Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Автоинструктор: Новите пътни знаци ще са от полза в големите градове

2
Снимка: Радио ВИДИН


Нови пътни знаци се планира да бъдат въведени в помощ на участниците в движението. Нововъведението е залегнало в проект за промяна на Наредба за сигнализация на пътищата с пътни знаци, разработен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта и съобщенията и Министерството на вътрешните работи. Общо 11 са новите пътни знаци, които се планира да бъдат въведени. Повечето от тях се отнасят за указване на паркиране, като има знаци и за велосипедисти. Тези табели ще помагат на водачите, управляващи автомобили в по-големите градове. Заради предназначение на част от знаците (като например указване на паркинг на метрото) в по-малките населени места едва ли ще бъдат поставяни, смята Борислав Лалов, автоинструктор от Видин, който е практикувал и в София. По думите му в момента има около 400 пътни знаци, което е прекалено и затруднява паметта на водачите.

"От моята практика, дългогодишна, около 45 години, искам да спомена, че преди години пътните знаци 50% се знаеха и от лица, които не са шофьори. Сега с въвеждането на много пътни знаци, около 400 са, получава се едно претоварване на информацията. Винаги излишната информация не се усвоя добре от водачите. Защото те нямат и това време всички знаци да ги прегледат и да ги анализират... Сега новите пътни знаци улесняват действително, ако се въведат в движението, но в 3 или 4 града в България, където има обособени алеи за пешеходци, за велосипедисти, където масово вече се ползват електромобилите... Това, което ще се въведе, ще бъде задължително да се изучава в цялата страна във всички автошколи, те ще ги научат, колкото да мине изпита и след това няма къде да го приложи и ще се чудят за какво става на въпрос. Като например знакът за споделена зона за движение с ограничена скорост. Това го има в големите в квартали, където пешеходците имат право да се движат по платното за движение, децата да играят, автомобилите да се движат до 20 километра в час... Другото- за край на задължителен път само за велосипедистите. Значи то трябва да има начало и край, това е хубаво, но велосипедни алеи във Видин почти няма или аз просто не съм видял да са така обособени. Тук имаме знак за паркиране- паркирай и пътувай. На специални паркинги е отбелязано в близост до спирки на обществения транспорт. Това го има единствено в София и то до метрото... Другите знаци, начало платена зона-информационна табела. Има ги и във Видин, и във всички окръжни градове, където е въведено паркиране срещу заплащане... Новите пътни знаци, че ще се въведат, ще се въведат и ще бъдат в полза на водачите, които се движат в големите градове, където действително ще ги срещнат и действително ще има смисъл от тях. В малките градове няма да ги има и ще бъдат научени, тествани при изпит за водач и забравени."
Нормативният акт, който урежда вида, реда и правилата за използване на видовете пътни знаци е публикуван за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации и интернет страниците на трите министерства.

Галерия

Вижте още

За 20-та година фондация "Благотворител" осигурява стипендии на младежи, лишени от родителска грижа

Фондация "Благотворител" вече 20 години подкрепя младежи, лишени от родителската грижа, за да могат да се развиват. Осигурява месечни стипендии за ученици в гимназията, както и за студенти първокурсници. Помощта е за младежи от социални заведения, или такива, които  са загубили родителите си и са настанени при роднини. Важно условие за учениците е..

публикувано на 22.09.23 в 15:10

Враца става отново книжен град

Враца става място на незабравими литературни срещи и емоции благодарение на петото издание на литературния фестивал "Враца - книжен град" . Организираното от Регионална библиотека "Христо Ботев" събитие ще се проведе от 28 до 30 септември . Директорът на врачанската библиотека Силвия Павлова разказа, че преди пет години започнали малко плахо..

публикувано на 22.09.23 в 14:25

"Игрите на 90-те" ще забавлява деца и родители в Монтана

Монтана днес ще се върне назад в 90-те години и ще стане едно истинско игрище за деца и техните родители. Знаем, че децата днес не познават света без технологиите. Те растат около супер ангажираните си родители и за тях електронните устройства са най-често използваното средство за забавление. Точно поради тази причина сайтът "Призни" започва..

публикувано на 22.09.23 в 14:00

Фестивал на занаятите предстои в Козлодуй

Фестивал на занаятите и изкуствата ще се проведе от 22-ри до 24-ти септември в Козлодуй. Тази година ще е петото издание на събитието, а стремежът на Общината е да предлага все по-богата и разнообразна програма, каза Величка Нейчева , директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в общинската администрация.  "Надявам се и тази година това, което..

публикувано на 21.09.23 в 15:45

Видинчанинът Мартин Петров и дъщеря му Кристина покориха планинския масив Кения

Изкачването е с благотворителна цел - събиране на средства за обновяване и разширяване на капацитета на приют за бедни деца и деца без родители в Моши (Танзания). Инициативата е продължение на проекта на Лайънс Интернешънъл Kili4Kids, в рамките на който през миналата година експедиция отново с участието на Мартин Петров изкачи най-високия връх в..

публикувано на 21.09.23 в 15:23

Богомил Петров, еколог: Да почистим Видин за един месец

Почистване на кварталите на Видин да се проведе в рамките на един месец предлага видинският еколог и фотограф Богомил Петров. Последните години по-често сам, а понякога и с приятели, събира отпадъци и премахва растителност в квартала, в който живее -  "Химик". Казва, че вече районът е по-чист и затова предлага видинчани да се организират и през..

публикувано на 21.09.23 в 15:19

Как да адаптираме към климатичните промени най-уязвимите гори у нас

Климатичните промени оказват все по-силно влияние върху нашето ежедневие. Това се усеща ясно и в горскостопанския сектор, който се грижи за втория най-голям склад на въглероден диоксид на планетата - горите . В тази връзка тяхното адекватно управление е от съществено значение както за природата, така и за всички нас. Именно това е целта на WWF -..

публикувано на 21.09.23 в 15:16