Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реализират ли се успешно българските студенти на пазара на труда?

Филиалът на Русенския университет във Видин
Снимка: Радио Видин

Безработицата сред завършилите през последните 5 години висшисти спада до рекордно ниско равнище от 2% при нива от 3,5% през миналата година, показва новото издание на Рейтинговата система на висшите училища в България. То беше представено в Министерството на образованието и науката. За първи път през 2020 и 2021 година е преодоляна негативната тенденция за намаляване на студентите, чийто брой в момента е над 200 000. Делът на чуждестранните студенти в България се удвоява- от около 4% през 2013 г. до над 8% от действащите студенти през 2022 г. Положителните тенденции са свързани с непрекъснатото подобряване на реализацията на завършилите на пазара на труда, с увеличаването на броя и на влиянието на научните публикации от учени в българските университети, с увеличаването на дела на чуждестранните студенти и с повишаването на броя на студентите, които се обучават в съвместни програми между български висши училища и образователни институции от чужбина. Реализират ли се успешно българските студенти на пазара на труда? Рейтинговата система и нейното ново издание регистрират няколко положителни тенденции в българското висше образование, които продължават, както и една негативна тенденция, която е пречупена, обобщи Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт "Отворено общество" и ръководител на екипа, обновяващ данните в Рейтинговата система на висшите училища в България: 

"Има смисъл човек да получи висше образование, независимо къде, включително и в България. Безработицата сред хората с висше образование е значително по-ниска от тази сред хората с по-ниска степен на образование. Близо половината от завършилите през последните пет години висшисти в България, не се реализират на позиции, за които се изисква такова образование. Все още половината от новозавършилите в България поне през първите пет години, които те прекарват на пазара на труда, работят на позиции, за които не се изисква висше образование." 

Негативната тенденция, която е пречупена, е свързана с наблюдаваното през последните десет години непрекъснато намаляване на броя на студентите в България. За десетина години броят на студентите у нас спадна от над 260 000 до под 200 000 през 2020 г. Миналата година за първи път в рамките на това десетилетие имаше ръст в броя на студентите - общо бяха над 200 000, а тази година студентите у нас отново са над 200 000. Може да се каже, че този негативен тренд на непрекъснат спад на студентите в България е преодолян- най-малкото поне временно, коментира Георги Стойчев. Каква е тенденцията по отношение на чуждестранните студенти?

"Това, което наблюдаваме през годините е, че има един непрекъснат процес на увеличаване на дела на чуждестранните студенти в България. Този дял през последните седем години на практика се е удвоил от 4 на 8% и това е един процес, който от една страна показва, че българското висше образование успява да намери своето място в рамките на по-големия европейски пазар на образователни услуги, и второ- привличането на чуждестранни студенти в България частично компенсира това, че много български младежи отиват да учат в чужбина."

Почти всички студенти, завършили медицински специалности, се реализират на пазара на труда, показва новото издание на Рейтинговата система на висшите училища в България. Безработицата в направленията "медицина", "фармация" и "стоматология" е около и под 1%. Толкова е делът на безработните и сред завършилите "военно дело" и "математика". Най-висок е той в направление "социални дейности"- 3,7%. Най-високи са възнагражденията на висшистите с диплома по информатика и компютърни науки- над 3450 лева осигурителен доход. Павел Иванов е едно от новите попълнения в екипа на Радио ВИДИН и работи като системен администратор. Той е избрал родния си град, за да се реализира професионално и не съжалява за избора си.

"Работата ми харесва, занимавам се с това, което съм учил- "компютърни системи и технологии", повече софтуер, отколкото хардуер, което и до днес ми помага много. Аз предпочетох да си остана във Видин, тъй като Видин ужасно много ми харесва, задушавам се в големите градове, като София и Пловдив. Имал съм възможността, можех, но избрах възможността да си остана тук"- обясни Павел Иванов.

Ветеринарната медицина остава една от трудните професии, за чиято подготовка са нужни много знания и добра подготовка във висшето училище. Теа Чобанова от Видин е ветеринарен лекар и работи по специалността си в друг регион на страната:

"Мечтата ми винаги е била да работя по специалността си и, ако в България не бях намерила нужната реализация, най-вероятно щях да замина в чужбина. Веднага след завършването си получих много възможности, отвориха се много пътища, по които да се развивам точно в моята сфера и това изигра голяма роля при решението ми да остана в България. За съжаление в Северозападна България има много по-малко възможности за реализация, отколкото в останалите части на страната"- каза Теа Чобанова.

Йоана Йотова от Кула е завършила "Социално-педагогическа работа с деца в риск" и днес живее и работи в родния си град към Дирекция "Бюро по труда".

"В големите градове винаги животът е много по-забързан и мисля, че не е за мен. Исках да се прибера в родния си град и да съм около семейството си. В чужбина не е моето, защото не бих се отделила от семейството си. Доволна съм от работата си, от заплащането и от колектива"- казва Йоана Йотова

Пенко Йончев също е намерил своята професионална реализация в град Кула и в момента съчетава и любимото си занимание като треньор на мъжкия футболен отбор в града. 

Очакванията са, че през следващите седем години броят на студентите у нас да продължи да нараства и това ще се дължи на демографската вълна на родените между 2002 и 2008 г. В този смисъл българските висши училища ще получат един демографски бонус, чийто положителен ефект ще престане да действа след 2028 г., когато отново се очаква рязък спад на броя на студентите в България.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00