Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нов вид тренировка помага на видинчани да влязат във форма

Снимка: Аеробикс тайм

Табата- високо интензивната интервална тренировка помага да горим мазнините и да поддържаме добра физическа форма. Това я прави предпочитана от всеки, който няма възможност да отделя време за стандартна фитнес тренировка, но иска да изглежда добре. Занимания по табата вече се провеждат и във Видин. От началото на ноември те са част от програмата на спортен клуб "Аеробикс тайм" в града, обясни президентът на клуба Наташа Петрова:

"Табата е нашумяла напоследък аеробна тренировка, кардио тренировка, дори може да се каже фитнес тренировка, тъй като повечето упражнения в нея са свързани и с фитнеса."

Тренировъчният режим е създаден през 1996 година от японския учен Изуми Табата, който е провеждал експерименти върху свои ученици за издържливостта, силата и метаболизма. 

"Табата представлява високо интензивна интервална тренировка- 20 секунди се играе интензивно, 10 секунди се почива. В един рунд влизат осем упражнения."

Снимка:

Тренировката трае около 45 минути, като в това време се включва загряването и почивката след упражненията. 

"В това време пулсът се качва на максимум и такъв остава до края на тренировката. По-важно е, че след края на тренировката метаболизмът на човек остава да работи с пълни сили, което ни кара да си мислим, че това въздейства върху отслабването. Но истината е, че като всеки спорт и в табата човек трябва да е много постоянен и правилно да е преценил възможностите си, и нищо не може да се случи на момента."

Интензивните упражнения имат благоприятен ефект върху стойката ни, подобрява се общото състояние на организма, изгражда се мускулна маса и се изгарят калории. 

Ако искате да научите повече за табата, може да посетите клуба в Деня на отворените врати - 25 ноември, петък. Заниманията се провеждат в сградата на читалище "Цвят" във Видин.

По публикацията работи: Полина Тодорова
Вижте още

В „Музикална зона“ днес: Френски шансони, френски фасони…

  От града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“, си представяме много неща. Едно обаче е сигурно: сещаме се за французойките ;) Те ще са обект на слухово и зрително възприятие в днешната „Музикална зона“,..

публикувано на 06.02.23 в 09:55

"Неделник" от 5 февруари 2023 година

Заповядайте снежният "Неделник" 447 брой . В него ще довършим разговора си с д-р Димитър Гюдуров , гл. ас. в Нов български университет за мащабното изследване “Българите и опиатите. Производство и търговия. 1879-1944” . Тръгваме и към Вълчедръм да се повеселим с "Вълчедръмска шарена трапеза" . След това в Кутово ще отбележим Йордановден и..

публикувано на 05.02.23 в 13:31

Да вземем поука от евангелския митар

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение  и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "В притчата за митаря и фарисея (Лука. 18:10-14) Господ Иисус Христос говори за двете крайности на човешкото сърце – едното - закостеняло от лицемерие, показност и горделивост, а..

публикувано на 05.02.23 в 08:00

Жасмина от Видин е победителка в конкурс на Британското посолство

Момиче от Видин е сред победителите в конкурса "Прокурор за един ден". Инициативата е на Кралската прокурорска служба и Британското посолство в София. Организира се в партньорство с Асоциацията на прокурорите в България,  Центъра за етнически диалог и толерантност "Амалипе" и младежката фондация "Арете". Конкурсът е за младежи от ромски..

публикувано на 03.02.23 в 17:45

"Беднякът милионер" - съвременна приказка за доброто

Роман Някога мечтали ли сте си да спечелите милион? Например в телевизионна игра на въпроси и отговори. Е, запознайте се с Рам Мохамад Томас – беден млад сервитьор, който току-що е спечелил един милиард индийски рупии в такова състезание и вече е в затвора. Официално е обвинен в измама, но неофициално още в самото начало на историята става..

публикувано на 03.02.23 в 17:15

Експерти: Държавата бяга от отговорност за безопасността на пътищата

Конкретни решения, които да сложат край на войната по пътищата , предлагат от Института за пътна безопасност . Като част от гражданската инициатива " Мисия безопасни пътища " експертите ще посетят редица градове, за да се срещнат с местни жители.  Целта е да бъде регистрирана и да бъде събрана достатъчно голяма обществена подкрепа, с която..

публикувано на 03.02.23 в 15:10

Нова инициатива предизвиква читателите във видинската библиотека

"Книга на сляпо" е най-новата инициатива на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин . В отдел "Заемна за възрастни" е подреден специален рафт с книги, опаковани в подаръчна хартия. Идеята на това нестандартно предложение е да се предизвикват читателите и да попаднат на книжна находка от жанр, който иначе не биха избрали..

публикувано на 03.02.23 в 10:00