Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Северняци" посвещават концерт на Генчо Генчев


Концерт-портрет "С музиката на Генчо Генчев" ще представи Фолклорна студия "Северняци" днес, 25 ноември, във Видин. Музикалното събитие е посветено на 80 години от рождението на дългогодишния художествен ръководител на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав". За да си спомнят за него и неговото творчество, с видеоизпълнения и на живо в концерта ще се включат певци и инструменталисти от страната и чужбина. Сред тях е кавалджията и преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" Владимир Величков. Първата му среща с композитора е, когато се явява на конкурс за инструменталисти в Ансамбъла: 

"Генчо Генчев беше моят ментор както в музиката, така и в живота... Запозна ни една случайност, когато аз и моята съпруга се явихме на конкурса. Той като ме чу, каза: "Ти ще свириш в моя ансамбъл!". За мен това беше предизвикателство, тъй като аз тъкмо се бях уволнил от казармата... Той ме хареса и усетих една творческа енергия между нас двамата... Генчо Генчев ме научи да бъда малко по-търпелив, малко по-смирен и адаптивен към музикантската среда..."

Художественият ръководител на "Северняци" Ерик Петров работи с Генчо Генчев близо 30 години. Казва, че работата с него му помага както в творчески, така и в житейски план.

"За пръв път се запознах с Генчев в далечната 1975 година. Аз бях танцьор в Ансамбъл "Дунав", той беше назначен за главен художествен ръководител... Тези години, в които съм работил с него, много ми помогнаха- човек много можеше да научи от него - за работата, за упоритостта, за хъса за работа и за художествената стойност на това, което правиш. В житейски - много съвети, много помощ... Той много ми помогна да направим Фолклорна студия "Северняци", за да може вече 10 години и ние да радваме видинската публика. Най-важното, което запомних от него- любов към това, което правиш, любов към българския фолклор, любов към хората, с които работиш, много упоритост и много труд..."

Генчо Генчев оставя след себе си едно творчество, което е безценно, каза още Ерик Петров и представи програмата, с която видинските "Северняци" ще отбележат 80 години от неговото рождение. 

"Подготвили сме спектакъл, преобладаващата част ще бъдат танци по негова музика. Десет танца ще представим, защото освен музика за народни оркестри, за духови оркестри, за песни, той е създал и музика за танцови състави... Музиката говори- разказва и на хореографа, и на изпълнителя... Ще представим и песни на хор "Чубрица" от Нидерландия, защото Генчев работи няколко години с тях като диригент, а като вокален педагог - Галина Дурмушлийска, хор, който беше на много високо професионално ниво, с много любов изпълняваха българските песни. Също така работи и с Лондонския хор за народни песни - затова включихме двата хора, да се види как чужденци изпълняват български фолклор... "

В концерта ще участва и Даниел Спасов, народен певец, продуцент и водещ на телевизионни предавания, дълбоко свързан със Северозапада. В своя репертоар той има много песни на Генчо Генчев. 

Концертът "С музиката на Генчо Генчев" тази вечер е от 18,30 часа, в Драматичен театър "Владимир Трандафилов".

Радио ВИДИН ще излъчи концерта на живо във Фейсбук.
Вижте още

Екоклуб „Детелини“ от Враца отбеляза Световния ден на влажните зони

Ученици от екоклуб „Детелини“ към СУ „Христо Ботев“ във Враца отбелязаха Световния ден на влажните зони с посещение в Регионалната инспекция по околната среда и водите в града. Мероприятието е част от програмата за работата на еко клуба и е в изпълнение на плана за дейност на Младежки воден парламент, на който екоклубът е член от 2015..

публикувано на 02.02.23 в 17:22

Изложба „Когато момчето става мъж…“ гостува на Видин

Казармата през социалистическия период на България е показана в изложба, открита днес във Видин . Автор на експозицията  „Когато момчето става мъж…“   е д-р Илия Вълев, главен асистент в Националния етнографски музей при Българската академия на науките.  Изложбата е подредена в една от залите на музей „Кръстатата казарма“ във Видин...

публикувано на 02.02.23 в 16:29
Бившето училище в Копиловци

Музейна сбирка разказва историята на Копиловци

Етнографска музейна сбирка ще показва историята на Копиловци . Експозицията ще бъде подредена за постоянно в бившето училище на монтанското село. Тя ще включва предмети от бита, свързани с традиционния поминък в миналото - килимарството и рударството. Копиловци е туристическо селище и е хубаво хората, които посещават населеното място, да научат..

публикувано на 02.02.23 в 14:20

Губим до 70% от пътниците заради нелегалния превоз, алармират от автобусния бранш

Големи загуби заради нелегалните превози на пътници отчитат от автобусния бранш. Сивият сектор е не само при пътническия транспорт в страната, а и към чужбина. През последните години този проблем се задълбочава и застрашава бранша, обясни за Радио ВИДИН Петър Захариев , председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и..

публикувано на 02.02.23 в 14:00

Изложба показва казармения живот в годините на социализма

Изложбата "Когато момчето става мъж...“ ще бъде представена във Видин. Тя е създадена от Илия Вълев, доктор по етнология и главен асистент в Института по етнография и фолклористика и представя казармата през "онези“ 45 години. Повод за нея става дисертационната работа на Илия Вълев , който я публикува и в книга: „Самата изложба представлява..

обновено на 02.02.23 в 09:38

В "Музикална зона" на 02 февруари 2023 слушаме филмовия композитор Луис Бакалов

Луис Енрикес Бакалов е аржентински и италиански композитор от български произход. Баба му и дядо му са банатски българи, емигрирали в Аржентина. Има и еврейски корени. Различните култури, свързани не само с неговия произход, но и обуславящи го като творец, допринасят за уникалния му музикален стил. Това многообразие се долавя най-вече във..

публикувано на 02.02.23 в 09:00

Изоставените домашни любимци - герои в спектакъл на видинския куклен театър

Какво се случва с домашните любимци, изоставени от своите доскорошни стопани, разказва новият спектакъл на видинския куклен театър "Изгубен в гората". Негов автор е актьорът и режисьор Христо Иванов. Идеята си той черпи от истински истории, които среща в реалния живот:   “През годините идеята узряваше в съзнанието ми, тъй като темата за мен..

публикувано на 01.02.23 в 17:40