Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ученици от Тишевица с първо място в конкурса "Зелена планета"

2
Снимка: Обединено училище "Свети Климент Охридски" село Тишевица
На първо място в Националния ученически конкурс "Зелена планета" на Фондация "Устойчиво развитие за България" се класираха учениците от Обединено училище "Свети Климент Охридски" във врачанското село Тишевица. Целта на надпреварата е съхраняването на природата чрез човешкото ни действие. 


Учениците впечатляват журито със своите дрехи, изработени от екологични материали. Това разказва Ирина Илиева, преподавател в учебното заведение:


"Учениците, участвали в конкурса, са от 8,9,10 клас, в категория " Съвременност и традиция" с колекция от  естествени материали... За тях бе предизвикателство да ушият такива рокли... Колекцията ни е от 5 модела, три са изцяло от креп-хартия... Има модел от зелен сатен, модел от естествена коприна и креп-хартия... Избрахме американ сатен, защото е по-твърд и лесно се моделират чупките на полата - панталон... По регламент трябваше да изпратим снимки... Всяка участничка сама избра модела за роклята си... Идеята беше изцяло тяхна - за материите, за кройките, моделите, за цветовете..."


 

Десетокласничката Мая Кръстева разказва как се ражда идеята за роклята:"Идеята за роклята ми дойде след като гледах един български филм за природните български съкровища... С госпожата нарисувахме модела на роклята... Всички сме много горди с успеха си... Моята рокля е зелена като полята."Единадесетокласничката Анелия Йовчева взима дейно участие в изработването на роклите за участието в конкурса "Зелена планета". 

 
"Измислих и изработих модел на блуза и пола, блузата е от коприна, а полата- от креп-хартия. Като цветове- в екрю и кафяво. Исках да опиша земята и полето със зрелите жита... Имам няколко пласта колан от креп-хартия, имах прикрепени български пафти... Опазването на планетата чиста започва от собствения ни дом..."


Повече може да чуете в прикачените звукови файлове.По публикацията работиха: Златко взе Желев,

Галерия

Вижте още

В „Музикална зона“ днес: Френски шансони, френски фасони…

  От града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“, си представяме много неща. Едно обаче е сигурно: сещаме се за французойките ;) Те ще са обект на слухово и зрително възприятие в днешната „Музикална зона“,..

публикувано на 06.02.23 в 09:55

"Неделник" от 5 февруари 2023 година

Заповядайте снежният "Неделник" 447 брой . В него ще довършим разговора си с д-р Димитър Гюдуров , гл. ас. в Нов български университет за мащабното изследване “Българите и опиатите. Производство и търговия. 1879-1944” . Тръгваме и към Вълчедръм да се повеселим с "Вълчедръмска шарена трапеза" . След това в Кутово ще отбележим Йордановден и..

публикувано на 05.02.23 в 13:31

Да вземем поука от евангелския митар

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение  и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "В притчата за митаря и фарисея (Лука. 18:10-14) Господ Иисус Христос говори за двете крайности на човешкото сърце – едното - закостеняло от лицемерие, показност и горделивост, а..

публикувано на 05.02.23 в 08:00

Жасмина от Видин е победителка в конкурс на Британското посолство

Момиче от Видин е сред победителите в конкурса "Прокурор за един ден". Инициативата е на Кралската прокурорска служба и Британското посолство в София. Организира се в партньорство с Асоциацията на прокурорите в България,  Центъра за етнически диалог и толерантност "Амалипе" и младежката фондация "Арете". Конкурсът е за младежи от ромски..

публикувано на 03.02.23 в 17:45

"Беднякът милионер" - съвременна приказка за доброто

Роман Някога мечтали ли сте си да спечелите милион? Например в телевизионна игра на въпроси и отговори. Е, запознайте се с Рам Мохамад Томас – беден млад сервитьор, който току-що е спечелил един милиард индийски рупии в такова състезание и вече е в затвора. Официално е обвинен в измама, но неофициално още в самото начало на историята става..

публикувано на 03.02.23 в 17:15

Експерти: Държавата бяга от отговорност за безопасността на пътищата

Конкретни решения, които да сложат край на войната по пътищата , предлагат от Института за пътна безопасност . Като част от гражданската инициатива " Мисия безопасни пътища " експертите ще посетят редица градове, за да се срещнат с местни жители.  Целта е да бъде регистрирана и да бъде събрана достатъчно голяма обществена подкрепа, с която..

публикувано на 03.02.23 в 15:10

Нова инициатива предизвиква читателите във видинската библиотека

"Книга на сляпо" е най-новата инициатива на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин . В отдел "Заемна за възрастни" е подреден специален рафт с книги, опаковани в подаръчна хартия. Идеята на това нестандартно предложение е да се предизвикват читателите и да попаднат на книжна находка от жанр, който иначе не биха избрали..

публикувано на 03.02.23 в 10:00