Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-ранното засяване на пшеницата не е препоръчително, смятат специалисти

Във Видинско започна есенната сеитба, все още жънат пролетници

Снимка: Радио ВИДИН


Какви са средните добиви от есенници и пролетници в региона, колко са реколтираните площи, има ли пропаднали и кои са евентуалните причини- в "Земята, която ни храни" директорът на Областна дирекция "Земеделие" във Видин инж. агр. Янчо Василев прави равносметка в края на старата и началото на новата стопанска година. 

По-ниски са добивите при есенниците в сравнение с миналогодишните. Около 343 хиляди декара е общата засята и реколтирана площ с пшеница, а средният добив е около 450 кг. Около 500 декара с рапица са пропаднали, а средният добив отново е по-нисък - около 200 килограма са прибрали стопаните. Сред основните причини са по-малкото валежи и типа почви в областта, каза  Янчо Василев:

"Има още няколко причини- първата е недостатъчното торене тази година на есенниците. Забеляза се стъписване от по-високите цени. Някои закъсняха, други прецениха, че ще внесат по-малко торове. Това спестяване доведе и до по-ниските добиви. Другата причина е неизвършване на някои мероприятия по растителна защита, като пръскането с пестициди. Внесените пестициди срещу болестите и неприятелите не беше достатъчно, не беше навреме, оттам се получи и малко по-ниското качество на пшеницата". 

Кампанията по прибиране на пролетниците все още не е приключила, но и при тях добивите са по-ниски. Около 210 кг. от декар слънчоглед прибират стопаните, а основната причина отново е сушата, посочи Янчо Василев:   

"Точно в онзи момент, в който трябваше да вали, температурите бяха изключително високи..." 

Тази година се яви и друг проблем- ниски изкупни цени. Това обаче все още не е причина стопаните да се отказват от основните производства, категоричен е директорът на Областна дирекция "Земеделие" във Видин. Според него всеки стопанин обаче, е добре да си направи добро планиране, добре е и държавата да прецизира действията си по отношение на ценовата политика. Необходимо е да се промени и политиката на прякото субсидиране:

"Субсидирането не е най-доброто като разпределение на парите, що се отнася в различните подотрасли. Тук вече наистина е ролята на държавата да прецени в какво би могла да инвестира. Добре е да се помисли и за преработвателния сектор- това би било полезно особено за Видинска област", смята Янчо Василев. 

Глътка въздух за стопаните са държавните помощи, които получават. 271 заявления са подадени в общинските земеделски дирекции във Видин за помощта за намален акциз, каза директорът на Областна дирекция "земеделие" Янчо Василев:

"Бяха подадени 272 заявления, едно беше отхвърлено, защото бенефициентът имаше задължения към НАП. В сравнение с миналата година този брой е с около 3-4 повече". 

Помощи са отпуснати и заради войната в Украйна: 

"Тази година, що се отнася до тази мярка, са приети 248 заявления. Помощта за Украйна вече е раздадена на земеделските стопани. За млечните крави е около 400 лева на животно, за овце майки и кози майки- около 65 лева, за пчелни семейства 20 лева, за плодовете около 270 лева, някои зеленчуци около 300 лева, виненото грозде също- 45 лева на декар..." 

194 земеделски стопани са кандидатствали за още една държавна помощ- за преодоляване негативните икономически въздействия на Ковид 19. Парите вече са изплатени, допълни Янчо Василев. 

Иначе макар и рано, в региона започна есенната сеитба. Според Янчо Василев за пшеницата това не е добре, защото добрите условия- влага и топлина, биха провокирали по-ранното поникване и развитие на посевите, а с тях и по-ранна поява на вредители и болести. Това би създало проблеми през зимата. Сеитбата на рапица обаче е съвсем навременна: 

"Тази година сеитбата на есенници започна малко по-рано от нормалното. Засети са около 10 хиляди декара пшеница и ечемик, с рапица малко над 30 хиляди. За рапицата този срок е оптимален, добре се получи с валежите, стопаните успяха навреме да извършат обработките, но за пшеницата е малко рано...", каза Янчо Василев и поздрави земеделците от област Видин:

"Бих пожелал тази година да е по-добра, по-плодородна, по-предвидима и положението в света да се стабилизира, така че и те да знаят какво е необходимо да правят, какво не бива да правят  и всичко онова, което биха пожелали да извършат в своите стопанства, да са в състояние и да могат да го направят!" 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15