Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Час при зъболекаря" - едно добро начало за добро орално здраве

Снимка: Радио Видин


Радио Видин дава началото на нова рубрика - "Час при зъболекаря", която ще се реализира в партньорство с лекаря по дентална медицина д-р Олга Папушева. Общата ни цел е превенция на оралните заболявания сред най-малките, или с други думи - здрави и красиви детски усмивки, тъй като ситуацията в момента е тревожна, обясни зъболекарят с пациенти в общините Видин, Чупрене, Ружинци и Брусарци:

"Моментната ситуация е тревожна, поне това, което стига до мен, до моя кабинет като възрастни пациенти и в частност като деца. Малка е бройката на децата, които идват без никакъв проблем или идват просто за една профилактика, доведени от родителите си. Обикновено идват, когато проблемът е много назрял и това е придружено с много болка от страна на децата, страх, ужас, въобще, кошмар за тях. Идеята е да намалим тези ситуации, ако може и да ги избегнем..." 

Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина. Снимка: Радио Видин
Липсата на хигиена и последствията от това -  кариеси и техните усложнения, са най-честите проблеми при децата. Основната мярка, за да се избегнат кариесите, е профилактиката, добави зъболекарят.

"Мисля, че кампанията ни ще има успех. Съдейки по резултатите от миналогодишната профилактична кампания, за която вие отново помогнахте. Искам да обявя, че има деца, които вече идват на зъболекар, идват сами, записват си часове сами, взимат си бележки. Това е едно добро начало за едно добро орално здраве", каза д-р Папушева.

Съмишленици на Радио Видин в тази инициатива ще бъдат и изявени българи - актьори, писатели, музиканти, обясни главният редактор на медията Гергана Панова:

"В тази рубрика ще представяме популярни лица - българи, които по някакъв начин са известни, които ще разказват за своята първа среща със зъболекаря и ще обяснят защо  е важно човек да посещава зъболекар. Също така с д-р Папушева ще записваме кратки репортажи, в които ще разказваме интересни и полезни неща, които е полезно да знаем във връзка с посещението при зъболекаря, например кога да е първото такова... Много се надяваме заедно с д-р Папушева да успеем да накараме повече хора да заведат децата си и повече деца да отидат до зъболекар, защото там не е задължително да е страшно, да е болезнено..."

Цветелина Цветкова, писател. Снимка: Радио Видин
За своята първа среща със зъболекаря в рубриката разказа авторката на "Лейди Гергана" Цветелина Цветкова:

"Моята първа среща със зъболекар беше на сравнително късен етап от моя живот, защото аз винаги съм имала много здрави зъби. Когато бях малка и когато ни водеха на зъболекар, мен винаги ме слагаха на едно столче отстрани и казваха: "Дайте да видим на Зайко зъбките", и почти никога не съм имала стреса от сядането на зъболекарския стол като дете. На 23 години ми направиха първата пломба, тогава ми откриха първия кариес и бях на зъболекар при мой приятел, който беше студент тогава и аз бяха от първите му пациенти... Много е важно да имаме здрави зъби, първо, защото е по-красиво, второ, защото зъбите са много важни, а според мен много хора не си дават сметка как от една лоша хигиена на зъбите и от едни зъби, които са оставени да се развалят окончателно, от това страдат и други органи в тялото, затова е изключително важно да се грижим за зъбите си навреме. Аз искам да се обърна към всички, които се страхуват да ходят на зъболекар, мен също ме е страх, но ходя, и то редовно, и то профилактично, защото когато нещата станат сериозни, става много по-тежко, много повече боли, много повече пари давате и изобщо не е добре за нашето здраве да неглижираме зъболекарите."


Вижте още

Защо италианец избра да живее в село Сланотрън

67-годишният  Антонио Панарело , който живее във видинското село Сланотрън  от няколко години ,  е родом от Месина, Сицилия . Докато учи за счетоводител, той започва и да работи. Животът му е протекъл, откакто се помни, извън родното му място. Живял е много години в Рим. Бил е подполковник в Икономическа полиция. Но неговата най-голяма страст..

публикувано на 03.10.23 в 18:00

Видински ученици посетиха Седемте рилски езера (снимки)

Ученици от Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим Първи" във Видин участваха в туристически поход. Те посетиха природната забележителност  Седемте рилски езера . Цял ден е продължил нелекият преход. С видинските ученици е бил местен планински водач, който е водил децата по стръмните пътеки и ги е запознал с историята на езерата и..

публикувано на 03.10.23 в 16:00

Ученически конкурс "Какво бих направил за моя Видин" събира есета

Ученически конкурс за есе на тема „Какво бих направил за моя Видин“ обявяват Регионално управление на образованието (РУО) - Видин и Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“, с подкрепата на проф. Димитър Стоянов, основател на наградния фонд. Поводът за инициативата е празникът на Видин - Димитровден, който е на 26 октомври. Това е..

публикувано на 03.10.23 в 14:30

Методът "Монтесори" е предпочитан от родители и ученици във Враца

Основно училище "Иванчо Младенов" във Враца работи вече втора година по метода на италианския доктор и педагог Мария Монтесори . Този модел на възпитание и обучение  обръща внимание на това, че към всяко дете трябва да се подхожда индивидуално и че  децата трябва да бъдат активната страна в образователния процес. Учебните м атериали, които се..

публикувано на 03.10.23 в 13:30

Над 10 катастрофи са станали в Дъбова махала за 1 година заради опасен завой

За опасен завой алармира Мая Петрова, жител на монтанското село Дъбова махала . В нейния имот за един месец са станали две пътнотранспортни произшествия (ПТП), а за една година - над 10 катастрофи в района. Според нея основният проблем е, че няма предупредителни знаци, че предстои остър завой, обяснява Мая Петрова : "Притеснява ни..

публикувано на 03.10.23 в 12:00

Кристиян Борисов - от "Видабаскет" до НБА

Кристиян Борисов е бивш баскетболист, а сега е успешен треньор по баскетбол в Германия. Кариерата му започва във "Видабаскет" , а само на 15 години тръгва по пътя на мечтата си, като напуска Видин, сменя няколко града и отбора, докато се развие и го привлекат, като играч в Германия. Под негово управление "Фелбах Флашърс" печели серия от 15..

публикувано на 03.10.23 в 11:50

Повече ваксинирани по имунизационния календар за 2022 година във Видинско

Увеличение на ваксинираните по Националния имунизационен календар отчита за 2022 година Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин . При новородените обхватът е 100%, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова : "През последните няколко години, докато течеше епидемията от коронавирус, в световен мащаб,..

публикувано на 02.10.23 в 16:04