Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реплика на римски кораб акостира във Видин

Снимка: Национален туристически клъстер Българският пътеводител

Късноантичен римски фестивал озаглавен "Бонония оживява" ще се проведе във Видин този уикенд. На 1-и октомври гр. Видин ще се върне в славните времена на Римската империя и ще пресъздаде историческата атмосфера на римския град Бонония. Жители и гости на крайдунавския град ще се потопят в света на римляните и ще станат свидетели на техния бит и култура, традиции и занаяти. 

Най-вълнуващата атракция за всички присъстващи ще бъде акостирането на реконструиран римски кораб, тип лусория, на Дунавския бряг, обясни Десислава Минчева, председател на Национален туристически клъстер "Българският пътеводител", които са основен организатор на събитието.

"Идеята е фестивалът да пресъздаде историческата атмосфера на римския град Бонония и е във връзка с новите разкрития и разкопките, свързани с Бонония именно и покрай западната порта. Подготвили сме една битка между римските легиони и варварски наемници, като цялата тази историческа атмосфера ще бъде професионално пресъздадена от едни от най-големите реенакторски групи в България- Сдружение за автентични реконструкции Mos Maiorum Ulpiae Serdicae и DVX Anticae. Мястото на събитието е отвън до крепостта "Баба Вида" или в близост до познатия градски плаж Видин. На 1-и октомври очакваме да пристигне и реплика на римски кораб, тип лусория, "Danuvina Alacris", който ще акостира на Дунавския бряг в град Видин и ще организираме официално посрещане на международния екип от делегати. Корабът е реплика на римски кораб от четвърти век като е построен с автентични материали, следвайки артефакти, открити покрай разкопки в град Майнц. Плаването на римския кораб започна юли месец тази година от Германия като прекоси целия Дунавски бряг, в няколко държави по поречието на река Дунав. На 30-и септември вечерта за първи път пристига в България и ще продължи плаването си в няколко спирки по поречието на реката. 1-и и 2-и октомври е в град Видин, след това в Арчар, Лом, Козлодуй, Оряхово и т.н., като последната му спирка ще бъде на 12-и октомври в град Силистра".

По време на фестивала ще има демонстрации на военна техника и оръжия, ще бъдат показани антични традиции, професии, римски игри за деца, както и късноантична мода и прически, добави Десислава Минчева. Жители и гости на Видин ще могат да се качат на римския кораб и да го разгледат. 

Късноантичният римски фестивал "Бонония оживява" започва в събота, 1-и октомври, от 10:30 часа до крепостта "Баба Вида". При лоши метеорологични условия събитието ще се проведе в спортна зала "Фестивална", допълват организаторите.

*Повече за фестивала чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13