автобусната спирка до вкъщи без проблеми и без препятствия, които да са опасни за здравето и живота ми. За разлика от България.

Инфраструктурата в Германия е много добра - има изградени специални спирки за хората с увреждания. Това за мен е много добре и смятам, че така трябва да бъде и в България, но надали ще стане. Конкретно във Враца най-трудното нещо за мен бяха тротоарите. Те са толкова високи и ако искаш да слезеш от него, а си сам, ти се преобръщаш с инвалидната количка на шосето и опасността е много голяма. В Германия масово тротоарите са подравнени, за да може съвсем спокойно една инвалидна количка да мине. Същото важи и за незрящите. И така трябва да е и в България...  

Заболяването ми е вродено, а лечение срещу Детска церебрална парализа няма. Има поддържащи процедури, а целта е да се чувстваш добре в собствената си кожа, напук на заболяването и да се научиш да го приемаш. Т.е., да се научим да се приемаме такива, каквито сме..."

Благодарение на добрата среда за живот и изява, Николай се е приел такъв, какъвто е. И понеже е талантлив, не спира да се развива в музикалната сфера.

И сега - месеци след големият успех на песента "Не Те Заслужавам"- песен, която както сам казва се ражда в една безсънна февруарска нощ и с която доказва пред себе си, че няма невъзможни неща, идва време за поредната стъпка напред, а именно новата песен "НЕ ВЯРВАМ" , която излезе на 2 септември.

През лятото на 2019-та Николай написва своята дебютна песен "Бягам", която се приема много добре от публиката и за отрицателно  време достигна хиляди гледания в YouTube.

След успеха на дебютната му песен, през юли 2020 година издава първия си мини албум  "Продължавам" който успява да излезе извън пределите на страната. На 12- ти ноември същата година, Николай издава и втория си мини албум носещ името "Летя", който включва общо 6 песни написани изцяло от него.

"Благодаря на всички за огромната подкрепа ,защото без нея нищо от това нямаше да е възможно.", споделя Николай Антов, известен още като NICK.


Цялото интервю с Николай Антов - в звуковия файл

* снимки-личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28