Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кога започва миенето на зъбите?

Снимка: Радио ВидинГрижата за зъбите трябва да започне в най-ранна възраст, още с появата на първото зъбче на детето. Това е периодът между 4 и 6 месеца, каза в "Час при зъболекаря"д-р Олга Папушева, която има малки пациенти във Видин, Ружинци, Чупрене и Брусарци. По думите й, за да се улесни почистването на детските зъби през този ранен период, са създадени различни помощни средства:


"Хората, които работят в сферата на оралната хигиена, са измислили страшно много средства, които са ни полезни и забавни. За тази възрастова група от 4 месеца до 1 година, даже до 2, има създадени малки силиконови накрайници, които да се използват от родителите. Те са абсолютно безопасни. Слагат се на пръста на родителя и са с два вида влакна - по-дебели и по-тънки. Едното е за масаж на венците, другото е за почистване на зъбчетата. Просто за премахване на главната плака, защото бебетата, освен мляко, като цяло друго не консумират."


На силиконовите накрайници не трябва да се поставя паста за зъби, уточни д-р Папушева:


"Трябва само да се почиства, съвсем лекичко, така, колкото детето да свикне с тази нова играчка за него, защото за него ще бъде игра. Едната страна, която е за масаж на венците е много полезна, защото когато започнат да избиват зъбките, обикновено тези процеси при повечето бебета са придружени от обилно слюноотделяне, вдигане на температура, болки."


Много често родителите водят децата при педиатър и се оказва, че проблемът е свързан с никненето на зъби. С тези силиконови накрайници може да се използват гелове - специално създадени за облекчаване на тези симптоми. 


Първите 20 млечни зъби трябва да са поникнали до 2 години и половина, обясни още лекарят по дентална медицина: 


"Плюс минус няколко месеца, процесът е индивидуален за всяко едно дете. Тогава вече може да се пристъпи към истинската четка за зъби. Тогава е подходящо да се заведе детето за първи път на зъболекар и да се получат едни индикации от зъболекаря спрямо родителите за това как да се използва четка, каква да бъде първата четка, първата паста. Не е важна цената на четката, важна е нейната функция. По отношение на децата - меки четки, които да се сменят често и да се използват два пъти на ден - сутрин и вечер. Сутрин, за да са красиви, а вечер, за да са здрави зъбките."
По публикацията работи: Соня Валериева

БНР подкасти:

Вижте още

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе днес от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван Салабашев" има..

публикувано на 02.12.23 в 09:05

Коледна украса радва видинчани за втора година

Ако искате да си направите снимка за спомен за коледния ви албум, ще можете да го направите от днес, не само на площада във Видин, но и пред заведение в града, където всеки минувач би могъл да се възползва от тематична украса. Инициативата е на  Малвина Аристотелова , собственичка на заведението. За втора поредна година нейната идея радва малки и..

публикувано на 01.12.23 в 16:10

Какви са възможностите на Вършец за развитие на целогодишен здравен туризъм

Здравният туризъм трябва да е приоритет за България - за тази кауза ще работи правителството, около това мнение преди дни се обединиха и участниците в Дискусионна кръгла маса "Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации - новият приоритет на потребителите“. Идеята е страната ни да се установи като четирисезонна..

публикувано на 30.11.23 в 15:50

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Градски духов оркестър Видин и духова формация

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

" Проходилка за начинаещи музиканти"  е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин , чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята..

публикувано на 30.11.23 в 15:20

Какъв е потенциалът за смарт туризъм

Приключи VI международна конференция SMARTOURISM.BG. Това е изследователски проект, който няколко партньори стартират през 2015 година. Той е насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред развитието на интелигентния туризъм в България . Сред най- важните партньори са образователни институции като Асоциацията на училищата по..

публикувано на 30.11.23 в 15:05

Млад врачанин извая бюст-паметник на Кольо Фичето

Младият каменоделец от Враца Иван Симеонов  (на снимката вляво) извая бюст-паметник на знаменития майстор Кольо Фичето . Инициативата за изработката е на строителите ветерани. Каменната скулптура е монтирана пред Камарата на строителите в София и днес официално бе открита. Процесът по създаването на бюст-паметника отнема не малко време. Все пак..

публикувано на 30.11.23 в 15:00