Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Час при зъболекаря" - едно добро начало за добро орално здраве

Снимка: Радио Видин


Радио Видин дава началото на нова рубрика - "Час при зъболекаря", която ще се реализира в партньорство с лекаря по дентална медицина д-р Олга Папушева. Общата ни цел е превенция на оралните заболявания сред най-малките, или с други думи - здрави и красиви детски усмивки, тъй като ситуацията в момента е тревожна, обясни зъболекарят с пациенти в общините Видин, Чупрене, Ружинци и Брусарци:

"Моментната ситуация е тревожна, поне това, което стига до мен, до моя кабинет като възрастни пациенти и в частност като деца. Малка е бройката на децата, които идват без никакъв проблем или идват просто за една профилактика, доведени от родителите си. Обикновено идват, когато проблемът е много назрял и това е придружено с много болка от страна на децата, страх, ужас, въобще, кошмар за тях. Идеята е да намалим тези ситуации, ако може и да ги избегнем..." 

Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина. Снимка: Радио Видин
Липсата на хигиена и последствията от това -  кариеси и техните усложнения, са най-честите проблеми при децата. Основната мярка, за да се избегнат кариесите, е профилактиката, добави зъболекарят.

"Мисля, че кампанията ни ще има успех. Съдейки по резултатите от миналогодишната профилактична кампания, за която вие отново помогнахте. Искам да обявя, че има деца, които вече идват на зъболекар, идват сами, записват си часове сами, взимат си бележки. Това е едно добро начало за едно добро орално здраве", каза д-р Папушева.

Съмишленици на Радио Видин в тази инициатива ще бъдат и изявени българи - актьори, писатели, музиканти, обясни главният редактор на медията Гергана Панова:

"В тази рубрика ще представяме популярни лица - българи, които по някакъв начин са известни, които ще разказват за своята първа среща със зъболекаря и ще обяснят защо  е важно човек да посещава зъболекар. Също така с д-р Папушева ще записваме кратки репортажи, в които ще разказваме интересни и полезни неща, които е полезно да знаем във връзка с посещението при зъболекаря, например кога да е първото такова... Много се надяваме заедно с д-р Папушева да успеем да накараме повече хора да заведат децата си и повече деца да отидат до зъболекар, защото там не е задължително да е страшно, да е болезнено..."

Цветелина Цветкова, писател. Снимка: Радио Видин
За своята първа среща със зъболекаря в рубриката разказа авторката на "Лейди Гергана" Цветелина Цветкова:

"Моята първа среща със зъболекар беше на сравнително късен етап от моя живот, защото аз винаги съм имала много здрави зъби. Когато бях малка и когато ни водеха на зъболекар, мен винаги ме слагаха на едно столче отстрани и казваха: "Дайте да видим на Зайко зъбките", и почти никога не съм имала стреса от сядането на зъболекарския стол като дете. На 23 години ми направиха първата пломба, тогава ми откриха първия кариес и бях на зъболекар при мой приятел, който беше студент тогава и аз бяха от първите му пациенти... Много е важно да имаме здрави зъби, първо, защото е по-красиво, второ, защото зъбите са много важни, а според мен много хора не си дават сметка как от една лоша хигиена на зъбите и от едни зъби, които са оставени да се развалят окончателно, от това страдат и други органи в тялото, затова е изключително важно да се грижим за зъбите си навреме. Аз искам да се обърна към всички, които се страхуват да ходят на зъболекар, мен също ме е страх, но ходя, и то редовно, и то профилактично, защото когато нещата станат сериозни, става много по-тежко, много повече боли, много повече пари давате и изобщо не е добре за нашето здраве да неглижираме зъболекарите."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15