Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за народната певица Мария Рангелова

Автор:
3
Снимка: Красимир Рангелов Личен архив

В рубриката "Памет нашенска" си спомняме за бележити личности от Северозапада, оставили ярка следа в историята. Безспорно една от тях е народната певица Мария Рангелова. Тя е родена във видинското село Генерал Мариново на 25 октомври 1943 г. Мария Рангелова е първата солистка на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав" - Видин. При отбелязването на 50-ата годишнина на формацията на 23 ноември тази година тя бе удостоена посмъртно със Златна лира от Съюза на българските музикални и танцови дейци


Неин син е актьорът от видинския драматичен театър Красимир Рангелов. Искала е да стане актриса, спомня си той за една забавна случка от детството ѝ:


"Интересно детство е имала, защото дядо ѝ е бил доста заможен човек, бил е кмет на селото - дядо Димитър, мой прадядо. Поне тя ми е казвала, така от това, което сме говорили с нея - още от малка е пяла и още от малка е била изключително артистична. Обаятелно и умно дете, завършила е средното си образование във Видин, впоследствие- в девическата гимназия... Страхотно чувство за хумор имаше, тя беше изключително артистична, много се смеехме с нея - страхотно рецитираше. Имала е желание да запише ВИТИЗ, тогава навремето, за да учи за актриса... Аз съм бил много малък, може би 4-5 годишен и тя ме водеше в първата сграда, където репетираше Ансамбъл "Дунав". Първият диригент на Ансамбъл "Дунав" беше Бондоков, другарят Бондоков, тогава навремето, и репетираха в една сграда, която е до "Св. Панталеймон" тук, във Видин, бившия Пионерски дом, то е към Митрополията една сграда, на долния етаж. Там репетираха и танцьори, и оркестърът, и съответно ансамбълът, после Генчо Генчев дойде и пое целия Ансамбъл... Моята баба, майката на Мария - баба Ванка, беше изключително артистична. Те бяха за времето си доста учени хора, до 8-9 клас и тя още от малка, моята баба, също е рецитирала по сцени. Майка ми също носи това, вероятно и от тук нататък съответно и аз, съответно и моят син, защото, доколкото знам от нея, тя е пяла на сцена в осмия месец бременна с мен... Тя беше по начало център на компанията, душата на компанията, беше страхотна готвачка - бохем беше. Обичаше да посреща гости, в нас непрекъснато имаше гости - какви ли не, откъде ли не. Непрекъснато някакви купони, непрекъснато пеене, непрекъснато танцуване. Беше, между другото, изключителна плетачка. Аз все още от нея имам изплетени изключително красиви пуловери. Беше жена, която обичаше всички около себе си... Властна жена беше, силна жена - мъжка майка, защото ние сме двама братя - аз и Роко... Ненадейно почина. Почина в пълно съзнание, с много чувство за хумор, дори - как да кажа - подиграваше се със смъртта: "Ето, Краско, мене щом вече вино ми се не пие, да знаеш, че си отивам, да знаеш че съм си тръгнала". Жена с изключително силен дух, нейното семейство за нея беше всичко - вяра, устойчивост, любов."



Научи ме никога да не се предавам, спомня си за своята баба Иван Рангелов:


"Тя ми даде вярата, че аз мога да успявам във всичко, стига да съм отдаден на него. Даде ми страшно много любов, страшно много неща, за които да се боря и най-важното на което ме научи тя е да бъда честен човек... Тя беше майка и баба само на мъже - изисква се изключително голяма сила - тя беше лъвица. Беше зодия Скорпион, жилеше хората, които бяха несправедливи, но беше като лъвица за нас и беше като лъвица за себе си, защото знаеше, че ние много зависим от нея, от нейната сила."


На въпроса как я помни с една дума, Иван отговаря: "Красива", а синът ѝ Красимир - "Майка".

Красивата майка и баба, народната певица Мария Рангелова си отива завинаги от този свят на 24 ноември 2019 година.

Чуйте повече в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30