Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлин Тачев, политолог: С номинацията на проф. Габровски ГЕРБ само имитира желание да управлява

Светлин Тачев
Снимка: Личен архив

Проф. Николай Габровски получи от президента Румен Радев първия проучвателен мандат за съставяне на правителство след изборите на 2 октомври. Той е номинацията на ГЕРБ-СДС за премиер. Спечелилата изборите коалиция заложи на консенсусна личност, която да номинира за министър-председател. Професор Николай Габровски е далеч от политиката, но определя себе си като диалогична фигура.

"С номинацията на проф. Габровски ГЕРБ само имитират желание да управляват", коментира в "Посоките на делника" политологът от агенция "Галъп интернешънъл болкан" Светлин Тачев:

"Беше много интересно да видя коя ще е номинацията, защото, ако те имаха наистина желание да управляват, щяха да сложат партийна фигура, която да може да представлява от една страна добре партията, от друга- да е компромисна спрямо другите политически формации. Очаквах, че това ще бъде Томислав Дончев. Избраха обаче фигура, която е компромисна, консенсусна и фигура, към която на практика няма никакво негативно отношение. Това от една страна показва желание за надпартийност, от друга страна обаче много ми прилича на варианта на Слави Трифонов през миналата година, когато предложи за премиер шахматистката Антоанета Стефанова. Те също тогава бяха наясно, че няма да управляват. В случая мисля, че ГЕРБ са наясно, че няма как да съставят правителство и заради това избират фигура, която не е част от политическата формация, а не използват своите остриета, които пазят за друг период от време. Ако погледнем разпределението в Народното събрание, е ясно, че е почти невъзможно такъв кабинет да мине."

Светлин Тачев коментира и думите на президента Радев, който заяви, че е бил първият излъган от „Продължаваме промяната“, които обвини, че са откраднали надеждата на гражданите за истинска промяна.

"Това е нов етап в разрива между президента и "Продължаваме промяната". Първият етап беше по-скоро градивна критика. Вторият етап доведе до по-изострено говорене между "Продължаваме промяната" и президента. Но сега, в третия етап, виждаме всъщност окончателен разрив между президент и политическа формация. Самият Румен Радев отбеляза, че най-голямата му грешка е, че тези хора са излезли на практика от служебния му кабинет. Това до някаква степен го виждам като възможност Румен Радев окончателно да се "откачи" от "Продължаваме промяната", защото това до някаква степен може да му носи негативи."

Политологът не вижда възможност да бъде сформиран кабинет и с втория мандат, който трябва да бъде връчен на "Продължаваме промяната", ако ГЕРБ-СДС не изпълни първия.

"След срещата между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" имаше някакво разведряване в парламента, някаква възможност за комуникация, но с връщането на хартиената бюлетина и този вариант отпадна, което ми говори, че все още по-голяма вероятност има за предсрочни избори. Фактът, че се бърза толкова много с промените в Изборния кодекс, говори, че нито една от политическите сили няма особено желание да управлява, да състави правителство, по-скоро се прави имитация и се върви към предсрочни избори. Изборното законодателство обаче не е в дневния ред на гражданите. Пред нас има много по-големи изпитания, за които е необходим редовен кабинет. От друга страна, трябва да сме наясно, че постоянни промени в Изборния кодекс и то буквално от днес за следващите избори вредят на избирателния процес. Постоянната промяна на правилата обърква гражданите и ги отблъсква от това да гласуват. Може да се случи така, че връщането на хартиената бюлетина всъщност да не доведе до повишаване на избирателната активност, а напротив- избирателната активност да е още по-ниска, което ще се дължи и на умората, която видяхме на последните избори. Тук идва най-голямата опасност, а това е апатията, която, ако стане трайна, ще доведе до сътресения в политическата ни система."

В момента, макар и минимален, най-възможният вариант да се състави правителство е с третия мандат, предвижда Светлин Тачев.

"Много зависи коя парламентарна група ще избере Румен Радев. Има три варианта. Естествено БСП, които традиционно той избира за третия мандат. Големият проблем е, че те до момента не успяха нито веднъж да го реализират, а и сега има напрежение между БСП и Румен Радев. Вторият вариант е "Демократична България", които доскоро бяха и сред най-диалогичните формации в Народното събрание, която може да бъде мост между ГЕРБ и "Продължаваме промяната". Тук обаче трябва да сме наясно, че Румен Радев може да не избере тях по простата причина, че "Демократична България" така и не го прие за "свой човек". Остава партията на Стефан Янев, която е най-малката политическа формация в Народното събрание, но с най-голямо желание да поеме политическата тежест, защото до момента те наистина са най-диалогичната формация в парламента. Аз я наричам Формация "Да", защото са съгласни с всичко, за да има правителство. Не виждам конфронтации с останалите политически формации и на практика тя е формацията, която евентуално може по някакъв начин да състави кабинет. Но тук има друг проблем- дали те ще получат мандата. Защото най-малката политическа формация ще трябва да носи най-голямата политическа тежест."

Ако отиваме към нови предсрочни избори, ще има ли голяма разлика в резултатите?

"Вероятно няма да има особена разлика. Със сигурност политическите формации си дават сметка, че нови избори единствено могат да доведат до още по-ниска избирателна активност, което пък сваля легитимността на целия изборен процес и на резултатите от изборите. Струва ме се обаче, че на самите тях не им се управлява в този момент, бързат да прехвърлят отговорността към Румен Радев и да потеглят към нови предсрочни избори."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30