Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Реплика на римски кораб акостира във Видин

Снимка: Национален туристически клъстер Българският пътеводител

Късноантичен римски фестивал озаглавен "Бонония оживява" ще се проведе във Видин този уикенд. На 1-и октомври гр. Видин ще се върне в славните времена на Римската империя и ще пресъздаде историческата атмосфера на римския град Бонония. Жители и гости на крайдунавския град ще се потопят в света на римляните и ще станат свидетели на техния бит и култура, традиции и занаяти. 

Най-вълнуващата атракция за всички присъстващи ще бъде акостирането на реконструиран римски кораб, тип лусория, на Дунавския бряг, обясни Десислава Минчева, председател на Национален туристически клъстер "Българският пътеводител", които са основен организатор на събитието.

"Идеята е фестивалът да пресъздаде историческата атмосфера на римския град Бонония и е във връзка с новите разкрития и разкопките, свързани с Бонония именно и покрай западната порта. Подготвили сме една битка между римските легиони и варварски наемници, като цялата тази историческа атмосфера ще бъде професионално пресъздадена от едни от най-големите реенакторски групи в България- Сдружение за автентични реконструкции Mos Maiorum Ulpiae Serdicae и DVX Anticae. Мястото на събитието е отвън до крепостта "Баба Вида" или в близост до познатия градски плаж Видин. На 1-и октомври очакваме да пристигне и реплика на римски кораб, тип лусория, "Danuvina Alacris", който ще акостира на Дунавския бряг в град Видин и ще организираме официално посрещане на международния екип от делегати. Корабът е реплика на римски кораб от четвърти век като е построен с автентични материали, следвайки артефакти, открити покрай разкопки в град Майнц. Плаването на римския кораб започна юли месец тази година от Германия като прекоси целия Дунавски бряг, в няколко държави по поречието на река Дунав. На 30-и септември вечерта за първи път пристига в България и ще продължи плаването си в няколко спирки по поречието на реката. 1-и и 2-и октомври е в град Видин, след това в Арчар, Лом, Козлодуй, Оряхово и т.н., като последната му спирка ще бъде на 12-и октомври в град Силистра".

По време на фестивала ще има демонстрации на военна техника и оръжия, ще бъдат показани антични традиции, професии, римски игри за деца, както и късноантична мода и прически, добави Десислава Минчева. Жители и гости на Видин ще могат да се качат на римския кораб и да го разгледат. 

Късноантичният римски фестивал "Бонония оживява" започва в събота, 1-и октомври, от 10:30 часа до крепостта "Баба Вида". При лоши метеорологични условия събитието ще се проведе в спортна зала "Фестивална", допълват организаторите.

*Повече за фестивала чуйте в звуковия файл.

Вижте още
Рая Матейкова, ученичка от  ПГ

Видинска ученичка решава съдебен казус

Десетокласничката от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин Рая Матейкова се класира на първо място в областен конкурс за решаване на съдебен казус . Конкурсът беше обявен от Административен съд във Видин. Рая постига много висок резултат, въпреки трудността на задачата и по-особената правна терминология. Казусът е по действителен..

публикувано на 29.11.22 в 15:10

Ученици от Тишевица с първо място в конкурса "Зелена планета"

На първо място в Националния ученически конкурс "Зелена планета" на Фондация "Устойчиво развитие за България" се класираха учениците от Обединено училище "Свети Климент Охридски" във врачанското село Тишевица. Целта на надпреварата е съхраняването на природата чрез човешкото ни действие.  Учениците впечатляват журито със своите дрехи, изработени..

публикувано на 29.11.22 в 13:25

Сдружение „Книгини“ набира средства за филм за Северозапада

Сдружение „Книгини“ започва кампания за набиране на средства за създаване на филм във виртуална реалност, посветен на  културно-историческото наследство на Северозападна България . Организацията ще набира дарения чрез благотворителната кампания #ЩедриятВторник . Това става факт благодарение на Фондация BCause. Кампанията е наречена..

публикувано на 29.11.22 в 12:00

Има ли здрави зъби в устата на Устата

В последните няколко години единственото, за което ходя на зъболекар два пъти в годината, е премахването на зъбен камък. Това каза в "Час при зъболекаря" известният рапър и стендъп комеди артист Иван Динев - Устата. Той разказа и случай от ученическите си години, който се оказва много решаващ за бъдещите му срещи с лекарите по дентална медицина:..

публикувано на 29.11.22 в 09:25

Спомен за народната певица Мария Рангелова

В рубриката "Памет нашенска" си спомняме за бележити личности от Северозапада, оставили ярка следа в историята. Безспорно една от тях е народната певица Мария Рангелова . Тя е родена във видинското село Генерал Мариново на 25 октомври 1943 г. Мария Рангелова е първата солистка на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав" - Видин. При отбелязването..

публикувано на 28.11.22 в 16:00

Стотици видинчани са "за" контейнери за дрехи, сочи анкета

Да има във Видин контейнери за разделно събиране на дрехи , за това призова видинчанинът Николай Любенов. Преди дни той направи и анкета във Фейсбук, от която стана ясно, че стотици жители на града са съгласни да се поставят подобни съоръжения. Според Николай Любенов  липсва култура за изхвърляне на отпадъци, като боклуците се трупат..

публикувано на 28.11.22 в 15:00

Движение "Северозапазване" с номинация за "Човек на годината"

Гражданското движение "Северозапазване" е с номинация за наградите  "Човек на годината" . Предложенията за отличията са анонимни и се подават до Българския хелзинкски комитет, който връчва призовете. Като мотив за номинацията на гражданското движение е посочена правозащитната му дейност с потенциал за обединяване и развитие на обществото...

публикувано на 28.11.22 в 14:04