Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

33 години от началото на демокрацията у нас - до къде стигнахме

Професор Вили Лилков: Остава големият дълг към хората, които са били репресирани от тоталитарната система

Снимка: Петър Георгиев

На 10 ноември отбелязваме 33 години от свалянето на тоталитарния режим у нас и началото на демократичните промени. На тази дата през 1989 година на пленум на Централния комитет на БКП от поста генерален секретар на партията е свален комунистическият лидер Тодор Живков, който е начало на държавата повече от 30 години. С този акт се поставя началото на политическите промени и прехода към демокрация и пазарна икономика. 

"Събитията бяха общо взето неочаквани за обикновения българин. Вероятно вътре в средите на БКП, сред висшата номенклатура е имало очакване за тази смяна, която се извърши, но може би общо взето българите не бяха подготвени за този вътрешнодворцов преврат... Хората смятаха, че една комунистическа власт се сменя с друга и очакваха може би да се задълбочи перестройката, която беше започнала по това време в Съветския съюз. Нещата станаха малко по-драматични, когато се разбра още в началото на 90-та година, че България е изправена пред много тежка икономическа криза и това вероятно ускори политическите процеси и разбира се промените, които започнаха в нашето общество. Не трябва да подценяваме и промените, които се опита и самата комунистическа партия да предизвика, но те бяха недостатъчно и бяха много плахи. Изобщо те не поставяха под съмнение комунистическата система. По-скоро имаха надежди за смяна на един елит с друг при запазване на всички характеристики на социализма. Но събитията в Европа и разбира се икономическия крах, който все повече се осъзнаваше от българите, предизвикаха и много по-мощни политически промени, създаване на опозиция, която постепенно замени вътрешната опозиция, която се раждаше вътре в БКП и това вече даде началото на много по-сериозни политически процеси и икономически, разбира се.", коментира професор Вили Лилков, автор на книги за репресиите на тоталитарната власт.

Според него, ако разбираме прехода като смяна на една система с друга, то той е завършил. Отдавна са изчезнали основните белези на комунистическата система - тоталната обществена собственост върху средствата за производство, тоталната власт на една комунистическа партия, както и България вече не е в социалистическия лагер, доминиран от Съветския съюз.

"България се върна там, където ѝ е мястото и тя принадлежи вече към западната цивилизация. Случиха се и много други промени. Имаме частна собственост, имаме съвсем други икономически отношения, така че в този смисъл държавата е много далече и изглежда много променена, особено за хората, които гледат отвън. Категорично икономически стоим много по-добре и в държавен план и по отношение на икономическия просперитет на обществото. Само нека да си припомним битовия план, в който живееше българинът в онези години - големият дефицит на стоки, записванията за автомобили, за апартаменти, чакането с години, опашките по магазините. Всичко това изчезна категорично. Така че в този смисъл преходът е приключил, дори мога да кажа, че България много уверено се развива като една средно развита европейска държава. Ако обаче погледнем в личен план, там картината е много пъстра. Много хора загубиха статута, който имаха преди 1989-та година и когато се поговори малко по-внимателно с тях, за всичките им жалби по онова време, прозира именно това, което казах - загубата на личния статут и личните привилегии."

Според професор Лилков все още остава голямото задължение към хората, които са били репресирани от тоталитарната система: 

"Ако говорим за реабилитация в морален план, те не я получиха, защото много от истината за комунизма и за престъпленията на комунизма не бяха казани и стоят още в тайна. Късното отваряне на досиетата, трудното реагиране на образователната система по отношение на влизането в учебниците на историческата истина за онези години, доведе до това, че  вече 30 години след 89-та година ние все още откриваме все нови и нови неща, които показват истината за случилото се през онези години. Причините са, че след 89-та година медийната среда в голяма степен беше доминирана от хора, свързани с бившите репресивни служби, хора, свързани с бившата номенклатура, тъй като те успяха да превземат медийната среда. От друга страна много от бившата номенклатура и хора, свързани със секретните служби, успяха да влязат много мощно в приватизацията, да завладеят банките и банковата система, т.е. казано накратко икономическата и медийната власт останаха в ръцете на бившата номенклатура, висши членове на БКП и хора, свързани с тоталитарните служби. Това доведе до там, че истината много трудно си пробиваше път. Говорим за историческата истина. Хората, които са преживели тежката травма на комунистическата революция в България и последвалите мероприятия на "народната власт", тези хора не можаха да получат реабилитация, но надявам се, че с годините поне по отношение на паметта ще бъдем достатъчно упорити и достатъчно коректни към тези хора и разбира се в името на истината ще изкараме повече факти, повече данни за онзи период, в който за съжаление беше ликвидиран бившият елит на държавата и беше заменен с нов, комунистически елит, чийто генезис  е свързан основно с партизанско движение, яташко движение, с хора, които идват след 9-и септември (1944 г.)  на власт и узурпират всички ръководни места в държавата, ограждат се с привилегии, дават  привилегии на своите деца, дават им предимства в живота и оформят, така да се кажа, облика на цялата ни държава."

По думите на проф. Лилков трябва да приемаме истината и фактите каквито са и тя да стане основание за следващи действия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00