Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

От обора до мандрата- как се сбъдват мечтитеИма ли у нас почва за отглеждане на елитни стада и как се оцелява в условията на криза? За да разберем, отиваме в село Гомотарци, където е семейната кравеферма на Николай Николов и Десислава Кирилова. 

Те са брат и сестра, а фермата е сбъднатата им мечта и е една от малкото останали в региона, в която, не само, че се произвежда качествено мляко, но и година след година се правят инвестиции- понякога с помощ от държавата, но повече със собствени средства. Заради икономическата криза и постоянно растящите цени на горива, торове, храна за животните, са силно притеснени от това как ще изкарат зимата: 

"Сами произвеждаме фуражите си, това ни облекчава... Себестойността на млякото не е под 1,20, при тези цени... Ние оцеляваме, защото затворихме цикъла- произвеждаме традиционните млечни продукти... Всяка една помощ от държавата е добре дошла, но всеки трябва да си направи сметката... Целта ни е да достигнем 100 дойни крави, а приплодите- колкото - толкова... Но... да оцелеем зимата... "- казва Николай. 

За да изхранват животните се занимават и със зърнопроизводство, но тази година отчитат ниски добиви. Борят се, въпреки проблемите, които съпътстват животновъдния сектор. Разходите за храна за животните и за горива са най-голямото перо в бюджета им: 

"Кравефермата е на изцяло на ток, а мандрата е на пропан бутан... При добро желание и много лишения, може..." 

Липсата на работници е най-големия проблем, казва Деси: 

"Срамуват се, че ще работят във ферма... Няма желание... Трябва човек да обичат животните, не може всеки ... Когато човек се отнася грубо с тях, винаги страдат животните... Трябва им спокойствие- както човекът иска релакс, така и те... Искат да ги галиш, да говориш с тях, като малки деца са... Понякога имам чувството, че повече ме разбират, отколкото хората, затова е много трудно да се намерят работници..." 

Първата ми среща с Николай и Деси и животинките от семейната кравеферма в Гомотарци беше в началото на 2016 година. 6 години по-късно има с какво да се похвалят- покрито хале, където кравите са разпределени по възраст, имат и собствена мандра, в която преработват част от добитото мляко. Спомнят си началото през 2008 година и трудностите, през които са минали:

"Тогава животните не бяха селектирани, събирали сме животни... Сега са млечни, с по-високи показатели от тези, които сме имали преди 10 години- в резултат от добрата селекция, от значение е и храненето..."

"Да избутаме зимата"- на това се надяват Деси и Николай. Грижат се за стадо от 140 елитни животни от породата Холщайн, влагат всяка спечелена стотинка във фермата и с цената на много лишения са постигнали не малко. 


Най-новата им придобивка е собствена мандра, в която преработват част от добитото мляко и произвеждат кисело мляко, сирене и кашкавал. Имат постоянни клиенти, а продукцията им се предлага и по видинските магазини. 

Кандидатствали са за компенсация от икономическите последици, заради войната в Украйна. 

Малко ги плашат кризата и постоянно растящите цени на горива, торове, храна за животните, но не се предават. 

В работата активно се включват малката Ния и баткото Влади. Ния е на 9 години, в трети клас е и въпреки, че имаше да пише домашни, бе нетърпелива да разкаже за това как помага в мандрата:

"...Помагам в правенето на сирене, в производството на кисело мляко и кашкавал, понякога помагам на тати да изнесе стоката от магазините..."

Влади, е зрелостник, завършва математическата гимназия, но от няколко години се грижи за поколението на кравите. Решил е да учи за ветеринарен лекар и обещава да се върне:

"Тук съм, след училище съм постоянно тук... Бил съм на 4-5 години, когато за първи път съм влязъл във фермата... Отначало ме беше страх от теленцата... От две години насам се грижа за заплождането на кравите... Ще уча за ветеринарен лекар и ще се върна във фермата..." 

Лично аз нямам съмнения, че и двамата ще продължат започнатото в кравефермата. Иначе Ники и Деси плануват да разширят капацитета на мандрата, да пуснат доилната зала, да довършат ремонта в основния обор, където кравите ще са свободни, да изградят система за автоматично постилане на слама- въобще стремежът е към максимална автоматизация на процесите по отглеждането на животните. Причините са ясни. 

Галерия

Вижте още

Самороден талант от Белоградчик се изявява в световното кино

22-годишният  Николай Николов от Белоградчик е самороден талант, който пробива в киноиндустрията както в български, така и в чуждестранни продукции. Той е един от малкото български актьори, които на тази възраст вече се радва на роли в киното извън България.  Първата му роля е във филма "The Invasion of Red-Coke City" . Има епизодична роля в..

публикувано на 06.02.23 в 17:00

Деян Каменов - Дидо: Ходете навреме на зъболекар

Ходете на зъболекар, мийте зъбите си и не пушете. Този съвет даде в "Час при зъболекаря" музикантът и основател на групата DeeStoned Деян Каменов - Дидо . Той си спомни за първия път, когато е посетил зъболекарския кабинет, и разказа: "Първия път, когато бях на зъболекар, сериозно, който помня, имах едно зъбче, което беше тръгнало да израства..

публикувано на 06.02.23 в 16:09

Превозвачи определят нови цени заради отстъпките за учащи и пенсионери

Картите за градски и междуселищен транспорт в цялата страна поевтинияха от 1 февруари тази година. Увеличават се отстъпките за пенсионерите от 20 на 40 процента, а за учениците - от 20 на 70 на сто. Деца до 10-годишна възраст ще се возят безплатно. Мярката е част от механизъм, с който се цели да се финансира общественият транспорт и да се..

публикувано на 06.02.23 в 15:54

Организации отправиха призив срещу насилието над жени

Българска платформа към Европейско женско лоби в последния ден на 48-то Народно събрание (НС) отправи отворено писмо до политически партии и коалиции и персонално до депутати. Поводът е убийството на 62-годишна жена във Враца, а писмото е адресирано до всички, които на 27 януари не приеха предложението за Закон за изменение и допълнение на..

публикувано на 06.02.23 в 15:34

Анна, Александър и Кристиян са сред предпочитаните имена във Видин

В последните години българската именна система доста се модернизира и много бъдещи майки и бащи предпочитат да кръстят детето си с някое известно чудждестранно име, отколкото с традиционно българско. Не е тайна и това, че от години се наблюдава сблъсък между родители, опитващи се да съхранят националните традиции и тези, които се придържат..

публикувано на 06.02.23 в 13:31
Георги Чайковски

Враца почита паметта на Георги Чайковски с изложба

Художествена галерия "Иван Фунев"-Враца открива и зложба по случай 100 години от рождението на Георги Чайковски.  Художникът и културен деец е роден на 5 февруари 1923 година в Мездра. Завършва художествената академия в София със специалност "Живопис".  Юбилейната изложба ще бъде открита днес, 6 февруари, от 17:30 часа и ще остане в галерията..

публикувано на 06.02.23 в 12:52

В „Музикална зона“ днес: Френски шансони, френски фасони…

  От града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“, си представяме много неща. Едно обаче е сигурно: сещаме се за французойките ;) Те ще са обект на слухово и зрително възприятие в днешната „Музикална зона“,..

публикувано на 06.02.23 в 09:55