Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По следите на едно дарение

Автор:
2
Снимка: Радио ВИДИН

Регионалният исторически музей във Видин получи дарение от Ценослав Ценов, което включва саби и щикове. Вероятно експонатите са участвали в Първата световна война, но предстои да бъдат идентифицирани, датирани и инвентирани, след което ще бъдат подредени в изложба. Това каза директорът на институцията Христина Кирилова, като обясни, че уникалното при това дарение са щиковете, тъй като досега музеят не е разполагал с такива във фонда си:

"Изведнъж пристига със сабя и с три щика. Това лично мен много ме зарадва, защото в интерес на истината музеят има оръжие, имаме саби, офицерски, много красиви, но за пръв път получаваме дарение щикове."

Дарителят предоставя още една кавалерийска сабя и още един щик.

Ценослав Ценов е дарил снимки и документи и на Държавен архив- Видин. 

Родът му е от Видинско, но заради баща му, който е бил офицер в армията, е роден в Разград. След отбиването на военната си служба Ценослав се завръща във Видин, двайсетгодишен тогава. И така до ден днешен. Полицай по професия, с много отличия и награди - на 64 години, вече пенсионер. Интересува се много от история и по-конкретно от всичко, свързано с видинския край. 

Той разказа как се е сдобил с експонатите, които е дарил:

"Случайно ми попадна преди време една история за Хаджиангеловата къща, която се намира до Военното окръжие и тази къща започна да се бърка с една друга къща във Видин на може би известна личност за онова време - казва се Кочо Каменов. Къщата на външен вид прилича на Хаджиангеловата къща... Често се бърка Хаджиангеловата къща с тази къща на този човек, в част от която (от къщата на Кочо Каменов- бел. ред.) е живяло семейството на съпругата ми. И фактически голям дял за запазване на тези неща, които дарих на архива, говоря за снимката на Радикал-демократическата партия пред хотела, там дето са насядали, от 1904 година, една друга снимка на стари учители от Кула и най-вече тези щикове и саби са от тази къща, наследени от родителите на съпругата ми... Дарих в Държавен архив- Видин материала, който е на хартиен носител, така да се каже, докато предметите, които бяха намерени там - стари щикове от пушки, две саби - тях ги дарих на музея, защото те са предмети и може да се изложат някъде в музеите да се виждат".

Ценослав Ценов дарява и един уникален щик в кания, който вероятно е използван в Руско-турската война, наследил го от рода на майка си:

"Успоредно с тях дарих и един стар щик - дали е нож, щик или е само щик в кания, който е от пушка "Мартина". Той вече си е от рода на майка ми, от село Раброво, на един възрастен човек, който е починал, когато аз съм бил на 3 години, а той е починал на 101 години. Значи той е роден 1860, някъде там... От него е останал този щик, който проучих, че е от пушка, която е използвана в турската армия, предимно - "Мартина"... Той има едни награди като войник. Този човек е бил опълченец. За това, че е бил опълченец говори ето този знак - на него пише "За отличка в турската война в 1877-1878" - това се дава само на опълченците... Той като войник, около 80-те години на 19 век получава като много добър стрелец - имало е специално упражнение тогава в армията за покриване на нормативи, при което, ако покрие норматива му се дава една значка за отличен стрелец, при второ покриване на друг норматив, много по-сериозен, тогава вече се дава значка пак за отличен стрелец "Първа степен" и часовник. Това да се подари джобен часовник на войник онова време е било голяма работа. На часовника е инкрустирано също "За отлична стрелба". Та, този щик, който го предадох е от този стар родственик."

Това, което е на хартиен носител трябва да бъде в Архива, това което е предмет, трябва да бъде в музея, казва Ценослав Ценов. 

"Историята на стареца ми не струва пари", отговаря Ценослав, запитан защо не е продал експонатите:

"Как да ви кажа, тези вещи имат някаква цена на пазара, който не е урегулиран. Примерно, този часовник беше ми интересно като марка, като производство - кой го е произвел, нищо не пише на него. Отзад има и капаче, тогава хората не са виждали често такива работи - гледа отпред часа, обаче отзад да види как машинките се движат - още си работи часовникът, между другото. И ми беше интересно, и веднъж отивам в София и съм го сложил в джоба и там на "Александър Невски" имаше битак. Показвам на един часовника и той ми вика "20 лева ще ти дам за него". Извинявай - историята на стареца ми не е 20 лева, не е и 2000 лева, не е и 20 хиляди лева, според мен. И вместо да ми даде информация за часовника, веднага скача на цената... Гледаш го нищо и никаква ламаринка - тази значка. Обаче тази значка е била гордост за някой, значи този старец е придобил тази значка с труда си. Той е участник в Балканската война - самият факт, че този старец има две отличия за отлична стрелба и това, че той се връща с пушка "Мартина" - това говори, че той е бил някаква личност и са го използвали като точен стрелец... Хобито ми е фотография - всичко това съм го наснимал, всичко, което съм дарил го имам, то не ми трябва. Хартията, която съм дарил на Държавния архив, тя с времето остарява. Говоря ти за хартия, която е на 120 години, век и нещо - нямам възможност да я съхранявам. Сабите също. За какво да я държа в ъгъла на хола си - кой ще я види - ще я видят моите роднини, ще я видят моите приятели, а това е история."

Ценослав Ценов дарява вещите и документите с идеята, че така ще могат да бъдат видени от много хора, а историята ще се знае и помни. А когато той самият или неговите родственици и приятели поискат да видят наследството му - винаги могат да отидат в музея.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 04 юли 2024 слушаме "Пойнтър систърс"

Блус, суинг, госпъл, диксиленд, мюзикъл, кънтри, поп и денс – всичко това някак си намира място в музиката на "Пойнтър систърс" през годините, пречупено през специфичния им почерк и стил. Стартирали през 1969 г., от квартет се превръщат в трио и така бележат своя връх в средата на 80-те години. Имат 14 Топ 20 сингъла на Billboard Hot 100 и девет..

публикувано на 04.07.24 в 09:00

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40