Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Долни Цибър - селото с нови къщи, образовани хора и почит към възрастните

В селото всички възрастни живеят с децата и внуците си

9
Снимка: радио Видин


Долни Цибър е село в община Вълчедръм, на брега на река Дунав. 1560 са жителите му, 300 от тях работят в чужбина и благодарение на парите, които изпращат,  хората оцеляват... Има много деца, които посещават детската градина и училището, а от тази година училището образова децата до 12 клас.

80 са висшистите от селото, някои са се върнали да преподават в родното си училище.

Село Долни Цибър може да се похвали с младо население, всяка втора къща се ремонтира и се обновява. Работещите млади хора задължително се връщат в родното си село, купуват къщи и парцели, строят и реновират домовете си. Има и безработни, които разчитат на социални помощи. Кражби в селото няма.


99 % от населението е ромско, но хората са трудолюбиви, образовани и обичат родния си край, казва кметът 
Камен Димитров, който в момента кара 8 мандат. Как се работи 30 години на една и съща позиция? 


 
"Явно харесват това, което правя за тях и затова ме избират. Трудна е работата ми като кмет, голям е процентът безработни, социално слаби... Нещата са зле, особено при тази инфлация... 1560 са жителите ни, 300 са хората в чужбина и благодарение на тях хората оцеляват... Имаме много деца, в детската градина са 92 деца,  училището е до 12 клас...."

От тази година училището в Долни Цибър е средно. В момента учат 220 деца, много от учителите са местни, обяснява кметът:


"Инвестират в домовете си и в децата си. Почти всички домове са хубави, в момента се търсят парцели, млади хора искат да си купят парцели и да си строят домове и сега водим борба за 60 парцела да се включат в кадастралния план на селото..."


Камен Димитров се радва, че в началото на мандата си е успял да убеди хората, че образованието е важно:

 "Когато станах кмет убедих сегашните учители, директорът на детската градина,  на училището, да запишат да учат, да завършат. И оттам тръгнаха нещата и вече имаме 80 висшисти в селото. С това най-много се гордея. Гордея се с това, че направихме хубав път до махалата, асфалтиран, с тротоари, гордея се, че имаме автобус ученически, гордея се с това, че направихме училището до 12 клас, ново кметство имаме, ремонт на читалището направихме, изолация на детската градина, да изолираме ул 6-та, да направим спортна площадка, узаконяваме стадиона и правим към него баня, защото сме в по-голяма група, ФК "Дунав" Долни Цибър."


В Долни Цибър 30 безработни лица са назначени на 4-часов работен ден, те почистват предимно улиците и дворовете на обществените сгради.  230 са хората, които се подписват в Бюрото по труда в Лом.


Хората се радват на добро здравеопазване, казва кметът:

"Имаме лекар, фелдшери в детската градина и в училището, лекарят идва всеки ден тук. Проблем имаме с конете, ходят свободно, излизат пред колите, поставили сме си за цел да го решим, редът е съставяне на глоби, с местния полицай се опитваме да въведем ред, никакви кражби нямаме. ...Имаме одобрени проекти, но няма кой да ги разпише ..."

В читалище "Н.Й.Вапцаров 1927" от този понеделник започва творческият сезон. Читалището е мястото, където на празници се събират всички жители, за Нова година винаги се подготвя програма и тогава даже няма места в салона, казва секретарят Вася Асенов.

Пред Николай Хараламбов местните хора споделят, че животът им е не е лек:



"Животът е много тежък, тук живот няма... За селото е спокоен животът, когато имаш пари... За млади хора има условия добри, има училище, детски градини.. Живеем нормално, сплотено, строи се, всеки гледа да му е удобно, да му е уютно...Пътища нямаме добри, а си плащаме данъците.. Ние ако не отидем в чужбина, няма да преживеем. Ромско ни е селото, но сме на европейско ниво, защото ние живеем в Европа, от всяко семейство има човек, който работи в Европа... Основно се инвестира в училището, а преди две години ремонтираха читалището..."



Повече може да чуете в прикачения звуков файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00

Младите се връщат в село Стубел

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души.  Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани.  Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите..

публикувано на 07.06.24 в 12:00
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Партиите са виновни, че голяма част от гражданите не се превръщат в гласоподаватели

Избори. След изборите - отново избори: изречение, което обрисува живота в България през последните четири години. Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от предизборните кампании през изминалите години? Какви са изводите и зададени ли са вече следизборните посоки?  Предимствата и недостатъците на..

публикувано на 06.06.24 в 10:00