Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

8 от 10 дела във видинския съд са за агресия между жени

Значително голям брой дела за агресия между жени са разгледани за последната половин година в Окръжен съд-Видин, коментира за Радио ВИДИН председателят на правораздавателната институция съдия Илия Илиев. По думите му 8 от 10 дела са за побой, посегателство над лично имущество, клевета и обида между представителки на нежния пол. 


"Прави ми впечатление, че агресивността сред жените е нараснала в пъти повече в сравнение с предишни години. Аз съм си правил лична справка по отношение на делата от частен характер, не знам как ще ви прозвучи, но от 10 дела от частен характер, 8 са за конфликт от жена към жена. Сметнете агресията между жените къде е достигнала. Жените са станали страшно агресивни в нашия регион, нямам впечатление за страната, но тук, във Видинския регион, агресията при жените е станала нещо, за мен, ненормално. Бият се, ритат се, скубят се. Това са данни от съда за шестмесечието на 2022 година. В последните години не е имало такова нещо. Бият се жена с жена и се водят след това дела" - обясни Илиев.


Институцията раздава правосъдие, но и в нея има проблеми, които смущават работата ѝ и не се решават с времето. Години наред две работни места за наказателен и граждански съдия във Видин не се запълват. 


Съдия Илия Илиев

"Очакваме за две места да бъде обявен конкурс, сега, кога ще го обявят, не знам. Много е мудна работата на Съвета по отношение на конкурсите. Аз имам свое виждане, изразил съм го в концепцията си, когато се явих на конкурса за административен ръководител. За мен във Висшия съдебен съвет трябва да има банка кадри. Когато се освободи един съдия, пенсионира се или стане така, че напусне системата, на негово място трябва да има готов кадър, който да заеме мястото. Аз съм искал обявяване за един граждански и един наказателен съдия, като се има предвид, че ние работим и без един младши съдия. От 10 души работят 7. От Съвета ми казаха обаче, че докато не приключи един конкурс, не може да бъде обявен друг. Да, обаче предишният трае вече четири години. За мен би следвало да няма пречка да се назначи дадено лице на дадена длъжност, без да е приключил друг конкурс. Това трябва да се промени и законодателно. Може да се направи такава реформа, но при този парламент- съмнявам се" - коментира видинският съдия. Предвижда се до края на 2024 г. да бъдат създадени и 128 центъра за медиация към всички окръжни и районни съдилища, като във Видин се очаква те да са два, съобщи още съдия Илия Илиев. Така дела, разглеждани на регионално ниво, могат да приключат със споразумение между двете страни.


Вижте още

Фестивал на занаятите предстои в Козлодуй

Фестивал на занаятите и изкуствата ще се проведе от 22-ри до 24-ти септември в Козлодуй. Тази година ще е петото издание на събитието, а стремежът на Общината е да предлага все по-богата и разнообразна програма, каза Величка Нейчева , директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в общинската администрация.  "Надявам се и тази година това, което..

публикувано на 21.09.23 в 15:45

Видинчанинът Мартин Петров и дъщеря му Кристина покориха планинския масив Кения

Изкачването е с благотворителна цел - събиране на средства за обновяване и разширяване на капацитета на приют за бедни деца и деца без родители в Моши (Танзания). Инициативата е продължение на проекта на Лайънс Интернешънъл Kili4Kids, в рамките на който през миналата година експедиция отново с участието на Мартин Петров изкачи най-високия връх в..

публикувано на 21.09.23 в 15:23

Богомил Петров, еколог: Да почистим Видин за един месец

Почистване на кварталите на Видин да се проведе в рамките на един месец предлага видинският еколог и фотограф Богомил Петров. Последните години по-често сам, а понякога и с приятели, събира отпадъци и премахва растителност в квартала, в който живее -  "Химик". Казва, че вече районът е по-чист и затова предлага видинчани да се организират и през..

публикувано на 21.09.23 в 15:19

Как да адаптираме към климатичните промени най-уязвимите гори у нас

Климатичните промени оказват все по-силно влияние върху нашето ежедневие. Това се усеща ясно и в горскостопанския сектор, който се грижи за втория най-голям склад на въглероден диоксид на планетата - горите . В тази връзка тяхното адекватно управление е от съществено значение както за природата, така и за всички нас. Именно това е целта на WWF -..

публикувано на 21.09.23 в 15:16

Сигнализираме онлайн за пътни нередности край учебни заведения

На интернет страницата "Безопасност за децата" могат да се подават анонимни сигнали за нередности в пътната инфраструктура в близост до училища и детски градини. Хубаво е да се прилагат и снимки, обясниха в интервю за БНР от Българската браншова асоциация "Пътна безопасност". "Много от общините сами се инициират, даже има и такива кампании..

публикувано на 21.09.23 в 15:00

Цените на горивата отново се покачват

През последните месеци цените на горивата у нас отново се покачват. След известен период на спад и застой, стойността на масовия бензин А-95 и обикновения дизел плавно се увеличава и приближава психологическата граница от 3 лева. В България цените на горивата се влияят от международните, изключено е в борсова търговска среда да има спекула,..

публикувано на 21.09.23 в 14:00

Децата от Детска градина "Арабела" във Видин отбелязаха Седмицата на мобилността

Децата от втора и трета възрастова група на Детска градина "Арабела"  във Видин раздаваха флаери на участниците в движението с призив за алтернативно и умно придвижване. Инициативата се провежда за втора година съвместно с полицията, каза директорът на детското заведение Станислава Иличова :  "Идеята ни е да формираме екологично възпитание в..

публикувано на 21.09.23 в 13:09