Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Видин е сред областите с най-неблагоприятния показатели, сочи икономически анализ

Снимка: Светослав Цветанов

Видин остава областта с най-неблагоприятна демографска картина в страната и през 2021 година, сочи анализът "Регионални профили: показатели за развитие" на Института за пазарна икономика. Коефициентът на естествен прираст намалява бързо и достига най-ниската си стойност от -25,7 на хиляда души население. Нивото е почти двойно по-ниско от средното за страната. Населението е намаляло с една четвърт за десет години. Причините обясняват хората.


"Няма работа. Хората се принуждават по чужбина да ходят... Безработицата е основното нещо и това, че нашият  край, Северозападният, е наистина, както се води Северозападнал. Няма никакви предприятия. Нищо не се прави. Нито пътят е хубав, нито има работни места... Обезлюдяването на региона е повече от 30 години и то е в резултат на това, че изключително важни структурно определящи мощности в областта на промишлеността бяха закрити и това принуди голяма част от населението на Видинския край да предпочете да замине за чужбина или по-големите градове."


Областта е и с най-слаби показатели в сферата на доходите и стандарта на живот. Брутният вътрешен продукт на човек от населението нараства, макар и с бавни темпове, но в последните две десетилетия разликата със средния за страната се увеличава все повече, сочи докладът. Повишава се и средната работна заплата, но също е сред най-ниските в страната.


"Тук заплатите са минимални, докато в чужбина и в София не е така."


Видин е  и сред областите с най-слаби показатели в сферата на инфраструктурата заедно с Враца и Монтана. Гъстотата на пътната и железопътната мрежа е близка до средната в страната, но делът на първокласните пътища, както и качеството на пътната настилка са значително по-ниски от средните. Според хората това и една от причините, които отблъскват инвеститорите.


"Въпреки огромните усилия през последните години да се инвестира, основно чрез европейски средства, това не доведе до желаните резултати."


Регионалните профили ясно показват, че макар отпечатъкът на пандемията и последвалото икономическо възстановяване да е видим на регионалната карта, съществуващите отпреди големи различия между областите се запазват, посочват в годишния си анализ от Института за пазарна икономика.


"Местните власти трябва да бъдат изключително активни и да работят в посока трансформация на своята икономика чрез повече производителност и конкурентоспособност, в т.ч. привличане на инвестиции и развитие на индустриалните терени, работа с образователните институции и подкрепа за инвестициите в човешки капитал, отвореност за регионални партньорства и мислене отвъд обичайните административни граници", е препоръката в доклада. 


Според икономистите общините имат нужда от подкрепа и най-вече от реални стъпки за финансова децентрализация и повече собствен ресурс.


Вижте още

В „Музикална зона“ днес: Френски шансони, френски фасони…

  От града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“, си представяме много неща. Едно обаче е сигурно: сещаме се за французойките ;) Те ще са обект на слухово и зрително възприятие в днешната „Музикална зона“,..

публикувано на 06.02.23 в 09:55

"Неделник" от 5 февруари 2023 година

Заповядайте снежният "Неделник" 447 брой . В него ще довършим разговора си с д-р Димитър Гюдуров , гл. ас. в Нов български университет за мащабното изследване “Българите и опиатите. Производство и търговия. 1879-1944” . Тръгваме и към Вълчедръм да се повеселим с "Вълчедръмска шарена трапеза" . След това в Кутово ще отбележим Йордановден и..

публикувано на 05.02.23 в 13:31

Да вземем поука от евангелския митар

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение  и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "В притчата за митаря и фарисея (Лука. 18:10-14) Господ Иисус Христос говори за двете крайности на човешкото сърце – едното - закостеняло от лицемерие, показност и горделивост, а..

публикувано на 05.02.23 в 08:00

Жасмина от Видин е победителка в конкурс на Британското посолство

Момиче от Видин е сред победителите в конкурса "Прокурор за един ден". Инициативата е на Кралската прокурорска служба и Британското посолство в София. Организира се в партньорство с Асоциацията на прокурорите в България,  Центъра за етнически диалог и толерантност "Амалипе" и младежката фондация "Арете". Конкурсът е за младежи от ромски..

публикувано на 03.02.23 в 17:45

"Беднякът милионер" - съвременна приказка за доброто

Роман Някога мечтали ли сте си да спечелите милион? Например в телевизионна игра на въпроси и отговори. Е, запознайте се с Рам Мохамад Томас – беден млад сервитьор, който току-що е спечелил един милиард индийски рупии в такова състезание и вече е в затвора. Официално е обвинен в измама, но неофициално още в самото начало на историята става..

публикувано на 03.02.23 в 17:15

Експерти: Държавата бяга от отговорност за безопасността на пътищата

Конкретни решения, които да сложат край на войната по пътищата , предлагат от Института за пътна безопасност . Като част от гражданската инициатива " Мисия безопасни пътища " експертите ще посетят редица градове, за да се срещнат с местни жители.  Целта е да бъде регистрирана и да бъде събрана достатъчно голяма обществена подкрепа, с която..

публикувано на 03.02.23 в 15:10

Нова инициатива предизвиква читателите във видинската библиотека

"Книга на сляпо" е най-новата инициатива на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин . В отдел "Заемна за възрастни" е подреден специален рафт с книги, опаковани в подаръчна хартия. Идеята на това нестандартно предложение е да се предизвикват читателите и да попаднат на книжна находка от жанр, който иначе не биха избрали..

публикувано на 03.02.23 в 10:00