Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Автоинструктор: Новите пътни знаци ще са от полза в големите градове

2
Снимка: Радио ВИДИН


Нови пътни знаци се планира да бъдат въведени в помощ на участниците в движението. Нововъведението е залегнало в проект за промяна на Наредба за сигнализация на пътищата с пътни знаци, разработен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта и съобщенията и Министерството на вътрешните работи. Общо 11 са новите пътни знаци, които се планира да бъдат въведени. Повечето от тях се отнасят за указване на паркиране, като има знаци и за велосипедисти. Тези табели ще помагат на водачите, управляващи автомобили в по-големите градове. Заради предназначение на част от знаците (като например указване на паркинг на метрото) в по-малките населени места едва ли ще бъдат поставяни, смята Борислав Лалов, автоинструктор от Видин, който е практикувал и в София. По думите му в момента има около 400 пътни знаци, което е прекалено и затруднява паметта на водачите.

"От моята практика, дългогодишна, около 45 години, искам да спомена, че преди години пътните знаци 50% се знаеха и от лица, които не са шофьори. Сега с въвеждането на много пътни знаци, около 400 са, получава се едно претоварване на информацията. Винаги излишната информация не се усвоя добре от водачите. Защото те нямат и това време всички знаци да ги прегледат и да ги анализират... Сега новите пътни знаци улесняват действително, ако се въведат в движението, но в 3 или 4 града в България, където има обособени алеи за пешеходци, за велосипедисти, където масово вече се ползват електромобилите... Това, което ще се въведе, ще бъде задължително да се изучава в цялата страна във всички автошколи, те ще ги научат, колкото да мине изпита и след това няма къде да го приложи и ще се чудят за какво става на въпрос. Като например знакът за споделена зона за движение с ограничена скорост. Това го има в големите в квартали, където пешеходците имат право да се движат по платното за движение, децата да играят, автомобилите да се движат до 20 километра в час... Другото- за край на задължителен път само за велосипедистите. Значи то трябва да има начало и край, това е хубаво, но велосипедни алеи във Видин почти няма или аз просто не съм видял да са така обособени. Тук имаме знак за паркиране- паркирай и пътувай. На специални паркинги е отбелязано в близост до спирки на обществения транспорт. Това го има единствено в София и то до метрото... Другите знаци, начало платена зона-информационна табела. Има ги и във Видин, и във всички окръжни градове, където е въведено паркиране срещу заплащане... Новите пътни знаци, че ще се въведат, ще се въведат и ще бъдат в полза на водачите, които се движат в големите градове, където действително ще ги срещнат и действително ще има смисъл от тях. В малките градове няма да ги има и ще бъдат научени, тествани при изпит за водач и забравени."
Нормативният акт, който урежда вида, реда и правилата за използване на видовете пътни знаци е публикуван за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации и интернет страниците на трите министерства.

Галерия

Вижте още

Да вземем поука от евангелския митар

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение  и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "В притчата за митаря и фарисея (Лука. 18:10-14) Господ Иисус Христос говори за двете крайности на човешкото сърце – едното - закостеняло от лицемерие, показност и горделивост, а..

публикувано на 05.02.23 в 08:00

Жасмина от Видин е победителка в конкурс на Британското посолство

Момиче от Видин е сред победителите в конкурса "Прокурор за един ден". Инициативата е на Кралската прокурорска служба и Британското посолство в София. Организира се в партньорство с Асоциацията на прокурорите в България,  Центъра за етнически диалог и толерантност "Амалипе" и младежката фондация "Арете". Конкурсът е за младежи от ромски..

публикувано на 03.02.23 в 17:45

"Беднякът милионер" - съвременна приказка за доброто

Роман Някога мечтали ли сте си да спечелите милион? Например в телевизионна игра на въпроси и отговори. Е, запознайте се с Рам Мохамад Томас – беден млад сервитьор, който току-що е спечелил един милиард индийски рупии в такова състезание и вече е в затвора. Официално е обвинен в измама, но неофициално още в самото начало на историята става..

публикувано на 03.02.23 в 17:15

Експерти: Държавата бяга от отговорност за безопасността на пътищата

Конкретни решения, които да сложат край на войната по пътищата , предлагат от Института за пътна безопасност . Като част от гражданската инициатива " Мисия безопасни пътища " експертите ще посетят редица градове, за да се срещнат с местни жители.  Целта е да бъде регистрирана и да бъде събрана достатъчно голяма обществена подкрепа, с която..

публикувано на 03.02.23 в 15:10

Нова инициатива предизвиква читателите във видинската библиотека

"Книга на сляпо" е най-новата инициатива на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин . В отдел "Заемна за възрастни" е подреден специален рафт с книги, опаковани в подаръчна хартия. Идеята на това нестандартно предложение е да се предизвикват читателите и да попаднат на книжна находка от жанр, който иначе не биха избрали..

публикувано на 03.02.23 в 10:00

Екоклуб „Детелини“ от Враца отбеляза Световния ден на влажните зони

Ученици от екоклуб „Детелини“ към СУ „Христо Ботев“ във Враца отбелязаха Световния ден на влажните зони с посещение в Регионалната инспекция по околната среда и водите в града. Мероприятието е част от програмата за работата на еко клуба и е в изпълнение на плана за дейност на Младежки воден парламент, на който екоклубът е член от 2015..

публикувано на 02.02.23 в 17:22

Изложба „Когато момчето става мъж…“ гостува на Видин

Казармата през социалистическия период на България е показана в изложба, открита днес във Видин . Автор на експозицията  „Когато момчето става мъж…“   е д-р Илия Вълев, главен асистент в Националния етнографски музей при Българската академия на науките.  Изложбата е подредена в една от залите на музей „Кръстатата казарма“ във Видин...

публикувано на 02.02.23 в 16:29